Linoleum di pedalaman: foto dan perihalan

Linoleum di pedalaman: foto dan perihalan

Dalam proses merancang bilik, sangat penting diberikan kepada lantai, iaitu pilihan lantai. Bahan ini harus menggabungkan penampilan estetik dan kepraktisan. Di pasaran pembinaan moden, anda boleh menemui banyak selimut lantai. Tetapi, walaupun banyak barangan, salah satu yang paling popular adalah linoleum. Hari ini, bahan penamat ini memenuhi semua keperluan kualiti, adalah produk mesra alam dan mempunyai rintangan haus yang baik, yang menunjukkan ketahanannya.

Linoleum di bilik mandi Linoleum di lantai dapur Bilik bili dengan linoleum Lavatory dengan linoleum Linoleum hijau di pedalaman Linoleum cahaya di pedalaman 3 (2) _min Linoleum di pedalaman Linoleum di pedalaman ruang tamu Linoleum di bahagian dalam dapur Linoleum di bahagian dalam bilik Interior dapur dengan linoleum Bahagian dalam bilik tidur dengan linoleum Linoleum dalam foto dapur Linoleum yang luar biasa Linoleum merah di dapur Linoleum cantik dalam foto

Beberapa jenis linoleum dibezakan bergantung kepada bahan.

Linoleum semula jadi - Ini adalah salutan yang dibuat berdasarkan kain serat jute, diresapi dengan minyak biji rami dengan aditif dalam bentuk resin pokok, gusi, kapur dan tepung kayu. Bahan semacam itu dianggap mesra alam, kerana komposisinya hanya termasuk komponen semulajadi. Dalam hal ini, ia sering digunakan sebagai lantai di kemudahan penjagaan kanak-kanak, hospital dan premis kediaman.
Sebagai tambahan kepada keselamatan untuk kesihatan manusia, jenis linoleum ini dibezakan oleh pelbagai penyelesaian warna yang dapat digunakan untuk membuat ruang dalaman apa pun.
Ketebalannya boleh berbeza, pilihannya bergantung pada tujuan salutan. Oleh itu, untuk tempat-tempat yang mempunyai beban yang besar di permukaan, seperti pusat membeli-belah, bilik pejabat memilih linoleum yang lebih tebal, untuk tempat-tempat yang mempunyai penggunaan intensiti yang lebih rendah, sebagai contoh, untuk bilik di dalam rumah - yang lebih kurus. Terlepas dari ketebalan, linoleum semulajadi adalah penutup lantai tahan lama, lebih-lebih lagi, sukar untuk menyala, yang menjadikannya selamat. Kelemahannya ialah bau minyak rami, yang hilang selepas meletakkan dalam masa 30 hari.

  1. Linoleum PVC Ia dicipta berdasarkan polivinil klorida sintetik, ia juga termasuk pelbagai jenis aditif dan pengisi. Komposisi ini tidak membenarkan kita mempertimbangkan jenis lapisan ini mesra alam, tetapi memastikan kos dan ketersediaannya yang rendah. Bahan ini mempunyai sifat penebat panas dan bunyi yang baik.
  2. Terdapat dua jenis PVC linoleum:
  • homogen, mempunyai rintangan haus tinggi, kerana keseragaman kanvas mempunyai corak yang sama;
  • heterogen, kekuatannya bergantung pada ketebalan lapisan, tetapi warna dapat berbeda.
  1. Colloxylin linoleum. Komposisi spesies ini termasuk colloxylin, pelbagai pewarna dan aditif. Walaupun rintangan kelembapan dan keanjalan, ia tidak digunakan di tempat di mana sejumlah besar orang tinggal, kerana ia tergolong dalam bahan mudah terbakar, dan tidak selamat.
  2. Linoleum getah dibuat berdasarkan komponen getah sintetik, getah, bitumen dan bahan tambahan lain juga dimasukkan. Bahan ini telah meningkatkan kekuatan dan ketahanan terhadap tekanan mekanik. Oleh kerana permukaan yang timbul dan ketahanannya, ia diletakkan di gyms, pools, dapur, pengangkutan awam, dan lain-lain.

Linoleum flooring

Antara kaedah lantai yang sedia ada - kering dan pelekat - kaedah kering yang paling biasa. Asas linoleum yang dibentangkan mesti disediakan terlebih dahulu. Semua penyelewengan dan kecacatan mesti dikeluarkan, dan jika ini tidak mencukupi, maka perlu dilakukan kerja perbaikan. Linoleum dipotong dengan dimensi yang diperlukan, meninggalkan margin kecil, dan dibiarkan selama beberapa hari. Selepas permukaan linoleum "melicinkan", mereka mula meletakkan sama rata. Tepi dan sendi yang dipangkas telah dipasang ke pangkalan lantai dengan jalur aluminium dengan lubang siap untuk skru. Sebuah tungku diletakkan di sekeliling perimeter bilik, yang rapat meliputi semua tepi dan mewujudkan gambaran lengkap permukaan lantai yang halus.

Mempertimbangkan beberapa tips dalam memilih linoluema Video