Linoleum di bawah lamina

Linoleum di bawah lamina

Semua orang tahu bahawa pembaikan adalah sangat halus dan pada masa yang sama agak sukar. Perlu menghabiskan banyak wang, masa dan buruh untuk mencapai hasil yang diinginkan. Tetapi kadang-kadang perhatian tidak dibayar ke lantai, dan sia-sia, kerana lantai menjejaskan hampir segala-galanya: keseluruhan dalaman, keselesaan, iklim mikro dan juga penebat haba dan bunyi. Sering kali ini disebabkan oleh banyak wang yang berlaku hiasan dinding dan pembelian perabot. Tetapi berapa ramai yang berpendapat bahawa bukannya mahal parket atau laminate flooring anda boleh menggunakan alternatif - linoleum?

Apa itu linoleum?

Linoleum tidak lama dahulu muncul di pasaran bahan bangunan, tetapi dengan kepraktisan dan daya tahannya telah mendapat populariti yang luas. Ia digunakan dalam kedua-dua pangsapuri dan pejabat, ruang runcit dan kedai-kedai. Kenapa linoleum begitu popular? Kerana:

 • Rintangan kelembapan

  Bahan ini mempunyai rintangan kelembapan yang baik, jadi ia bagus untuk dapur

 • Mudah dipasang

  Meletakkan linoleum tidak akan menjadi masalah walaupun untuk pemula

 • Kemampanan

  bahan yang tahan kepada agen aktif kimia

 • Ketahanan

  Lapisan linoleum moden tahan tumit, serta kaki atau roda perabot

 • Kualiti hiasan

  Meniru kayu semulajadi dan banyak lapisan lain, walaupun selepas masa yang lama tidak hilang warna

 • Penebat bunyi

  Penyerapan bunyi yang baik (terutama sekali apabila keluarga mempunyai anak)

Anda biasanya boleh memilih bukan sahaja linoleum untuk lamina, tetapi juga untukjubin seramik, parket, lantai buluh, lantai scuffed dan banyak lagi. Ini membolehkan anda memilih salutan untuk citarasa anda dan mengambilnya ke pedalaman apa pun.

Linoleum di bawah lamina adalah penyelesaian yang baik untuk kedua-dua pejabat dan apartmen. Lapisan yang murah, yang cukup mampu menggantikan apa-apa bahan yang diketahui dan bertahan selama bertahun-tahun. Pengeluar moden, terima kasih kepada pemprosesan berteknologi tinggi, membuat tiruan yang tepat terhadap mana-mana permukaan yang kadang-kadang mustahil pada pandangan pertama untuk menentukan lantai di hadapan anda - linoleum atau kayu. Penyelesaian sedemikian dapat menyenangkan bukan sahaja mata anda, tetapi juga dompet anda.

Pertimbangkan kesukaran dalam meletakkan kedua-dua bahan

Ciri perbandingan

Laminate flooringLinoleum
Ketahanan+
Keselamatan kebakaran+
Kesukaran dalam penjagaan+
Keramahan alam sekitar+
Bau+
Kualiti hiasan+
Tahap kebisingan+
Mudah dipasang+
Kos+

Pilih linoleum untuk laminat: foto dan realiti

Bagaimana memilih bahan dari gambar?

Tip 1: anda perlu memberi perhatian kepada warna linoleum, yang ditunjukkan dalam gambar, kerana ia biasanya berbeza dengan kira-kira setengah tan dari warna sebenar linoleum.

Petua 2: pastikan untuk bertanya mengenai jenis linoleum, kerana jenisnya sedikit berbeza. Jika anda memilih linoleum untuk lamina di apartmen, maka linoleum biasa akan sesuai dengan anda. Untuk pejabat dan premis dengan trafik yang tinggi, anda perlu membeli linoleum komersial untuk lamina, harganya akan sedikit berbeza dari biasanya. Fakta bahawa linoleum komersial mempunyai sedikit kekuatan berbanding biasa, dan oleh itu ia lebih mahal.

Petua 3: jika boleh, minta untuk menunjukkan kepada anda sampel. Foto tidak akan dapat memberi anda maklumat seperti penampilan semula jadi. Sesetengah jenis linoleum yang murah boleh retak dalam keadaan sejuk atau di bawah pengaruh faktor luaran yang lain, jadi anda perlu membengkokkan sampel dengan separuh dan melihat jika bentuk retak pada bahagian luar dan dalam.