Summer mandi sebagai kemuncak reka bentuk landskap

Mandi musim panas - pilih reka bentuk yang praktikal dan asli

Salah satu ciptaan manusia yang paling menyeronokkan dan bermanfaat adalah jiwa. Bagi penduduk bandar yang biasa menggunakan prosedur air bertamadun, tidak lama dahulu mereka terpaksa mengalami ketidakselesaan semasa mereka tinggal di sebuah kotej musim panas atau di sebuah rumah tangga di pinggir bandar dengan kemungkinan hanya tinggal musim panas. Mandi di halaman peribadi atau di halaman rumah persendirian, yang digunakan dalam musim panas bukanlah satu peluang mudah untuk mendapatkan prosedur air yang menyenangkan dan sangat diperlukan dalam haba, tetapi juga elemen penting dalam reka bentuk landskap. Kemunculan kabin mandi, panel atau hanya rak memainkan peranan dalam membentuk imej keseluruhan tapak, wilayah bersebelahan. Sudahlah adalah hari-hari ketika pancuran musim panas adalah bangunan biasa yang dibina dari bahan-bahan yang tersisa dari bangunan utama atau ditemui di runtuhan sebuah kandang atau loteng. Bahan binaan moden, penyelesaian paip asli dan banyak idea reka bentuk kreatif boleh menjadikan tempat biasa untuk menyerlahkan reka bentuk landskap, elemen penting dalam susunan wilayah bersebelahan.

Pancuran mandian luar di tapak

Jubin seramik

Pengelasan kemudahan untuk mandi musim panas

Jika kita bercakap mengenai pemisahan kualitatif reka bentuk pancuran musim panas, maka semua model boleh dikelaskan menjadi terbuka dan ditutup. Pembahagian sebegini sangat sewenang-wenang, kerana terdapat banyak contoh pembinaan pancuran musim panas di ruang yang diliputi oleh pagar. Sebagai contoh, pancuran mandian luar boleh dilengkapi di kawasan berpagar dengan hanya dua partition, meletakkan aksesori paip di satu dan cangkuk di sebelah yang lain untuk menampung pakaian, tuala dan banyak lagi.

Pohon ada di mana-mana

Kemasan kayu

Untuk rumah pantai

Selain reka bentuk bilik mandi itu sendiri, reka bentuk musim panas boleh dibahagikan mengikut kaedah membekalkan air kepada kapasitif dan paip. Dalam kes pertama, sebuah takungan terletak di atas paras kepala pancuran atas di mana air dipanaskan dari matahari. Dalam kes kedua, air digunakan yang diperolehi daripada sistem paip umum rumah.

Model tradisional

Dengan cara pagar kayu

Selesai batu

Pilihan sistem bekalan air untuk kepala pancuran langsung terjejas oleh lokasi struktur berhubung dengan rumah tersebut. Jika pancuran musim panas terletak berhampiran bangunan rumah persendirian, maka adalah logik untuk menggunakan bukan sahaja sistem bekalan air, tetapi juga saluran pembuangan kumbahan. Sekiranya mandi musim panas kapasitif terletak di sebuah kotej musim panas atau di halaman rumah persendirian di jarak bangunan, ia perlu untuk menjaga sistem saliran. Adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak boleh mengarahkan larian air yang digunakan untuk katil taman atau di bawah pokok, kerana penggunaan prosedur air boleh disertai dengan penggunaan cara, kesannya terhadap tumbuhan dapat memberi kesan yang merugikan.

Kabin tertutup

Pancuran Musim Semi-Tertutup

Di sudut fasad bangunan

Salah satu pilihan tradisional untuk mengatur mandi musim panas adalah pemasangan kabin mandi. Struktur semacam itu boleh diperbuat daripada kayu (dalam warna semulajadi atau dicat), panel polistirena (paling kerap menggunakan bingkai logam) atau cara lain yang telah diubahsuai. Lebih-lebih lagi, anda boleh membeli gerai siap, memesan pembuatan individu atau membina pagar untuk mandi musim panas anda sendiri (jika anda mempunyai kemahiran asas).

Pancuran mandian tertutup

Gabungan bahan

Dalam reka bentuk kayu

Sebuah bilik mandi kayu dalam manifestasi semulajadi bukan sahaja merupakan pembinaan praktikal, tetapi juga elemen reka bentuk landskap yang indah. Corak semulajadi kayu berjalan lancar dengan hampir semua bahan fasad. Belum lagi fakta bahawa warna semulajadi sangat sesuai dengan landskap sekitarnya, bergema dengan tanaman lama dan bangunan lain di tapak dan di halaman rumah persendirian. Tetapi kayu mandi perlu dilindungi dari pendedahan berterusan kepada kelembapan.Jualannya adalah pelbagai pilihan antiseptik dan varnis khas yang boleh melindungi bahan semula jadi dari kerosakan dan tidak menjejaskan warna kayu.

Kayu yang tidak berwarna

Gaya desa

Dengan dua tin penyiram murah

Reka bentuk asal

Bagi setiap orang yang tidak mahu memasak otak mereka di atas lapisan untuk kabin kayu, terdapat pilihan sejagat - lukisan. Bergantung pada keputusan warna yang dibuat untuk menghiasi bangunan bangunan, ia adalah pilihan untuk memilih pilihan harmoni untuk struktur dalaman untuk prosedur air di udara segar. Pilihan pertama adalah untuk memadankan palet warna ensemble senibina, gabungan, kedua-duanya dengan bangunan utama dan dengan bangunan tambahan di tapak (teres, gazebo atau garaj). Pilihan kedua ialah kemunculan pancuran sebagai aksen warna. Kaedah mewujudkan tempat warna jarang digunakan, kerana pancuran musim panas adalah bangunan musiman, yang beroperasi di negara kita hanya pada musim panas.

Pancuran mandi salji putih

Imej cahaya

Gaya Perancis

Gaya negara

Lokasi pancuran mandian luar di dinding rumah mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Dalam satu tangan, anda boleh menggunakan bekalan air dan sistem kumbahan yang terdapat di dalam rumah. Sebaliknya, dinding bangunan akan sentiasa terdedah kepada kelembapan. Adalah dinasihatkan untuk melindungi permukaan dengan jubin seramik atau apa-apa bahan lain yang secara efektif menahan kelembapan yang tinggi. Ia juga perlu untuk mengesan organisasi sistem saliran yang baik. Jika tidak, akumulasi air yang berterusan di kawasan asas bangunan boleh secara beransur memusnahkannya.

Mandi luar di dinding rumah

Mandi di dinding rumah

Air dari rumah

Satu lagi kelebihan menggunakan dinding rumah untuk menganjurkan tempat untuk mengambil prosedur air adalah keupayaan untuk menggunakan lampu bangunan bangunan utama. Sekiranya anda perlu mandi dalam gelap, anda tidak perlu bimbang tentang ketersediaan sumber pencahayaan tiruan - muka bangunan bangunan dalam mana-mana keadaan diterangi untuk keselamatan dan sebagai elemen reka bentuk landskap.

Pemandangan dari rumah ke pancuran luar

Kemasan yang luar biasa

Pelapisan kayu

Zon untuk prosedur air di udara

Batu cahaya untuk hiasan

Cara yang baik untuk melindungi dinding rumah daripada pendedahan berterusan kepada kelembapan adalah dengan menggunakan jubin seramik atau batu. Dalam kes ini, tiada had untuk merealisasikan fantasi anda dan manifestasi keistimewaan gaya. Jubin seramik "marbled", biasa atau dengan perhiasan, besar atau kecil - semuanya bergantung pada pilihan peribadi anda. Sekiranya terdapat kolam di tapak, ia akan menjadi logik untuk menyelaraskan hiasan dinding untuk pancuran dengan reka bentuk ruang di dalam dan di sekitar tangki luar.

Jubin seramik dengan perhiasan

Motley tembikar

Jubin bata

Selesai berwarna-warni

Jubin batu (atau tiruan yang luar biasa) akan kelihatan mewah sebagai hiasan dinding, yang mana aksesori paip dipasang - kepala pancuran atau pengadun. Bersama-sama dengan kehijauan, permukaan batu memberikan imej yang dekat dengan alam semulajadi.

Selesai batu

Batu ringan untuk menghadapinya

Kayu dan batu

Kemasan desa

Salah satu pilihan untuk menyelesaikan ruang di mana aksesori untuk mandi terletak adalah penggunaan lembaran logam. Keluli tahan karat atau aluminium kelihatan hebat dalam komposisi yang dibuat dalam gaya hi-tech atau dalam apa-apa arah gaya moden. Untuk meningkatkan kesan keaslian bahan penamat, anda boleh menggunakan aksesori asli - kaleng penyiraman besar segi empat atau segi empat segi, tiruan hujan tropika atau air terjun.

Pelapisan logam

Dengan bantuan lembaran logam, anda boleh membina sesuatu seperti kabin kecil untuk mandi pada musim panas di pondok musim panas atau di halaman rumah persendirian. Penampilan bersahaja adalah lebih daripada dibayar oleh murahnya struktur dan penempatan sementara di wilayah rumah.

Teksi logam lembaran

Anda boleh melengkapkan pancuran luar dengan peranti yang menyediakan peluang tambahan untuk mengambil prosedur air. Sebagai contoh, pembinaan paip tambahan di tingkat bawah rak atau panel akan memberi anda peluang untuk mencuci kaki anda selepas bekerja di taman atau mandi haiwan kesayangan anda di tapak tersebut.

Beberapa paip untuk mandi

Aksesori Paip

Kren hewan peliharaan

Sebagai panel untuk meletakkan pancuran, apa-apa partition boleh dibuat dari batu, kayu atau bahan lain.Kelebihan struktur sedemikian ialah untuk pembinaan mereka memerlukan kurang bahan dan usaha. Pada masa yang sama, anda mendapat zon untuk mengambil prosedur air, yang tidak membahayakan struktur utama dengan banyak kelembapan. Tetapi seperti musim panas jiwa mempunyai kekurangannya. Zon mandi tanpa perlindungan dapat menyebabkan selsema di rumah tangga yang tidak tahu apa-apa tentang mengeraskan badan.

Panel batu

Panel pancuran mandian kayu

Batu gelap

Menggunakan gaya pantai untuk mereka bentuk panel mandi boleh menjadi kemuncak reka bentuk landskap anda. Ia tidak perlu hidup di laut untuk dapat menggunakan panel dalam bentuk papan luncur ketika mengatur zon untuk penggunaan prosedur air.

Gaya pantai

Dalam gaya sebuah vila pantai

Jubin seramik atau mosaik, yang pasti melindungi permukaan dari kelembapan, sesuai untuk menyelesaikan panel yang mana aksesori paip akan dipasang. Tetapi pilihan yang lebih murah boleh menjadi penyelesaian yang berkesan - panel plastik dan poliuretana akan berfungsi sebagai penamat yang boleh dipercayai.

Mandi di pagar

Gabungan bahan

Siding

Penggunaan model aksesori paip asli yang tidak standard dan asli dapat meningkatkan tahap keunikan tidak hanya sektor pancuran, tetapi juga keseluruhan reka bentuk landskap sebuah kotej musim panas atau taman. Tin penyiram yang besar untuk mensimulasikan hujan tropika, air terjun kecil atau sebaliknya kecil faucets, bentuk asli dan lapisan luar biasa - imajinasi anda dihentikan hanya dengan bajet untuk membina mandi musim panas.

Penyelesaian yang luar biasa

Rak asal

Air terjun yang luar biasa

Penyiraman asal boleh

Pancuran mandian biasa dan hujan

Panel untuk menempatkan sektor pancuran boleh menjadi sektor pagar yang melingkupkan tapak tersebut. Ia bergantung kepada lokasi bangunan di tapak anda, laluan sistem komunikasi dan jenis pembinaan pagar. Sebagai contoh, konkrit batu, struktur kayu (dengan impregnation dan pelindung pelindung) boleh menjadi asas yang sangat baik untuk penempatan aksesori paip.

Di pagar batu

Panel batu untuk mandi musim panas

Mandi luar di teres

Pancuran mandi untuk prosedur air di musim panas boleh terletak di teres luar, contohnya, di kolam renang dan berfungsi sebagai cara mencuci sebelum memasuki air. Mandi luaran juga boleh diatur di teres tertutup, yang berfungsi sebagai tempat untuk berehat di udara segar.

Pancuran mandian Teres

Di atas teres kayu

Di teres yang luas

Partition konkrit

Dalam gaya moden

Di satu pihak, meletakkan pancuran di teres menyukarkan proses pembinaan dan persediaan itu sendiri - selepas semua, perlu membawa bekalan air dan memastikan saliran air yang boleh dipercayai. Tetapi sebaliknya, sektor yang jauh dari struktur utama untuk penggunaan prosedur air memastikan pendedahan yang minimum terhadap kelembapan (dan pada musim panas, pemiliknya sering menggunakan pancuran) di bangunan rumah persendirian atau musim panas.

Dikelilingi oleh konkrit

Jauh dari dinding rumah

Mandi bumbung

Teres moden

Dengan akses ke laut

Lajur pancuran - unsur asal reka bentuk landskap

Salah satu yang paling mudah, tetapi pada masa yang sama cara yang berkesan untuk membina pancuran di kampung musim panas atau plot rumah adalah dengan menggunakan pendirian dengan air atau apa-apa peranti lain untuk membekalkan air. Sebenarnya, anda hanya perlu menyediakan bekalan air (sebagai peraturan, tidak ada masalah dengan ini, kerana paip air melintasi tapak dalam mana-mana) dan larian ke pembetung. Dengan pendekatan ini, adalah mungkin untuk menyediakan syarat-syarat bagi penggunaan prosedur air, selagi mungkin kepada alam semulajadi dan juga liar. Tumbuh-tumbuhan yang keras, mandi meniru hujan tropika, bau dan bunyi alam - apa lagi yang diperlukan untuk mandi santai?

Rak pancuran mandian

Di dalam belukar hijau

Rak mandi musim panas

Gaya tropika

Gaya berteknologi tinggi

Pembinaan mudah

Sesetengah jenis rak, yang merupakan penyelesaian turnkey untuk mengatur mandi musim panas di negara ini atau di halaman peribadi, boleh dilengkapi tangki untuk pemanasan air dari cahaya matahari. Rak itu sendiri boleh bertindak sebagai takungan. Ini adalah alternatif yang baik untuk kawasan dengan bekalan air yang berselang-seli pada musim panas - anda akan sentiasa mempunyai bekalan air yang kecil, yang cukup untuk mandi dengan cepat walaupun air dimatikan dalam sistem bekalan air.

Ruang pancuran dengan tangki