Lampu lava - aksen yang terang untuk sihir mini di dalam bilik anda

Ruang bebas dalam nada neutral dengan tanpa embel-embel adalah idea banyak interior moden. Tetapi kadang-kadang, mereka tidak mempunyai aksen yang jelas untuk kesempurnaan yang harmoni: aksesori yang bergaya atau unsur asal hiasan. Salah satu daripada ini boleh menjadi lampu lava, yang akan mewujudkan suasana sihir yang luar biasa. mathmos_neo_wall_lava_lamp_image1

% d0% b0% d0% b2% d0% b02

00

Kisah penciptaan lampu lava

Model pertama dicipta di UK pada tahun 1963 apabila Edward Craven Walker (pemilik syarikat pencahayaan bahasa Inggeris) memuktamadkan konsep yang dia perhatikan di sebuah pub di England. Ia adalah sejenis peranti yang berfungsi sebagai pemasa untuk memasak telur. Dalam bekas kaca telus, dua jenis cecair yang berlainan digunakan, yang tidak bercampur dengan satu sama lain. Mengambil perhatian prinsip asas tindakan, Edward secara aktif bekerja pada reka bentuk dan mencipta lampu lava pertama, yang dipanggil Astro. Kapal itu dipenuhi dengan minyak dan parafin dalam bahagian tertentu, yang mencipta kesan luar biasa pergerakan cecair dan lilin.

% d0% bc2% d0% bc3% d0% bc4% d0% bc1

Barang-barang luar biasa yang berminat usahawan Adolf Wertheimer dan Spektor Tinggi, yang membeli hak-hak untuk menyalakan lampu dan mengeluarkan pengeluaran, mewujudkan sebuah syarikat di Amerika Syarikat Lava Simplex Inernational. Lampu yang luar biasa yang dipanggil Lava Lite segera menarik pelanggan dan menjadi simbol tahun 60-an. Pelbagai bentuk, pengubahsuaian dan warna telah berkembang secara aktif dan sudah pada akhir 70-an, lampu lava mendapat populariti yang luar biasa. Dari masa ke masa, pengeluaran aksesori ini tersebar di seluruh dunia, walaupun di USSR.

Peranti lampu lava moden

Ini adalah bekas kaca di mana gliserin telus berinteraksi dengan parafin menggunakan lampu pijar. Bercahaya melalui kaca, parafin dalam gerakan berterusan pada kelajuan yang berlainan melewati dari satu bentuk ke bentuk lain, menyerupai lava merah panas. Reka bentuk moden terdiri daripada lampu, bekas, tudung, komponen asas dan cecair di dalam silinder telus. Cecair lebih berat, pemanasan, naik dan jatuh lebih cepat, dengan itu mencipta pergerakan huru-hara yang menarik.

% d0% bf% d1% 80% d0% b8% d0% bd% d1% 86% d0% b8% d0% bf

Nota: kali pertama anda menggunakan lampu, ia mungkin mengambil masa sehingga 2-3 jam sehingga bahan-bahan panas dan buih mula bergerak. Jika parafin berdiri diam, cubalah beralih lampu lava ke sekitar paksinya beberapa kali.

Lampu lava sihir di pedalaman

Reka bentuk bergaya kreatif lampu itu dengan kesan yang menyedihkan sangat sesuai dengan interior moden, dan pelbagai model membolehkan anda memilih lampu dari sebarang reka bentuk, warna dan saiz. Sudah beberapa minit perenungan tindakan sihir di dalam lampu akan membantu anda untuk berehat sepenuhnya dan merendam diri anda dalam keadaan meditasi. Aksesori agak serba boleh, mudah digunakan dan boleh diakses oleh semua orang.

lava-lampa-42 lava-lampa-34 % d0% b0% d0% b2% d0% b03

Lampu lava kelihatan secara organik di pedalaman di mana keberkesanan teknologi, keaslian dan pemborosan tinggi dihargai. Reka bentuk yang bergaya dan penampilan kreatif produk hanya akan menekankan maruah bilik.

2018-05-27_15-59-41lava-lampa-16

lava-lampa-20

Penggunaan lampu lava yang paling jelas dan meluas adalah di atas meja sisi katil di tempat tidur di bilik tidur atau di atas meja. Lampu sedemikian kerana cahaya lembut yang redup melakukan kerja yang sangat baik dengan fungsi lampu malam. Tetapi skop permohonannya tidak terhad kepada pejabat atau bilik tidur. Aksesori yang menawan juga boleh diletakkan di ruang istirahat, ia akan membantu anda berehat dan menikmati permainan yang memukau gelembung berwarna-warni.

1lava-lampa-11-650x865

% d0% b2-% d0% b8% d0% bd% d1% 823
2018-05-25_13-20-32 3

lava-lampa-13

1

Pilihan yang baik untuk lampu sedemikian juga akan menjadi anak seorang kanak-kanak pada usia yang cukup sedar. Reka bentuk cerah yang menarik bukan sahaja akan menghiasi bilik dan menarik bayi, tetapi juga membantu dia untuk tidur tanpa menggunakan lampu tengah.

4 0

Bagaimana untuk memilih?

Dalam kebanyakan kes, memilih aksesori untuk pedalaman, ia pertama sekali memberi tumpuan kepada kualiti, kos dan reka bentuk. Biasanya ia adalah warna yang menjadi pedoman utama apabila membeli lampu, kerana pengisian cerah harus harmoni sesuai dengan interior keseluruhan dan menggembirakan orang lain.
0lava-lampa-40-e1518186209596
Di samping itu, ia patut memberi perhatian kepada ciri-ciri berikut:

Kandungan silinder. Lilin atau parafin bergerak lancar, diukur, yang membantu untuk berehat selepas hari yang sibuk. Spangles di dalam berkelakuan lebih bertenaga, mengenakan bayaran dengan positif dan mewujudkan suasana perayaan.

% d0% bd% d0% b0% d0% bf% d0% be% d0% bb% d0% bd
lava-lampa-6

Reka bentuk. Lampu boleh menjadi laconic dan minimalistik secara luaran - pelengkap sempurna kepada pedalaman berteknologi tinggi atau minimalism. Tetapi ada juga yang melambangkan fesyen masa lalu, mereka sesuai untuk keadaan dengan motif retro.

lava-lampa-44% d0% b0% d0% b2% d0% b0
kosmos-2sitelava-lampa-21

Saiz. Model rumah tradisional mempunyai ketinggian dalam lingkungan 35-75 cm, yang optimum untuk penempatan di atas meja. Tetapi terdapat lampu besar-besaran sehingga satu meter. Sebagai peraturan, keadaan seperti itu menduduki tempat yang istimewa di dalam bilik.

% d1% 84% d0% bc% d0% b0-% d0% bd% d0% b0% d0% bf% d0% be% d0% bb% d1% 8c% d0% lava-lampa-17
8bc10d1a57990ff82616ecd7cdc3c85dencounterlavalamp

Penunjuk teknikal. Ciri-ciri lampu lava sangat serupa antara satu sama lain. Tetapi dalam mana-mana, sebelum membeli, anda harus membiasakan diri dengan arahan, yang menunjukkan bateri, jam kerja, dan peraturan penjagaan produk.

Bagaimana untuk membuat lampu lava?

Lampu semacam itu bukan sahaja merupakan sifat ciri gaya retro dari tahun 70-an, tetapi juga idea yang bagus untuk eksperimen di rumah. Semua orang boleh membuat lampu ajaib, kerana semua komponen untuk perantinya kemungkinan besar akan ditemui di mana-mana rumah:

  • botol kosong atau pasu;
  • lampu suluh;
  • minyak sayuran;
  • pewarna makanan atau dakwat warna;
  • tablet pop timbul atau Alka-Seltzer;
  • air.

lava_lampa_svoimi_rukami_02
Langkah 1. Kami meletakkan sebotol atau pasu pada tanglung.

Langkah 2. Isi bekas ¾ dengan minyak.

lava_lampa_svoimi_rukami_03

Langkah 3. Tuang sedikit air, kira-kira 10 cm tinggi.

lava_lampa_svoimi_rukami_04

Langkah 4. Tambah setitik pewarna.

lava_lampa_svoimi_rukami_05

Langkah 5. Hantar pop ke dalam cecair.

lava_lampa_svoimi_rukami_06

Selesai! Ia tetap untuk menghidupkan lampu suluh dan menonton keajaiban apa yang berlaku di dalam lampu itu.

lava_lampa_svoimi_rukami_073lava-lampa-30lava-lampa-33

Lampu lava adalah salah satu daripada pilihan yang agak mudah dan luar biasa, yang menarik untuk komponen hiasan dalaman moden. Selain itu, lampu sedemikian adalah idea hadiah hebat yang boleh diletakkan di rumah dan di tempat kerja.% d0% b0% d0% b2% d0% b00