Landskap dan batu

Landskap: masa untuk menaburkan batu ...

Untuk memperbaiki wilayah di plot, banyak teknik digunakan. Kesemuanya bertujuan untuk mewujudkan wilayah yang diselesaikan dan baik yang boleh digunakan untuk rekreasi.

Antara cara mengangkat wilayah, yang paling popular boleh dibezakan:

 • penciptaan rumput;
 • susunan katil bunga dan katil bunga;
 • pembinaan air pancut, tasik buatan dan takungan lain;
 • penanaman tumbuhan hiasan;
 • meletakkan jejak;
 • pelepasan lindung nilai dan banyak lagi.

Tahap yang terpisah dalam hiasan wilayah adalah penggunaan batu untuk tujuan hiasan dan praktis.

Batu lebih mampu membentuk dan menyusun semula ruang. Penggunaannya dalam reka bentuk landskap memungkinkan untuk menyediakan bukan sahaja keindahan bersifat musiman dalam bentuk pokok hijau dan bunga, tetapi juga untuk mencipta imej buatan manusia yang kekal di dalam infield. Bergantung kepada projek yang dipilih, batu boleh menjadi elemen asas dan latar belakang untuk keputusan reka bentuk yang lain. Memandangkan fakta ini, terdapat beberapa cara asas untuk membentuk objek dari batu.

Menggunakan batu, anda boleh membuat sejenis taman Jepun. Di sini, batu adalah unsur-unsur utama dan merupakan karya seni. Menggunakan bahan ini, perlu menekankan keunikan setiap batu. Khususnya untuk ini, butiran dipilih dengan bentuk, warna dan tekstur. Perenungan tapak yang dihasilkan harus membawa keamanan dan rasa harmoni.

Cara yang popular untuk menggunakan batu dalam reka bentuk landskap adalah untuk merancang slaid alpine. Bangunan ini sendiri adalah sebahagian daripada taman botani, kerana ia digunakan untuk menunjukkan tumbuhan gunung. Teknologi pembinaan termasuk pembinaan cerun artifak runtuhan, granit, batu pasir dan batu kapur. Ia adalah yang terbaik untuk meletakkan batu semula jadi. Tumbuhan di atas bukit itu akan dikekalkan dengan sempurna sepanjang tahun.

Satu lagi cara untuk membuat pelepasan di atas plot peribadi adalah membina batu. Ciri utama adalah kontras antara batu besar dan batu kerikil yang kecil, serta tumbuh-tumbuhan tipis yang tumbuh di antara batu kasar. Elemen utama untuk rockeries adalah batu. Selain itu, kehadiran cerun tidak diperlukan. Rockery hanyalah peniruan pelepasan berbatu dan tumbuhan, bukan hanya gunung, seperti dalam kebun batu, sesuai untuk membuat gambar yang diperlukan.

Taman Rocky boleh dibezakan sebagai kumpulan yang berasingan. Untuk reka bentuk ini, sebidang tanah yang besar sesuai, mengikut mana batu dan tumbuhan diedarkan dalam urutan sewenang-wenang, meniru kawasan pergunungan. Reka bentuk landskap ini sangat biasa dan digunakan sebagai tambahan dalam kawasan berkebun landskap. Penggunaan dinding penahan, jubin dan jalan paving dibenarkan di sini.

Mana-mana struktur batu yang melibatkan penanaman memerlukan penjagaan. Anda perlu memotong tumbuh-tumbuhan, mengeluarkan rumpai dan batang kering. Penjagaan seperti itu akan memberikan landskap dengan tepat rupa yang diilhamkan oleh pereka. Jika tumbuh-tumbuhan berikutan dengan penjagaan kompleks dipilih untuk projek itu, maka lebih baik untuk beralih kepada perkhidmatan tukang kebun profesional.

Pilihan bahan untuk mencipta elemen batu landskap taman sangat bagus. Tetapi baru-baru ini, batu semula jadi telah menggantikan semua pilihan lain. Ini boleh dijelaskan oleh pelbagai baka:

 • batu kecil;
 • granit;
 • marmar dan lain-lain.

Serta banyak bentuk pemprosesan:

 • digilap;
 • cincin dan gergajian;
 • cip dan lain-lain.

Satu-satunya kelemahan batu semula jadi adalah harga yang tinggi seperti bahan penamat. Tetapi dia mempunyai banyak kelebihan:

 • ketahanan;
 • pelbagai pilihan pemprosesan;
 • banyak baka, warna, tekstur.

Selepas batu-batu tersenarai, batu kapur juga dianggap popular. Permintaan ini disebabkan oleh kepelbagaian palet tersebut. Skop batu ini sangat luas dan meliputi kedua-dua bangunan luar dan landskap, dan hiasan dalaman bangunan.

Batu kapur akan membantu untuk menyelamatkan sedikit. Variasi yang tidak diproses akan membelanjakan kurang daripada yang diproses. Jika pilihan ini kelihatan mahal, maka anda boleh memilih batu buatan. Kelebihan bahan ini adalah kelimpahan warna yang melampaui warna semula jadi. Tetapi kekuatannya tidak setanding dengan batu alam.

Batu-batu mempunyai ciri-ciri hiasan yang menarik. Sempadan asli yang diperbuat daripada batu kecil di sekitar pokok atau bunga katil akan menghias taman mana-mana. Kerikil hanya boleh tersebar di rumput. Teknik ini akan menambah daya tarikan kepada laman web ini.

Batu kecil boleh digunakan untuk menghias laluan pejalan kaki dan kawasan kecil. Jika anda menutup ruang di sekeliling kolam dengan batu besar, maka, berjalan kaki dengan kaki kosong, anda boleh merasakan diri di pantai. Kadang-kadang batu diganti dengan bulatan kayu, tetapi pilihan ini tidak dapat bertahan lama. Oleh itu, sebelum memilih bahan untuk lapisan, ia harus dinilai sejauh mana permukaan yang dimaksudkan untuk menghadap akan digunakan.

Untuk menghias objek reka bentuk landskap, anda boleh menggunakan:

 • aventurine;
 • dolomit;
 • kuarza berlapis;
 • papan tulis.

Apabila memilih batu harus dipertimbangkan:

 1. Jenis batu harus sesuai dengan unsur hiasan yang akan dibuat dari itu. Untuk mengekalkan dinding dan teres, batuan sedimen warna yang disenyapkan sesuai. Rockeries boleh dihiasi dengan bahan yang digunakan dalam reka bentuk keseluruhan, sambil menambahkan bahan-bahan yang berbeza dari bahan lain. Bukit Alpine kelihatan harmonis jika mereka dipasang dari batu-batu besar dari asal-usul gunung berapi. Kolam yang terbaik diletakkan dengan kerikil dan batu-batu besar yang licin.
 1. Apabila memilih bahan, keadaan iklim yang akan digunakan akan diambil kira. Sebagai contoh, kolam membeku semasa musim sejuk dan tidak setiap batu dapat menahan perubahan suhu tersebut. Untuk mengelakkan kemusnahan, perlu memilih batu dengan kadar penyerapan kelembapan minimum.

Satu lagi mencari dalam susunan tanah adalah batu bercahaya. Skop bahan yang luar biasa itu luas. Setiap objek reka bentuk landskap boleh dihiasi dengan unsur yang serupa. Laluan yang ditandai dengan batu bercahaya akan menggembirakan pengunjung. Dan bahagian bawah kolam renang, diaspal dengan lampu ajaib itu, akan menambah percintaan ke taman malam.

Bahan ini sangat tahan lama dan tahan pakai. Banyak firma menawarkan pelbagai bentuk dan saiz. Anda boleh membuat sendiri bahan bercahaya, menggunakan cat khas.

Untuk mendapatkan hasil yang ideal dalam proses mengatur tapak, dua faktor utama diperlukan: projek yang baik dan bahan berkualiti tinggi. Dengan menggunakan kedua-dua komponen ini, wilayah isi rumah akan menjadi tempat percutian kegemaran bagi seluruh keluarga.