Taman landskap

Taman landskap

Taman adalah sebuah pulau alam yang dicipta oleh manusia menurut gagasannya di atas plot tanahnya. Terlepas dari apa kawasan yang boleh digunakan untuk tujuan ini, setiap tukang kebun berusaha untuk memastikan bahawa ia berada di pulau ini bahawa dia akan merasa selesa mungkin.

Pagar taman
Taman yang indah

Keselesaan di taman boleh dicapai dalam pelbagai cara, terutama sekali kerana setiap orang keadaan ini mempunyai parameter tertentu. Bagi sesetengah orang, ini adalah keharmonian kebun, untuk seseorang - tempat yang dicipta untuk berehat di taman. Seseorang mahu merancang ruang, membuat komposisi di atas kertas, dan kemudian memindahkan semuanya ke tanah. Seseorang memasang gazebo untuk bersantai di taman yang kosong, dan kemudian menggabungkan ruang dengan spesies tumbuhan kegemaran anda. Ia sering berlaku bahawa orang menggabungkan tempat untuk berehat dan taman yang harmoni.

Taman mini

Apa tanaman untuk dipilih untuk taman?

Tumbuhan untuk taman mesti dipilih bergantung kepada tahap pendedahan cahaya matahari ruang yang diperuntukkan untuk reka bentuk landskap. Ini adalah faktor yang mempengaruhi rusuhan warna semasa berbunga banyak tanaman.

Laluan taman

Perennial telah menjadi tumbuhan yang sangat relevan untuk reka bentuk taman. Tumbuh-tumbuhan ini tidak begitu istimewa untuk dijaga dan tidak memerlukan penanaman tahunan di tanah. Tahun demi tahun, tumbuh-tumbuhan tersebut tumbuh.

Pintu taman

Antara perennials yang mengasihi matahari, boleh dijumpai seperti adonis, aster, carnation biru, gelenium, heliopsis, dolphinium, knifofiya, bellflower, coreopsis, catnip, merah daylily, dayang, teratai, lupine, mallow, monarda, narcissus, nemonok, olethrea, ochitas , rechuha, rudbeckia, belut hazel, scabiosis, stenactis, yarrow, tulip, phlox, chrysanthemum, bijak padang rumput.

Taman dengan air pancut

Terdapat juga perennial rendang seperti aquilegia, aronnik, astilbe, astrantia, ayuga, frankincense, periwinkle, colchicum, bunga putih, loceng, buzulnik, surat awal, valerian, woodcock, cornflower, anemone, volzhanka, Voronella, govyereva, govyerena, geranium, hydrangea, darmer, doubleweed, dicenter, doronicum, gorse, tenacious, greenfinch, zigadenus, serratus, kalugnitsa, camassia, saxifrage, kandyk, kirengeshoma, cohosh hitam, rumput berkuku, pendek rambut, godson, , cuff, medunits , helang, kurang matang, lupa-saya-tidak, lupa-saya-tidak, nerichnik, snowdrop, primrose, scilla, roger, rhododendron, saz, sinakalia, cineylosis, scopolia, chum, telekia, tellima, tiarella, tolmya, tradescantium, trichostria trisium, trium trisium, , hakvetiya, chelona, ​​chlorant, epimedium.

Bunga di taman

Dari bunga dan tumbuhan dedaunan hiasan, rumput bunga dan rumput berbunga boleh dibentuk.

Shrub di taman

Antara pokok renek, spesies seperti acena, hydrangea, boxwood, spirea adalah dalam permintaan. Dari kotak kayu, anda boleh membentuk lindung nilai, serta mana-mana angka untuk taman, sama ada bola, kiub atau idea lain.

Kawasan yang berlorek di taman ini dapat diterima dengan baik oleh spesies paku, seperti adiantum, hawthorn, dan derbyanka.

Jika di laman web ini dirancang untuk mempunyai kolam atau aliran, maka tanaman seperti tanaman air, tuberkamysh, willow adalah sempurna.

Kolam di taman

Banyak pemilik taman yang suka tanaman lianoid, yang mana anda boleh menghulurkan fasad rumah atau bingkai gazebo itu. Langkah sedemikian menyumbang kepada penciptaan ruang teduh tambahan. Yang paling popular di antaranya ialah spesies seperti tang kayu, kirkazon, biji bulan, ivy, trypterigium.

Semak rimbun

Dan agar taman bukan hanya menyenangkan pada musim panas, semak-semak dan pokok-pokok konifer yang digunakan akan membolehkan taman menjadi hijau sepanjang tahun.Yang paling popular untuk taman-taman landskap ialah spesis "Glauka Globosa", rempah biasa, rempah biasa "Nidiformis", cemara biru "Konika", cypress Lavson cypress, kacang cemara "Variegata", balsam cemara "Nana" "Pine Mountain" Gnome ", yew berry, Kanada tsuga, timur" Aurea Nana ", thuja barat" Brabant ", thuja barat" Golden Globe ", thuja barat" Danica ", thuja barat" Little Giant " Sankis. "

Katil bunga yang indah

Perabot taman

Perabot taman

Banyak perhatian dibayar kepada gazebo di taman, kerana ini adalah tempat untuk bersantai dan renungan yang indah. Pada apa beban fungsian arbor akan menanggung, bentuknya, saiz dan reka bentuk bergantung. Jika anda memerlukan gazebo di mana, setelah terpencil, anda boleh membaca atau hanya menghirup udara segar, maka gazebo untuk 1-2 orang cukup sesuai. Jika anda bercadang untuk menggunakan gazebo untuk menerima tetamu atau untuk majlis teh petang, anda akan memerlukan gazebo yang luas dengan banyak kerusi dan meja.

Arbor yang selesa

Apabila memasang gazebo, satu peraturan mesti diambil kira: orang yang duduk di dalamnya harus merasa dilindungi dari belakang, yang bermaksud bahawa gazebo harus dipasang di dinding atau di dekat lindung nilai.

Meja taman

Tiers di taman

Pintu ke taman

Sering kali, rupa di mana pembinaan yang dirancang di taman tidak rata. Bagaimana untuk menangani tugas ini?

Dua peringkat

Anda boleh menjemput pakar dengan peralatan khas yang akan membantu dengan cepat membuat kawasan yang tidak rata.

Wave Tiers

Dan anda boleh membuat penyelewengan ini menyerlahkan taman dengan membina katil bunga di beberapa peringkat.

Sorotan Taman

Taman bumbung

Taman bumbung

Kebanyakan tukang kebun yang tidak mempunyai ruang yang cukup untuk melaksanakan idea membina bumbung. Penyelesaian ini membantu untuk memperluaskan pelbagai kreativiti tukang kebun. Apabila memilih tumbuh-tumbuhan untuk taman bumbung, keutamaan harus diberikan kepada tanaman kurcaci, sistem akar yang juga kecil, oleh itu, ia memerlukan kurang tanah untuk ditanam.

Apa bahan untuk membuat katil bunga dari?

Katil konkrit

Apabila memilih bahan untuk pembuatan katil bunga, perlu mengambil kira semua nuansa operasi mereka. Untuk tumbuhan saka yang "musim sejuk" di dalam tanah, jangan membuat katil bunga konkrit, kerana tanah lebih mudah terdedah kepada pembekuan di dalamnya daripada katil bunga yang diperbuat daripada bahan lain.

Bercampur dengan timun

Pilihan terbaik boleh menjadi katil bunga kayu. Bahan semulajadi yang mesra alam akan membantu tumbuhan lebih mudah bertahan pada musim sejuk.

Katil bunga kayu

 

Mencipta katil bunga dari kayu, mereka mesti dirawat dengan antiseptik yang akan menghalang kerosakan pada katil bunga.

Katil bunga besi

Penggunaan besi untuk membuat katil bunga dibenarkan oleh hakikat bahawa bahan ini membolehkan anda membuat pelbagai bentuk, yang penting ketika membuat reka bentuk landskap anda sendiri.

Gelombang Flowerbed