Landskap dacha bermusim - kami melakukannya dari hati dan jiwa

Landskap dacha bermusim - kami melakukannya dari hati dan jiwa

Dunia moden dianggap sebagai bandar, sekurang-kurangnya di negara maju. Orang ramai, meninggalkan kawasan luar bandar, mencari bandar raya untuk keselesaan dan kemakmuran. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, proses bermula, yang mana pakar-pakar menamakan suburbanization, iaitu, pembangunan kawasan pinggir bandar. Orang-orang bandar mula membina dan melengkapkan kotej di luar bandar, yang disusuli dengan "pesona" bandar seperti asap dari perusahaan perindustrian dan kereta, landskap yang diperbuat daripada kaca dan batu, bunyi bising, kekurangan flora. Orang ramai tertarik kepada alam semula jadi, pada hari Rabu itu, dari mana dia datang. Tetapi sejak keadaan di kampung musim panas tidak selalu memenuhi aspirasi pembina (hutan, rumput, bunga, sungai, semak hias), mereka harus menyedari aspirasi ini dengan tangan mereka sendiri, seperti yang mereka katakan, dari biru. Seseorang di kampung musim panas mahu mempunyai "dua dalam satu botol" - keadaan bandar di apartmen dan alam semula jadi yang indah di sekeliling. Pakar memanggil proses translasi keinginan ini menjadi kenyataan urbanisasi alam, iaitu penciptaan landskap semula jadi tiruan. Inilah yang akan dibincangkan dalam artikel ini. Kami akan cuba mengenali anda dengan unsur-unsur reka bentuk landskap yang akan membantu menjadikan laman web itu asli dan cantik.

Semua yang dicipta mesti mempunyai projek. Inilah aksiom. Impromptu bukan pembantu di sini, keseluruhan reka bentuk tapak boleh mengakibatkan sesuatu yang janggal dan hodoh. Anda boleh, tentu saja, mencari bantuan pakar reka bentuk landskap, tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini, pilihan ini bukan untuk anda. Kemungkinan besar, anda adalah orang yang mempunyai minda kreatif dan tangan yang mahir, digunakan untuk melakukannya sendiri, dan projek pondok musim panas, reka bentuknya tidak terkecuali untuk anda.

Cara paling mudah untuk direkabentuk adalah untuk melukis semua objek yang dirancang pada sekeping kertas. Tetapi kaedah ini bagus pada peringkat pertama ketika zoning sebuah kampung musim panas dilakukan. Peringkat kedua projek anda mestilah reka bentuk landskap tapak anda. Hanya di sini anda boleh menilai secara visual dan bagaimana ia akan kelihatan. Menjangkakan soalan seterusnya, saya segera menjawab: ini boleh dilakukan dengan menggunakan program reka bentuk khas, contohnya, X-Designer, Sierra Land Designer 3D 7.0. Terima kasih kepada mereka, anda boleh melihat dari sisi pada penciptaan tangan anda. Sebelum ini, seseorang hanya boleh memimpikannya.

Tetapi untuk membuat projek, anda perlu memutuskan apa yang anda mahu lihat di kampung musim panas anda. Mungkin satu padang golf hijau akan cukup untuk anda, atau mungkin anda ingin membuat rizab kecil tanaman eksotik di tapak di kaki Alps.

Oleh itu, kami akan cuba mengenali anda dengan beberapa elemen reka bentuk landskap yang menarik.

Tanya setiap orang apa yang dia ingin mempunyai kampung musim panas, jawapannya akan menjadi satu - di tebing sungai atau tasik, dalam kes-kes yang teruk, dengan takungan kecil. Jika anda bernasib baik, dan tapak anda terletak di tebing sungai atau tasik, ini sangat memudahkan isu reka bentuknya, kerana tidak perlu membina takungan ini.

Anda hanya perlu melengkapkan dan mendekati pendekatan untuk air.

Tetapi apa yang perlu dilakukan untuk mereka yang tidak bernasib baik dengan badan air semulajadi di laman web ini, tetapi benar-benar mahu mempunyai sesuatu yang serupa dengan Lake Ritsa di laman web ini, tetapi pada tahap yang lebih rendah? Jika tidak, tentu saja, reka bentuk landskap tidak lengkap, dan perasaan alam tanpa takungan akan menjadi lebih rendah.

Semuanya tidak begitu sia-sia. Kami membina kolam buatan manusia. Sudah tentu, keseronokan ini agak menyusahkan, memerlukan penjagaan dan kos tertentu. Tetapi ia berbaloi.

Pertubuhan beberapa jenis badan air diamalkan, bermula dengan kapasiti dua ratus liter biasa dan berakhir dengan kolam beton yang besar. Ini semua bergantung pada permintaan dan keupayaan kewangan anda. Peranan penting dimainkan oleh kawasan tapak dan kelegaannya.

Sudah tentu, kolam dari tong tidak sesuai untuk anda, tetapi jika anda menggunakan bekas PVC (dijual di kedai khusus yang mempunyai bentuk yang menyerupai garis besar kolam kecil), anda boleh mendapatkan kolam mini yang indah. Setelah merancangnya dengan selera anda dengan tumbuhan, batu batu di tepi pantai, anda akan menerima sudut indah untuk bersantai di laman web anda.

Jika anda melengkapkan takungan anda dengan yang paling asas air pancut, atau air terjun, kesannya akan meningkat seratus kali lipat. Bunyi menuangkan air menjejaskan seseorang yang lebih baik daripada ubat penenang.

Terdapat kolam lain - konkrit. Spesies ini digunakan jika anda ingin mempunyai tubuh penuh air dengan fauna dan flora di laman web anda. Oleh itu, perantinya agak susah payah dan mahal, memerlukan pematuhan ketat terhadap teknologi pembinaannya. Tetapi pada masa yang sama, anda akan mempunyai kolam yang anda inginkan di laman anda. Bentuk dan struktur pantai, topografi bawah dan ciri-ciri lain bergantung kepada imaginasi anda.

Sebarang sudut alam tidak dapat dibayangkan tanpa wakil haiwan. Sudah tentu, di sini kita tidak bercakap tentang rusa, rusa. Tetapi untuk mempunyai wakil-wakil di dunia bawah air, anda cukup mampu. Ini mungkin titik terakhir dalam reka bentuk takungan.

Bukit Alpine, atau komposisi dengan batu, akan menjadikan landskap tapak anda lebih asli. Pada masa yang sama, ini adalah elemen reka bentuk lanskap yang agak kompleks. Dalam asalnya, bukit alpine ditanam dengan tumbuhan alpine, edelweiss adalah salah satunya. Tetapi selalunya, dengan ketiadaan tanaman terakhir, tumbuh-tumbuhan biasa tumbuh-tumbuhan biasa ditanam dari flora tempatan.

Slaid dibuat sama ada dari batu dengan warna yang sama, tetapi bentuk yang berbeda, atau batu bentuk yang sama, tetapi warna yang berbeza, diambil. Slide itu tidak boleh melebihi lima puluh sentimeter dan mempunyai lapisan saliran di pangkalan, sekurang-kurangnya di kawasan dengan musim sejuk yang teruk. Jika tidak, frosts musim sejuk akan memusnahkannya. Ia juga penting untuk mengetahui tempat di mana anda boleh menguruskan slaid. Slaid tidak dibina daripada biru, seperti dalam hal ini penampilannya akan menjadi tidak wajar. Ia harus bermula dengan beberapa jenis bukit atau dinding. Malangnya, slaid buatan manusia bukanlah pembinaan abadi. Lima hingga enam tahun kemudian, terdapat keperluan untuk pemulihannya. Ini adalah penghapusan rumpai, menggantikan tanaman, menambah tanah dan kerja lain.

Sila jangan terkejut dengan sarikata ini. Ya, dalam tangan yang handal dan katil sayuran dapat menjadi bagian yang indah dari desain landskap di situs anda, yang akan menggembirakan anda dan akan menggembirakan jiran dan tamu anda. Bagaimana untuk melakukannya? Ini akan dibincangkan lebih lanjut.

Untuk menyelaraskan harmoni dengan taman anda dalam gambar reka bentuk keseluruhan landskap, anda tidak perlu berfikir secara licik, sekurang-kurangnya pada permulaan projek reka bentuk. Alternatif tanaman yang berbeza di dalam katil akan menjadi elemen reka bentuk yang sangat baik, terutamanya jika tanaman ini akan mempunyai warna atau bentuk yang berbeza.

Versi berikutnya taman hiasan lebih kompleks dan lebih cantik daripada yang sebelumnya. Di sini, susun atur bentuk bentuk katil sudah diperlukan. Bentuk segi empat segi katil tidak lagi satu-satunya; katil ditambah kepadanya dalam bentuk zigzag, bintang, segi enam dan bentuk lain.

Kelihatan katil hebat Bosquet. Keanehan mereka adalah bahawa semak bertumbuh rendah ditanam di sempadan. Kaedah ini juga sesuai untuk katil bunga (katil bunga bosok). Sudah tentu, semak perlu dipotong secara berkala.

Jika kawasan tanah kecil dan anda tidak mempunyai cukup untuk rancangan anda untuk flora, anda boleh menggunakan katil untuk menanam bunga atau hanya tanaman hiasan bersama dengan sayuran dan salad. Gabungan "menyenangkan dengan berguna" hanya akan menghiasi laman web anda.

Landskap, seperti jenis reka bentuk lain, membayangkan reka bentuknya dalam gaya tertentu.

Ia dicirikan oleh bentuk mudah, kesederhanaan. Tiada sempadan zon jelas, seperti kabur mereka. Jejak aktiviti manusia, gangguannya terhadap alam sekitar hampir tidak dapat dilihat. Ini adalah daya tarikan seluruh negara dalam gaya negara. Pandangan sifat murni adalah apa yang diperlukan oleh seseorang untuk berehat yang baik.

Ia dicirikan oleh susunan katil bunga, katil dalam bentuk bentuk geometri biasa. Perkara yang sama berlaku untuk meletakkan jejak. Aksesori antik yang perlu disediakan, yang membolehkan, untuk menjejaskan abad yang lalu. Nah, bagaimana anda boleh melakukannya tanpa padang golf?

Sekiranya kita bercakap tentang gaya lanskap gaya, maka di sini anda tidak akan melihat garis-garis geometri yang betul. Trek menggunting antara bunga dan rumput. Bunga ditanam dalam kumpulan yang padat, harus subur. Unsur reka bentuk wajib adalah memotong rumput dan pokok renek. Juga untuk gaya ini dicirikan oleh banyak bunga terus di ambang rumah dan pengukir ivy sepanjang dindingnya.

Gaya ini akan membantu anda merasai sifat Mediterranean di sekeliling anda, suasana bersantai dan romantik. Untuk reka bentuk tapak dalam gaya Mediterranean, anda boleh menggunakan thuja barat, chestnut, pokok buah-buahan hiasan. Daripada pokok renek - ini adalah hiasan perut, kayu kotak. Anggur sesuai dengan sempurna. Dan tentu saja, bunga. Gaya tidak boleh dilakukan tanpa bunga. Untuk gaya Mediterranean, dahlias, hop, marigolds, semua jenis clematis, dan salvia biasanya digunakan. Mutiara laman web anda boleh dibuat lavender, yang akan mengisi dengan aroma yang sangat baik.

Mendominasi di sini flora jepun. Tanpa sakura, ceri Jepun, gaya ini tidak dapat difikirkan. Dia seperti lambang gaya ini. Akan memberikan keindahan musim bunga musim panas anda musim bunga khas. Simbol gaya yang sama adalah maple Jepun. Ini adalah pokok hiasan yang indah. Ia mengambil daya tarikan istimewa pada musim gugur apabila daunnya berubah menjadi oren-merah. Keindahan luar biasa. Pada plot di gaya jepun mesti hadir antik pada tema Jepun.

Dengan bermulanya senja, pondok musim panas anda tidak sepatutnya kehilangan kecantikan siang hari. Untuk melakukan ini, anda perlu menjaga pencahayaannya, dan tidak mudah, tetapi meningkatkan keindahan ini, mewakilinya dengan cara yang sama sekali berbeza. Lihat sendiri.

Plot gaya Jepun pada waktu malam

Tetapi ini boleh dicapai dengan minda kreatif dan pengetahuan tertentu. Segala-galanya adalah sesuai dengan pemikiran anda, dan "pengetahuan tertentu" mengikuti sedikit lebih rendah. Kenali antara satu sama lain.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menjaga lampu jalan, langkah-langkah. Ini boleh dilakukan dengan bantuan kedua-dua lampu terbina dalam dan rak pada rak yang berbeza.

Pencahayaan takungan harus didekati secara kreatif. Ia perlu dianjurkan supaya lampu menerangi bukan sahaja permukaan takungan, tetapi juga menyerlahkan pokok renek, bunga, pokok dengan sinar yang datang dari permukaan bumi. Untuk mencapai kesan yang lebih besar dari pencahayaan reserbor itu sendiri, luminair kalis air dipasang di bawah air digunakan. Kemuncak komposisi cahaya tentu saja menjadi mata air bercahaya.

Nampaknya pengetahuan ini cukup untuk melakukan reka bentuk landskap yang baik di sebuah kampung musim panas, walaupun maklumat ini adalah asas.Kami tidak menyentuh susunan katil bunga - ini adalah topik yang berasingan dan sangat luas, tetapi mana-mana wanita yang suka menghiasi bunga dengannya, bukan hanya menerima mereka sebagai hadiah, tetapi juga menjaga mereka. Secara umum, lihat, pergi untuk itu dan anda akan mempunyai syurga di mana anda boleh berehat dengan jiwa dan badan anda (tiada siapa yang telah mengecualikan taman dari syurga ini). Semoga berjaya!