Reka bentuk landskap moden dacha bermusim

Kotej landskap: 100 idea moden

Betapa cantik, praktikal dan do-it-yourself untuk melengkapkan wilayah berhampiran rumah negara? Bagaimana untuk mencipta oasis yang sukar kehijauan dan kesegaran dari bandar yang bising dan berdebu, tetapi juga tempat yang berfungsi untuk keluarga untuk berehat dan menerima tetamu, kawan dan kenalan? Bagaimana untuk mencerminkan visi anda keindahan, keselesaan dan keharmonian dengan alam semula jadi di kampung musim panas anda dengan kos yang minimum, tetapi dengan kesan maksimum? Kami berharap dengan jawapan kepada soalan-soalan ini, anda akan dibantu oleh pemilihan 100 idea yang berbeza untuk mengatur wilayah pelbagai saiz dan bentuk, ciri iklim dan lanskap. Dalam gambar projek lanskap anda akan mencari penyelesaian yang relevan, praktikal dan estetik untuk setiap rasa, tahap kemahiran berkebun dan saiz dompet.

Landskap kediaman musim panas

Tumbuhan dan geometri

Kerja persediaan mandatori

Hanya kepada orang-orang yang jauh dari berkebun, ia seolah-olah tidak sukar untuk menganjurkan sudut hijau yang selesa di rumah negara, yang memenuhi semua keperluan keluarga dalam aktiviti rekreasi, kerja dan luar. Apa yang cukup untuk menanam pokok buah-buahan, untuk memecahkan katil bunga dengan bunga, untuk mengatur katil untuk sayur-sayuran dan sayur-sayuran yang tumbuh, untuk menubuhkan gazebo. Tetapi semua orang mempunyai keperluan yang berbeza untuk keselesaan dan kelonggaran di udara segar - ada yang memerlukan taman permainan di tempat teduh ruang hijau, yang lain memerlukan ruang makan luaran yang luas untuk makan malam dan jamuan keluarga, hampir semua orang ingin mempunyai kawasan barbeku, tetapi seseorang hanya anda memerlukan tempat tidur buaian untuk berehat di antara pokok dan semak. Ia selaras dengan keperluan anda dan keupayaan kawasan kampung musim panas yang anda perlukan untuk merangka pelan susunan terperinci.

Motif Oriental

Berat sebelah Asia

Lihat harmoni

Pilihan Laconic

Oleh itu, pada kertas kosong atau dalam program reka bentuk khas (mencari versi percuma di Internet tidak akan sukar), ia perlu diperhatikan:

 • nyatakan saiz dan bentuk wilayah yang tepat, tentukan skala (pengiraan yang lebih tepat, pengubah yang kurang akan ada di lapangan);
 • ia harus diperhatikan mengenai rancangan yang telah dibina bangunan - rumah, garaj, gazebo modal, rumah mandi, dan lain-lain;
 • juga perhatikan pembinaan yang dirancang - tandakan walaupun bangunan-bangunan kecil (dari kandang ayam ke kandang anjing), nampaknya terdapat tempat untuk sebuah bangunan kecil (terutama pada plot yang besar), tetapi sebenarnya anda perlu memindahkan atau mengubah rancangan anda, sudah mula bekerja;
 • pakar mencadangkan membahagikan keseluruhan tapak ke zon - kotak, yang masing-masing mempunyai unsur utama (contohnya, di kawasan rekreasi luaran, subjek utama reka bentuk landskap boleh menjadi gazebo dengan kumpulan makan atau ayunan lapang);
 • tetapkan semua tumbuhan yang sudah ada di wilayah itu dan tandakan penanaman yang baru, dengan mengambil kira jarak antara tempat berdiri dan jarak yang berkaitan dengan bangunan;
 • kemudian datang titik yang sukar untuk menandakan semua sistem kejuruteraan - dari bekalan air ke pencahayaan (perlu untuk menunjukkan kedua-dua komunikasi sedia ada dan merancang meletakkan paip atau wayar).

Pokok Terpasang

Reka bentuk Cascading

Imej semula jadi

Kelimpahan tumbuhan

Tetapi tahap persiapan awal tidak terhad kepada lukisan di atas kertas. Ia adalah perlu untuk menjalankan apa yang dipanggil "kecerdasan di atas tanah":

 • mengetahui ciri-ciri tanah;
 • kehadiran (mungkin) air bawah tanah;
 • jika terdapat tempat-tempat genangan air, maka longkang;
 • ia juga perlu untuk menentukan tahap kawasan berbukit (pakar mengesyorkan tidak meratakan tapak, tetapi menggunakan ciri landskap kawasan tertentu untuk mencipta imej yang paling asli di laman web, tetapi dalam sesetengah keadaan ia hanya perlu untuk menyingkirkan tanah yang tidak rata)

Batu dan sayur-sayuran

Trek belakang

Gaya moden

Kayu dan batu

Sistem pencahayaan

Pilih gaya pelaksanaan, imej kampung

Mewujudkan ruang praktikal yang sukar di mana anda boleh menanam buah-buahan, sayur-sayuran dan herba, dan imej yang benar-benar harmoni dari kampung musim panas dengan semua elemen yang diperlukan untuk kerja dan masa lapang, bukanlah tugas yang mudah. Jelas sekali, anda perlu bekerja keras untuk mendapatkan reka bentuk landskap yang seimbang. Pilihan arah gaya dan warna reka bentuk kotej musim panas anda akan ditentukan oleh unsur-unsur yang memenuhinya. Secara konvensional, semua "peserta" dalam mengatur kawasan kampung musim panas boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut.

Oasis hijau

Kawasan makan

Trek asal

Lindung nilai

1. Unsur-unsur landskap semulajadi. Segala sesuatu yang dicipta oleh alam semula jadi - pokok, pokok renek dan tumbuhan lain, gundukan, lubang, batu, takungan semula jadi, akan menjejaskan penciptaan imej palet warna tertentu jika anda meninggalkannya di laman web anda. Sudah tentu, skema warna laman web ini akan berubah seiring dengan perubahan musim dan keadaan iklim setiap kawasan tertentu.

Penampilan semula jadi

Mandi negara

Warna berair

Jarak ke alam semula jadi

2. Struktur seni bina. Unsur-unsur reka bentuk landskap ini termasuk, pertama sekali, bangunan utama (sebuah rumah negara kecil atau estet yang luas, bergantung pada skala rumah musim panas itu sendiri). Juga kepada objek seni bina boleh dikaitkan dengan pelbagai sambungan ke rumah dan bangunan bebas - beranda, rumah mandian, sauna, garaj, bangsal, rumah hijau modal, gazebo, kanopi dan juga jambatan. Adalah jelas bahawa semua objek seni bina akan dikekalkan dalam arah gaya yang sama, akan bertindih dalam penyelesaian warna dan pilihan reka bentuk fasad. Tetapi pada masa yang sama, anda boleh memilih satu elemen yang akan menjadi penekanan dalam ensemble keseluruhan. Selalunya, bangunan utama menjadi bangunan utama, tetapi terdapat pengecualian.

Kawasan makan kanopi

Di bawah matahari yang cerah

Kumpulan makan tengah hari

Kawasan rekreasi dengan dapur

Bangunan salji putih

3. Unsur-unsur landskap sosial dan hiasan. Kepada jenis reka bentuk landskap ini boleh dikaitkan dengan segala sesuatu yang dicipta oleh tangan manusia - penanaman, kolam, patung, bunga dan tempat tidur, taman batu dan lain-lain jenis slaid. Dalam kumpulan ini, anda boleh menggunakan pilihan warna yang tidak terhingga - mewujudkan katil dan lorong bunga dari tumbuh-tumbuhan tertentu membolehkan anda "mewarnakan" tapak dalam pelbagai warna, memandangkan di kebanyakan negara kita musim panas (pertumbuhan dan berbunga tumbuhan) berlangsung dari April hingga Oktober. Di samping itu, terdapat banyak jenis tumbuh-tumbuhan malar hijau yang boleh ditanam hampir di seluruh negara untuk mewujudkan latar belakang hijau dan segar yang berterusan untuk imej yang selesa di sebuah kampung musim panas.

Jalan batu

Sudut selesa

Gaya desa

Landskap Cascading

4. Unsur baki reka bentuk landskap. Semua yang tidak "sesuai" dalam kumpulan lain, kami menyerahkan kepada jenis ini - lantai dan platform, laluan taman dan taman permainan, objek hiburan untuk taman permainan, pelbagai elemen hiasan.

Papak konkrit

Gabungan bahan

Lampu Jalan Taman

Kawasan pancuran di negara ini

Ia adalah pilihan skema warna imej pondok musim panas yang boleh membantu mewujudkan gambaran estetik yang sukar, tetapi juga menutupkan kelemahan dan menonjolkan kelebihan, mengubah bentuk bentuk wilayah secara visual, meningkatkannya. Kelebihan penyelesaian warna yang dipilih dengan betul adalah bahawa mereka membantu untuk menyelaraskan penampilan sebuah pondok musim panas tanpa mengambil perubahan drastik.

Gaya Jepun

Kanopi asal

Reka bentuk organik

Laluan taman - reka bentuk praktikal dan estetik

Laluan taman di pondok musim panas bukan sahaja cara mudah dan selamat untuk bergerak antara objek dan segmen reka bentuk landskap, tetapi juga cara pengezonan ruang dan menghiasnya. Oleh itu, laluan dan laluan di kawasan setempat boleh bukan sahaja boleh dipercayai dan praktikal, tetapi juga asal, cantik, dilaksanakan dalam kunci umum untuk reka bentuk keseluruhan tapak.

Batu dan rumput

Teknik mozek

Batu

Jalan bata

Laluan taman

Titik fokus

Laluan taman boleh dibuat dari bahan berikut:

 • batu ("plastushka", batu sungai atau batu kecil, pavers);
 • kayu (dicat atau disalut dengan varnis khas dan antiseptik);
 • konkrit dalam pelbagai modifikasi;
 • bata (bata atau biasa);
 • bahan sampah (topi plastik, botol atau bahagiannya, gabus dan apa-apa bahan lain yang boleh digunakan untuk mencipta permukaan pepejal yang selamat dan mencukupi untuk laluan negara).

Hijau di mana-mana

Membuka batu untuk kediaman musim panas

Rumput rumput terang

Teknik Gabungan

Katil yang dibesarkan

Juga, melalui kaedah pelaksanaan, semua trek boleh dibahagikan kepada pepejal dan tidak berterusan - nama itu bercakap untuk dirinya sendiri dan tidak meninggalkan sebarang percanggahan dalam menentukan rupa dua pilihan. Di samping itu, laluan taman boleh dibahagikan kepada sementara dan kekal. Laluan yang paling kekal digunakan di kotej musim panas, tetapi ia berlaku bahawa pemilik menggunakan tanah untuk masa yang singkat dan ia lebih masuk akal untuk meletakkan jalan sementara.

Reka Bentuk Jalan Taman

Laluan laluan bata

Garisan licin

Jalan kerikil

Laluan kayu

Flowerbeds dan katil - pelbagai pilihan

Katil bunga dan katil bunga adalah salah satu cara yang paling popular untuk menghias mana-mana wilayah. Apa sahaja saiz pondok musim panas anda. Selalunya akan ada tempat di atasnya untuk bunga kecil tetapi indah. Nah, untuk membayangkan sebuah rumah negara Rusia tanpa katil dengan sayur-sayuran, sayur-sayuran dan herba akar hanya mustahil. Dan jika mengikut aliran fungsional tujuan dan katil agak berbeza, maka dengan cara pelaksanaan mereka bertindih dalam banyak aspek.

Flowerbeds dan laluan

Trek botol

Asal bunga

Taman bunga mewah

Katil bunga boleh dibahagikan kepada jenis berikut:

 • biasa
 • tidak teratur;
 • permaidani;
 • dinaikkan;
 • monoclob tradisional;
 • menegak
 • katil bunga, tidak dibuat di atas tanah, tetapi dalam peranti khas.

Flowerbed berhampiran rumah

Kelimpahan bunga

Reka bentuk hijau dan putih

Katil bunga yang indah

Sudah tentu, katil bunga boleh berbeza-beza mengikut saiz dan bentuk, dan dalam jenis tanaman yang ditanam. Terdapat banyak pilihan. Pilihan penampilan dan kandungan katil bunga akan bergantung kepada saiz plot yang diperuntukkan untuk taman bunga, jenis tanah, keadaan cuaca di rantau tertentu, idea-idea anda tentang kecantikan dan estetik, dan keupayaan untuk menumpukan sejumlah masa dan usaha untuk tumbuh-tumbuhan.

Reka bentuk yang luar biasa

Pencahayaan asal

Perikatan yang harmoni

Pendekatan kreatif

Dalam pelaksanaan katil negara terdapat juga banyak peluang, dan bukan hanya dalam saiz dan bentuk parit yang digali. Tempat tidur untuk tanaman pelbagai tanaman boleh:

 • tradisional
 • "Hangat";
 • dengan saliran;
 • katil-katil;
 • katil dengan sisi yang tinggi.

 

Katil yang dibesarkan

Katil bunga yang tinggi

Katil taman dan rumah hijau

Katil kecil

Kotak kayu

Untuk membuat kotak tempat tidur atau dengan sisi yang tinggi, anda boleh menggunakan bahan berikut:

 • papan lama;
 • kepingan polikarbonat;
 • plastik;
 • slate rata atau bergelombang;
 • apa-apa bahan sisa yang mampu mengekalkan bentuk dalam keadaan kelembapan yang tinggi untuk sekurang-kurangnya satu musim.

Hijau di tempat tidur

Kerikil dan tumbuhan

Katil bunga di rumah

Penyelesaian asal

Tempat untuk berehat dan makan pelbagai modifikasi

Tidak ada pemilik pondok musim panas yang tidak mahu melengkapkan tempat untuk berehat, selain katil dan rumah hijau, di wilayahnya. Nah, kerana banyak rekreasi luar Rusia sering dikaitkan dengan memasak pelbagai hidangan pada api terbuka, maka kawasan barbeku tidak akan berlebihan. Selalunya, zon memasak dilengkapi seperti teres - mereka meletakkan platform dengan batu atau jubin (kurang kerap platform kayu dibuat). Sektor ini boleh dilindungi dengan kanopi kekal atau sementara untuk melindungi dari matahari dan hujan.

Patio Holiday

Kawasan Rehat Kanopi

Tempat duduk yang selesa

Kanopi hijau

Kawasan lapang dengan perabot taman, buaian atau tempat tidur gantung boleh diletakkan di atas teres atau di beranda terbuka yang dilekatkan di rumah atau di kanopi berasingan, di gazebo atau di bawah khemah. Ia semua bergantung pada konsep umum reka bentuk tapak, saiz dan keperluan pemiliknya.

Kawasan makan di luar

Di atas platform kayu

Permukaan konkrit

Kawasan memasak

Memasak di udara terbuka

Untuk membuat segmen yang selesa untuk bersantai atau ruang makan estetika dan praktikal di udara terbuka, anda boleh menggunakan perabot taman yang diperbuat daripada bahan berikut:

 • pokok;
 • plastik;
 • logam
 • rotan (buatan atau semulajadi);
 • ranting willow;
 • buluh;
 • papak batu atau konkrit;
 • kaca (kaca triplex);
 • polistirena;
 • serat basalt;
 • bahan sampah.

Untuk rumah belakang kecil

Reka bentuk Laconic

Zon selesa di platform

Kumpulan makan tengah hari di tempat perlindungan

Untuk ruang kecil

Patio di tengah-tengah plot

Kolam, kolam, mata air dan banyak lagi

Pakar dalam penciptaan reka bentuk landskap mendakwa bahawa untuk mewujudkan keadaan yang benar-benar harmoni di kampung musim panas, ia tidak mencukupi untuk meletakkan kedudukan bangunan, menanam tumbuhan hijau, meletakkan laluan dan mengedarkan katil dan katil bunga. Di samping tanah (batu) dan kehijauan, air diperlukan. Sama ada air terjun buatan, kolam kecil, pancutan apa-apa pengubahsuaian atau kolam renang - bergantung kepada keinginan pemilik, saiz dan ciri wilayah dan anggaran untuk projek itu.

Kolam buatan

Kolam kecil

Kolam untuk kediaman musim panas

Kolam boleh berbeza bukan hanya dalam saiz dan bentuk. Terdapat kolam limpahan, takungan buatan dengan beberapa tahap kedalaman, pegun dan mudah alih (sementara dan kekal).Kolam renang boleh dilengkapi dengan "air terjun" atau air pancut, mempunyai cawangan. Juga, kolam berbeza dengan cara menapis air. Sudah tentu, semua kriteria ini meninggalkan jejak mengenai cara-cara mengatur takungan tiruan, penampilannya, kos penciptaan dan operasi.

Bentuk asal

Kolam renang di platform

Aksen kolam