Landskap rumah peribadi

Landskap rumah peribadi

Ramai orang, membeli sebuah rumah persendirian, tidak sepenuhnya menyedari bahawa sebagai tambahan kepada empat dinding dan bumbung, mereka menerima sebidang tanah, yang, dengan pendekatan yang mahir dan kewangan yang mencukupi, boleh menjadi surga di bumi. Tujuan reka bentuk landskap seperti ini adalah untuk membina sebuah oasis yang indah di tapak yang dimusnahkan oleh kerja-kerja pembaikan, yang akan menjadi tempat percutian kegemaran bagi sesiapa sahaja yang telah meletakkan seluruh jiwa mereka dalam projek ini.

Perkara pertama yang perlu diambil kira apabila merangka pelan kerja di tapak adalah saiznya. Satu plot besar boleh menampung rumput dan beberapa bangunan tambahan, serta kolam kecil, dan mungkin beberapa katil bunga. Sekiranya anda mempunyai hanya beberapa ratus hektar tanah, maka adalah lebih baik untuk melihat dengan lebih dekat susun aturnya, dengan pantas mengira tempat untuk apa-apa objek hiasan.

Apabila saiz plot tidak membenarkan banyak eksperimen, lebih baik meninggalkan rumput yang luas, beranda besar dan juga kecil lembangan. Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa tidak semestinya ruang yang cukup untuk objek-objek ini, sangat sukar untuk mencapai privasi yang betul di kawasan-kawasan kecil. Sekiranya jarak dari anjung ke jalan tidak lebih dari sepuluh meter, memberi perhatian kepada ruang dan bunga hijau. Mereka akan dapat membuat laman web ini lebih menarik, dan, sebahagiannya meliputi rumah dan penduduknya dari mata yang prying, mereka akan menambah kehangatan dan keselesaan.

Apabila anda merancang kawasan yang besar, pereka, paling kerap, mendapat kebebasan penuh tindakan. Nampaknya mewujudkan dalam ruang yang lebih besar adalah lebih mudah, tetapi ini adalah salah satu penipuan diri utama sesiapa sahaja yang bekerja dengan landskap. Sebenarnya, sangat sukar untuk memilih dengan betul dan meletakkan objek yang akan kelihatan harmonis di laman web ini, tanpa mengganggu dan tidak membiarkannya kosong.

Rumput adalah penyelesaian yang paling mudah yang dimiliki oleh pemilik kawasan terbuka bersaiz sederhana. Kolam di kawasan ini biasanya kelihatan konyol, dan orang yang sibuk dengan kerja dan kehidupan biasanya tidak mempunyai masa untuk melakukan katil bunga. Terdapat beberapa jenis rumput, tetapi yang paling popular adalah biasa (atau taman), tanah dan bukan rumput. Pemilihan jenis yang sesuai bergantung sepenuhnya pada idea-idea pereka dan ciri-ciri laman web ini.

Bagi mereka yang tidak berpuas hati dengan rumput kosong, tetapi mengalami alahan untuk debunga, kekurangan masa atau semangat untuk minimalism, para pereka menasihatkan laman web ini dengan pokok renek dan pokok tanpa hiasan. Pilihan terbaik adalah pokok boxwood, potongan rambut kerinting yang boleh mengubah mana-mana bahagian pada mana-mana kedua. Selain itu, anggur liar yang berliku-liku di mana-mana dinding rumah akan menjadi penyelesaian yang baik.

Bunga dan semak belukar akan menjadi hiasan indah untuk mana-mana laman web. Apabila memilih tumbuh-tumbuhan untuk katil bunga di masa depan, anda perlu mengetahui langkah itu, tidak dipandu oleh peraturan "lebih baik" dan tidak mengumpul semua jenis tanaman berbunga yang ada pada satu katil bunga. Perhatian khusus perlu dibayar kepada skema warna, supaya selepas bunga ditanam, mereka tidak mendapati bahawa banyak warna terang menyakitkan mata, dan bunga-bunga yang disusun pada bunga di sebelah kanan sekarang menyerupai bendera Perancis. Bunga perlu diatur dari rendah, kerinting, hingga tinggi, dengan batang panjang yang stabil. Ingatlah bahawa mawar-mawar bangga dan kelihatan seperti itu lebih baik sendirian, dan "kampung" bindweed atau marigolds tidak akan menentang sebuah syarikat yang menarik.

Apabila saiz plot membolehkan anda memikirkan pokok hiasan, anda tidak boleh berhenti hanya pada subspesies kerdil.Chestnut kuda atau akasia putih akan menjadi tambahan yang hebat kepada mana-mana landskap, dan mereka yang ingin mewujudkan aura keselesaan di kawasan mereka harus melihat dengan lebih dekat ceri burung atau abu gunung. Jika pereka landskap memutuskan untuk menambah sentuhan exoticism kepada projeknya, penyelesaian terbaik adalah pendaratan euonymus. Sepanjang musim, pokok ini mengubah warna daunnya beberapa kali, yang pastinya akan menjadi kemuncak utama reka bentuk apa pun.

Pokok di sebuah rumah persendirian

Hiasan untuk laman web ini

Kedua-dua bahagian besar dan kecil, sebagai tambahan kepada kerja landskap utama, memerlukan beberapa pelarasan. Untuk memenuhi sepenuhnya pelan pereka, sepenuhnya memerhatikan imej taman oriental atau, sebaliknya, sudut cemerlang dalam gaya Art Nouveau, sebagai tambahan kepada tumbuh-tumbuhan, perhatian khusus perlu dibayar kepada perkara kecil seperti kolam tiruan atau bahan yang dipilih dengan betul untuk laluan taman.

Pada masa kini, kolam itu tidak lagi menjadi elemen mewah, tetapi sesuatu yang biasa, mudah difahami dan mudah, yang semakin ditemui di bahagian-bahagian rumah persendirian. Apabila memilih tempat untuk kolam, perlu diingati bahawa ia harus disembunyikan dari mata-mata jiran tetangga atau penonton. Apabila memilih pagar, pilihannya adalah sepenuhnya kepada pereka - sama ada menggunakan slab konkrit yang tinggi, atau untuk mempercayai ruang hijau padat. Satu cara atau yang lain, matlamat utama adalah untuk mewujudkan perasaan maksimum keselesaan dan keselamatan.

Bagi mereka yang tidak suka berenang, atau menganggap kolam di tapak terlalu terperinci, terperinci, adalah wajar mempertimbangkan penciptaan takungan buatan kecil. Air pancut sedikit atau air terjun hiasan kecil akan berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi burung, yang menyanyi, bergabung dengan murmur air, akan mewujudkan suasana yang unik dan akan menggembirakan orang lain setiap hari.

Kolam buatan dalam reka bentuk landskap

Pergolas dan kemudahan barbeku

Arbor kecil, beranda terbuka atau tempat yang direka khas untuk barbeku adalah cara terbaik untuk menjadikan laman web ini lebih praktikal dan mudah. Tugas pereka landskap adalah untuk memperbaiki elemen-elemen hiasan ini supaya mereka sesuai dengan ideanya dan mudah digunakan. Sebagai contoh, anggur yang berliku-liku di sepanjang dinding gazebo, atau beberapa pokok yang membuat bayang-bayang pada barbeku, akan menjadikan tempat-tempat ini lebih selesa dan membantu mereka untuk bergabung dengan idea umum pereka.

Barbeku dalam hiasan tapak

Jangan tergesa-gesa untuk menyingkirkan batu-batu yang akan dikeluarkan dari tanah semasa bekerja dengan ruang rumput atau hijau. Contohnya, batu-batu kecil yang dipotong dengan air dapat menghiasi ruang antara jalan dan bunga itu sendiri, menghalang hujan dari mengikis tanah di atasnya. Juga, jika rancangan reka bentuk termasuk motif oriental, mereka boleh digunakan untuk membuat salinan kecil taman batu, atau menggunakan batu besar sebagai elemen tunggal dalam reka bentuk.

Banyak pereka, yang bekerja di laman web yang diperakui olehnya, menghadapi masalah medan. Permukaan yang tidak sekata, penjajaran yang tidak selalu mungkin, tanah yang tidak sesuai untuk menanam tumbuhan tertentu, atau keadaan iklim yang buruk hanya sering menjadi masalah besar.

Malah, kerap kali kelemahan laman web ini boleh menjadi kelebihannya. Sebagai contoh, jika rumah itu terletak di atas bukit, pereka landskap boleh meletakkan penekanan utama pada kerjanya di atasnya. Perkara utama adalah dengan betul mengukuhkan cerun cerun supaya ia tidak mengikis hujan, dan ia kelihatan cantik. Terdapat banyak pilihan, dari rumput dan berakhir dengan batu yang dipilih dengan betul, yang tidak hanya akan padat dan tahan tanah, tetapi juga berfungsi sebagai elemen hiasan yang menarik.