Reka bentuk Jepun

Landskap Jepun

Arah Timur adalah relevan hari ini. Kebudayaan Eropah mengalu-alukan eksotik dan, bersama-sama dengan amalan rohani, resipi masakan dan tradisi asal, memilih model Jepun untuk susunan laman web ini. Idea arah timur jelas berbeza daripada teknik reka bentuk klasik. Pada masa yang sama, kebebasan dalam kreativiti dikecualikan, dan reka bentuk itu disebabkan oleh penyerahan yang ketat ke topik tertentu.

Taman Jepun adalah falsafah kebijaksanaan, tempat untuk bersantai dan renungan. Ruang yang membawa beban semantik dibina pada miniatur, simbol dan keteraturan. Organisasi landskap dikenal pasti dengan ketenangan, dan melibatkan detasmen. Mengakui prinsip perpaduan alam dan manusia, konsep ini membayangkan perubahan landskap, komposisi pelengkap dengan kemasukan elemen bebas yang terletak dalam kesendirian.

 Tema musim luruh Kecantikan yang sederhana Plot cantik Jalan batu

Ia adalah realistik untuk menghasilkan semula gaya dan persekitaran luar dari gambar, tetapi gambar yang tepat memerlukan rendaman dalam budaya negara untuk menghasilkan plot penuh. Harus ada plot "lakaran" tanaman kerdil, pain, buluh, batu saiz yang dibenarkan, takungan. Tugas reka bentuknya adalah untuk mengelakkan konglomerasi konglomerat yang kacau, dan mengisi ruang dengan bunyi senyap semulajadi yang tenang.

Landskap kering

Vektor arah dalam organisasi tapak ditujukan ke arah penciptaan ilusi dan tiruan. Sejak gaya Jepun adalah disebabkan oleh kehadiran kolam, dengan ketiadaan air di tapak, adalah mungkin untuk mengetepikan "gelombang" di dalam pasir. Perkara utama adalah mengulangi plot Jepun dalam bentuk kecil dengan cara kare-sansui (landskap "kering").

Aliran abstrak ditutup dengan batu mengikut keperluan reka bentuk. Jika warna kelabu-biru diperlukan untuk keharmonian warna, katilnya dihiasi dengan batu tulis atau basalt. Batu kapur dan marmar daripada nada susu berwarna aksen, granit banyak sisi membolehkan untuk bergabung dengan cat semulajadi kerana warna "bersahaja".

Kesan yang menakjubkan dihasilkan oleh penyebaran kerikil berukuran sederhana dan bola kaca yang mengisi ruang di kalangan konglomerat keseluruhan dicat dengan warna biru. Untuk menduplikasi hamparan air biru, bugle tumpah keluar ke permukaan pasir dengan penyingkiran permulaan lapisan turf.

Walau bagaimanapun, penciptaan sumber hidup akan menyokong alam semulajadi, dan akan menjadi tumpuan utama taman. Lokasi sumber mencadangkan gundukan dengan bebatuan berat atau alternatif dalam bentuk bukit dengan jalan diturap dengan kerikil atau batu bata.

Reka bentuk Laconic Landskap beku Kesedihan Lyrical

Aliran berjalan, murmur air

Dalam projek penganjuran spring buatan, corak laluan pergerakan air difikirkan, yang meliputi ruang dengan ruang hijau. Ia tertutup dalam kitaran tertutup, dan prinsip peredaran dibina di atas limpahan air dari sumber, bergerak ke takungan rendah, dan bergerak di sepanjang paip bawah tanah di bawah tekanan pam ke titik permulaan.

Dengan cerun dengan cerun, masalah sudut darjah tidak dipertimbangkan, tetapi dengan permukaan yang rata anda perlu membuat bukit, meletakkan sumber di atas gundukan dalam bentuk "batu yang menangis". Pilihan yang menarik dengan pembinaan tembok penahan sama ada mempertimbangkan versi batu gua, atau idea sokongan statik dengan jag sedang diterjemahkan ke dalam realiti.

Untuk aliran walaupun, langkah-langkah dengan perbezaan beberapa sentimeter melalui setiap meter panjang berturap cukup. Aliran babel harus bergerak sepanjang jalan berbatu dengan ambang tinggi. Dalam hal rupa bumi yang licin, disarankan untuk menjalankan aliran kaset. Tiers dibentuk menggunakan langkah-langkah batu dan bilangan tingkat bergantung kepada keupayaan.

Kapal kreatif

Variasi Tema Air

Jika anda ingat bahawa batu dan air adalah komponen utama reka bentuk, ia akan berubah untuk menyokong motif genre Jepun. Kolam biasanya mengikuti garis besar "jantung" hieroglif, dan batu-batu besar di sekitar perimeter permukaan air menyerupai pulau-pulau, dan dikaitkan dengan lokasi negara.

Terdapat banyak cara untuk menganjurkan kolam. Bekas filem, terutamanya dari getah butil, memegang air dengan sempurna, dibuat untuk memerintahkan, dan bersedia untuk menunjukkan sebarang konfigurasi. Mangkuk PVC adalah salah satu kaedah sebenar untuk memilih bentuk. Membran polivinil klorida dibentangkan dalam warna yang berbeza, tidak seperti yang dinyatakan di atas, dan ini membolehkan bahagian bawah menjadi hijau, coklat atau sepadan dengan langit.

Anda hanya perlu menjajarkan sempadan secara bersungguh-sungguh dengan bantuan tahap untuk melicinkan tanda-tanda asal tiruan takungan itu. Sekiranya dikehendaki, anda boleh memasang kapasiti pelbagai peringkat, yang kelihatan lebih menarik, dan tidak rumit oleh pemasangan. Pada peringkat terakhir, ia dibenarkan untuk menambah tanah, dan menanam tumbuhan tahan panas dan lembapan. Versi dengan versi konkrit dianggap klasik, dan sering dijumpai semasa mengatur tapak.

Reka bentuk batu

Secara tradisinya, takungan tiruan memerlukan penambahan pemasangan batu, hak prerogatif yang ditunjukkan oleh keperluan untuk zon wilayah atau objek masking yang jatuh dari arah gaya. Sebenarnya, mereka menduplikasi lereng lereng, dan sering tidak menerima penggilap estetik kerana pemeliharaan keaslian mereka.

Oleh itu, batu-batu atau batu-batu, ditutup dengan lumut atau jalan dari konglomerat, dengan rumput yang rapi, menyalin secara tepat plot penuh semulajadi, seolah-olah ditinggalkan dan dibekukan dalam masa. Anda sebenarnya boleh membuat taman berbatu di mana-mana tapak dan, dengan itu, jika perlu, tudung parit yang tidak sesuai, cerun dan menjadikannya taman batu atau rockery. Segala-galanya adalah logik, dijelaskan dan saling berkaitan. Ia bagus jika terdapat saliran di tempat yang dipilih, dan ia aktif dipanaskan oleh matahari. Ia tidak perlu untuk mengaut kawasan itu, tetapi tidak perlu meninggalkan ruang yang membosankan dan tidak bermaya sama ada.

Susunan batu adalah seni dan skema melibatkan kumpulan mereka dalam jumlah ganjil. Memilih tiga batu besar besar untuk pangkalan, dan denda batu jenis yang sama untuk dekorasi. Di tengah, meletakkan batu besar di samping dua yang lain, lebih rendah dalam ukuran. Komposisi simbolik adalah berkaitan dengan triad dalam Buddhisme, dan di Jepun ia bermaksud tempat untuk amalan rohani, dan segitiga spatial yang terbentuk akan menyumbang kepada pengumpulan tenaga positif.

Trek hiasan

Rockery dan taman batu

Taman jenis ini berbeza dari bukit pegunungan dengan kehadiran relief, sedikit tanaman dan penekanan pada saiz. Jurang di antara serpihan itu dipenuhi dengan kerikil, dan jika ada keinginan untuk permainan kontras, kerikil cahaya harus dituangkan ke dalam formasi gelap, dan sebaliknya yang sebenarnya akan diulang dalam kombinasi yang bertentangan.

Batu kapur berwarna, ditaburi di lapisan subur dengan tanaman yang ditanam, sesuai untuk batu kapur. Batu permata ini dibenarkan untuk mempunyai bentuk seni bina, ditunjukkan oleh batu-batu berat, di dalam syarikat spesies tumbuhan menjalar ciri-ciri tumbuh di lereng.

Dalam satu kawasan yang kecil, versi miniatur dianjurkan, di mana slaid yang dibentangkan dari batu-batu lumut dan lichen dapat dilihat hanya dari sudut pandang yang luar biasa. Mereka ditempatkan satu demi satu, dalam jumlah tiga atau lima dengan ilusi persepsi batu-batu yang usang.

Semua orang telah mendengar tentang taman batu dan mengetahui "di muka" gelongsor tiruan yang terbuat dari batu, dengan tumbuhan yang membuat jalan antara batu-batu dan batu-batu, yang dibina dengan analogi dengan batu. Untuk hiasan, spesis-spesis yang berasal dari perennial dan bulbous digunakan dengan keutamaan untuk keseragaman dalam reka bentuk. Kecerahan memenatkan mata dan menggembirakan fikiran. Reka bentuk, pada dasarnya, dicirikan oleh warna, bunyi dan perasaan tersendat. Hijau diiktiraf sebagai nada dominan, galeri palet musim luruh dianggap sebagai tambahan.Putih sepenuhnya dikecualikan - simbol kesedihan dan berkabung.

Rockery

Cip tumbuh-tumbuhan dan hiasan

Bagi tumbuhan, keutamaan diberikan kepada spesies yang disesuaikan dengan iklim, dan dengan mudah mengambil bentuk yang diberikan. Ini adalah pokok pain, kurcaci, rhododendron, azalea, boxwood, maple, barberry, sakura, quince. Dalam budaya oriental, tiga jenis pokok menguasai:

-Plum - bunga berbunga dikenalpasti dengan musim bunga yang akan datang;

-Bamboo - tanda kelenturan dan kebolehpercayaan;

Pokok pinesebagai pemahaman semangat yang teguh;

Mahkota mereka mengambil bentuk bola kecil, kon atau dipangkas oleh langkah-langkah. Pakis, jenis daun, dan iris juga memihak. Dedaunan subur dan rusuhan warna bercanggah dengan konsep timur.

Ciri menarik dari laluan taman. Segmen lurus dikecualikan, laluan penggulungan tidak mematuhi parameter ketat, dan saya mempunyai parameter sewenang-wenangnya. Biasanya diturap dengan konglomerat rata. Mereka dilengkapi dengan komponen penting lain dalam hiasan - tanglung Jepun dalam batu.

Magic of light Panorama Tempat untuk berehat

Pasu kuno, menara, bangku dan katil bunga seramik dengan bunga sederhana juga ciri-ciri hiasan landskap. Peningkatan yang bergaya berdiri pagar dari buluh dan sodzu - corak unik batang buluh, dibentangkan di atas air, dan melambangkan transience waktu.

Jambatan, banyak langkah batu, tsukubai - kolam miniatur di batu yang diukir untuk mencuci tangan sebelum upacara minum teh, mengisi reka bentuk dengan makna. Bentuk asimetri ciri dan garis melengkung dapat membantu mereproduksi semula plot klasik reka bentuk Jepun.

Plot berwarna-warni Plot prosaik Lorong yang indah Langkah batu