Laminate di pedalaman moden

Laminate dalam reka bentuk dalaman 2018

Laminate sebagai bahan untuk membuat lantai untuk pelbagai bilik telah lama menjadi popular di negara kita. Terjangkau dalam kos, dengan kualiti estetik yang tinggi, mudah dipasang dan beroperasi - bahan ini dapat menghiasi sebarang pedalaman. Hanya pilih lamina untuk lantai, anda perlu berhati-hati, kerana terdapat banyak jenis, kelas kekuatan, versi dengan tiruan dari pelbagai permukaan. Tetapi perkara pertama yang pertama. Mari kita hubungkan apa jenis laminat yang sesuai untuk bilik dengan beban fungsi yang berlainan, bagaimana untuk memilih ketumpatan, tahap kekuatan, warna dan tekstur.

Laminate flooring

Laminate flooring

Klasifikasi lantai lamina

Jadi laminate flooring - Ini adalah bahan untuk penutup lantai, yang terdiri daripada beberapa lapisan: plat papan serat atau papan serat, beberapa lapisan kertas dan salutan berlapis akhir resin akrilik atau melamin. Ia adalah permukaan berlamina yang melindungi semua lapisan lain dari kelembapan, kotoran, debu dan kerosakan mekanikal. Jelasnya, ciri-ciri teknologi produk bergantung pada kualiti lapisan atas.

Permukaan berlapis

Lantai dalam warna countertop

Perlindungan dapur

Penekanan pada lantai

 

Laminate atas sebab yang baik telah mendapat populariti tinggi di kalangan senegara kita. Lagipun, ia mempunyai beberapa kelebihan yang ketara:

 • kualiti estetik yang tinggi;
 • pelbagai penyelesaian warna, keupayaan untuk mensimulasikan sebarang permukaan - dari papan parket ke jubin seramik atau batu;
 • kemungkinan perhimpunan diri untuk tempoh yang singkat dan tanpa penyediaan permukaan yang panjang;
 • kos yang berpatutan (lamina lebih murah daripada parket, tetapi lebih mahal daripada linoleum);
 • kekuatan yang cukup tinggi dan ketahanan (berbanding dengan linoleum);
 • kemudahan penjagaan relatif (lebih rumit daripada dengan linoleum, tetapi lebih mudah daripada dengan parket - tidak memerlukan basikal berkala);
 • Bahan ini mesra alam.

Laminate untuk ruang tamu

Corak kayu semulajadi

Laminate untuk bilik tidur

Pedalaman terang

Kelas lamina

Untuk menentukan pilihan lamina bagi jenis bilik tertentu, perlu mengambil kira nombor kelas - dua merujuk kepada premis kediaman, tiga merujuk kepada yang komersial (mesti ada pada label material):

Laminate flooring 21 kelas ia bertujuan untuk premis dengan kebolehlihatan rendah dan beban rendah dari sisi perabot. Bahan sememangnya jarang kerana populariti rendah. Ia tidak bertahan lama - kurang dari 3 tahun;

Lantai

Laminate dalam reka bentuk bilik tidur

Lantai nada gelap

Laminate flooring

Laminate flooring 22 kelas sesuai digunakan di bilik tidur, ruang tamu dan bilik kanak-kanak dengan perabot ringan dan lalu lintas yang rendah. Hayat perkhidmatan biasanya tidak melebihi 4 tahun;

Fokus pada lantai

Laminate di ruang tamu yang luas

Makan lamina

Reka bentuk terang

Laminate flooring 23 kelas Ia mampu menahan beban berat (perabot berat) dan digunakan di bilik-bilik dengan trafik yang tinggi - bukan sahaja di ruang tamu, tapak semaian dan koridor, tetapi juga di lorong-lorong, dapur, ruang makan. Eksploitasi jus juga jarang melebihi 4 tahun;

Laminate di dapur

Laminate flooring

Reka bentuk aksen untuk dapur putih

Penyelesaian tradisional

Laminate flooring kelas 31 Direka untuk premis komersial dengan beban rendah. Ciri teknikalnya lebih tinggi daripada lamina untuk premis kediaman. Jika anda meletakkan bahan tersebut di dalam bilik mesyuarat, maka ia akan bertahan kira-kira 3 tahun, di bangunan kediaman, hayat perkhidmatannya dapat 10-12 tahun;

Laminate untuk koridor

Penekanan warna pada lantai

Laminate di lorong dan koridor

Laminate flooring kelas 32 Ia mempunyai ciri-ciri kekuatan yang lebih tinggi dan boleh berfungsi sebagai penutup lantai di premis komersial dengan beban purata. Ia boleh digunakan di bilik darjah, pejabat, bilik resepsi. Dalam kes ini, lamina akan bertahan kira-kira 5 tahun, di bangunan kediaman jus penyelenggaraannya boleh berumur 15 tahun.

Palet lantai panas

Hiasan bilik makan

Laminate untuk dapur-ruang makan

Laminate

Laminate flooring 33 kelas Ia mempunyai ciri-ciri teknologi tertinggi dan digunakan di ruang komersial dengan beban lantai yang tinggi. Ia boleh digunakan di restoran, gim, kedai dengan lalu lintas yang tinggi.Perkhidmatan jus dalam kes ini berbeza dari 5 hingga 6 tahun. Di ruang tamu, liputan sedemikian tidak boleh diubah untuk 20-25 tahun.

Lantai - Laminate

Reka bentuk kontras

Warna hangat untuk dapur kelabu

Pakar mengesyorkan tidak menjimatkan pembelian bahan untuk lantai. Sesungguhnya penggantian lamina dikaitkan dengan persiapan global dari segi pembaikan - ia perlu untuk membebaskan bilik sepenuhnya, dan dalam apartmen satu bilik, sebagai contoh, peristiwa sedemikian sukar dilakukan. Agar laminat berfungsi sebagai lantai yang boleh dipercayai dan tahan lama selagi mungkin, adalah disyorkan untuk membeli bahan berlabel untuk premis komersial - dari kelas 31 ke atas. Kos laminasi berkualiti tinggi akan membayar dengan ketahanan, ciri estetika dan kekuatan cemerlang.

Laminate untuk reka bentuk bilik tidur

Lantai spektakuler

Laminate light shades

Kriteria pemilihan lamina lain

Ketebalan bahan

Bahan pelbagai pengeluar dan kelas berbeza dari ketebalan 6 hingga 12 mm. Jelas sekali, semakin tebal bahan lantai, semakin kuat dan lebih tahan lama selesai. Oleh itu, pakar mencadangkan memilih lamina dengan ketebalan sekurang-kurangnya 8 mm dan, berdasarkan keupayaan kewangan mereka, cuba untuk memperolehnya sebagai bahan dengan lapisan tebal yang mungkin. Semakin lamina lamina, semakin mudah dipasang. Di samping itu, perlu mengambil kira ciri-ciri penyerap bunyi bahan - tebal lamina, semakin tinggi sifat-sifat ini.

Laminate untuk bilik utiliti

Corak kayu yang berwarna-warni

Pengeluar lamina

Pilihan pengeluar dalam pasaran moden bahan penamat sangat luas. Tetapi selalu terdapat beberapa pilihan paling popular bagi syarikat yang telah menubuhkan reputasi mereka yang panjang. Kebiasaannya, firma tersebut memberikan jaminan jangka panjang pada produk mereka. Terdapat juga pengeluar yang memberi jaminan seumur hidup ke atas produk mereka.

Permukaan cahaya

Lantai ringan

Sebagai peraturan, tempoh jaminan dari pengilang berbeza dari 5 hingga 15 tahun. Di Rusia, tidak ada GOST untuk pengeluaran lamina, jadi semua syarikat menggunakan Syarat Teknikal. Kebanyakan pengeluar asing bergantung kepada GOST, paling sering antarabangsa.

Ocher shades

Laminate cahaya

Ruang makan di beranda

Pembahagian lamina mengikut jenis sambungan unsur-unsur

Seluruh lamina boleh dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut jenis sambungan unsur (panel):

 • gam;
 • istana.

Tiruan lantai kayu

Reka bentuk asal

Laminate pelekat Ia lebih murah daripada istana, tetapi ia tidak boleh dipasang secara bebas, tanpa kemahiran tertentu. Panel ini disambungkan ke hujung dengan menggunakan gam cepat kering khusus. Sambungan sedemikian memberikan permukaan tanpa jurang. Lantai ini lebih tahan terhadap kelembapan daripada dibuat dengan laminasi istana. Kekurangan yang penting salutan sedemikian adalah ketidakupayaan untuk menggantikan panel yang rosak - semua elemen terpaku.

Salutan gelap

Latar belakang Neutral

Tajuk "laminate istana"Bercakap untuk dirinya sendiri - panel dipasang tanpa menggunakan gam dengan bantuan" kunci "khas. Kelebihan salutan ini ialah kelajuan pemasangan dan keupayaan untuk menggantikan panel individu sekiranya berlaku kerosakan. Kelemahan termasuk mendapatkan jurang antara unsur salutan, yang akan terdedah kepada kelembapan.

Pewarna yang berwarna-warni

Sambungan istana

Panel Laminat Kecil

Terdapat dua jenis kunci untuk panel lamina:

boleh dilipat (klik) - kunci berganda, yang terletak pada sudut 45 darjah. Pengunci tersebut sangat mudah dari sudut pandang pemasangan dan operasi berikutnya. Kelengkungan asas bagi kunci tersebut dibenarkan tidak melebihi 3 mm setiap meter linear;

Laminate di lorong

Pewarna yang luar biasa

Reka bentuk kanak-kanak

mengunci kunci (kunci) adalah lebih mudah daripada kunci yang boleh dilipat. Pemilik yang tidak berurusan dengan lamina akan dapat menangani panel yang mempunyai jenis sambungan ini. Tetapi perlu diingat bahawa untuk panel dengan jenis kunci ini anda perlu asas lantai rata yang sempurna.

Laminate untuk bilik yang luas

Reka bentuk cahaya

Laminate untuk ruang tamu

Klasifikasi substrat lamina

Apabila menggunakan lamina untuk membuat penutup lantai, perlu menggunakan substrat - bahan yang memasuki lapisan atas dari lantai. Substrat akan memberikan tahap penebat panas dan bunyi yang diperlukan.Laminate kelas 32 dan yang lebih tinggi mungkin mengandungi substrat sebagai sebahagian daripada unsur-unsur dan tidak memerlukan persiapan awal permukaan lantai, kecuali pembersihan menyeluruh dengan pembersih vakum.

Lantai gelap untuk bilik tidur yang terang

Reka bentuk lamina asli

Laminate untuk studio dapur

Dengan jenis bahan, semua pilihan substrat boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

Sokongan buih polietilen - pilihan yang paling biasa. Rintangan kelembapan, kos yang berpatutan dan kemudahan pemasangan membawa jenis bahan ini ke senarai teratas pilihan yang paling popular. Tetapi terdapat juga keburukan kepada bahan buih polietilena - dari masa ke masa ia boleh mengeringkan dengan ketara (buruk memegang bentuk), bukan bahan mentah yang benar-benar mesra alam;

Reka Bentuk Dalaman Laminate

Palet warna hangat

Laminate di ruang tamu

Sokongan Cork - Ia benar-benar mesra alam, ia adalah penebat haba yang sangat baik (ia biasanya digunakan untuk lantai lantai pertama). Gabus itu memegang bentuknya dengan sempurna, ia dapat dipanggil bahan tahan lama. Tetapi kemungkinan pemeluwapan mengurangkan popularitinya. Untuk menghilangkan bahan kelemahan ini, gabus dilapisi dengan bitumen atau getah. Bahan semacam itu mempunyai kusyen yang sangat baik dan praktikalnya tidak terjebak;

Lorong terang

Cantik

Ruang tamu eklektik

Sokongan khas, yang merupakan sebahagian daripada panel lamina, membolehkan pemasangan yang sangat pantas. Ia menyediakan haba yang sangat baik dan penebat bunyi, berlangsung agak lama dan tanpa pembentukan kondensat. Tetapi kos yang tinggi sering menjadi kriteria utama untuk memilih lamina untuk lantai.

Pohon ada di mana-mana

Bilik makan klasik

Di ruang tamu dengan perapian

Juga, pakar mengesyorkan memberi perhatian kepada ikon pada pembungkusan panel, yang mungkin bermaksud sifat berikut:

 • mempunyai salutan antistatik (tidak akan menarik debu dan sampah halus);
 • tidak terdedah kepada pudar di bawah sinar matahari;
 • tidak memerlukan penjagaan khas;
 • Untuk membersihkan permukaan, anda boleh menggunakan produk pembersihan rumah;
 • tahan lama dan tahan terhadap tekanan mekanikal;
 • sesuai untuk menampung apa yang dipanggil "lantai panas";
 • permukaannya tahan terhadap pembentukan kulat dan acuan;
 • Bahan tidak mudah terbakar.

Reka bentuk nontrivial

Gabungan yang harmonis

Reka bentuk yang disegani

Memilih skema warna untuk lantai

Pemilihan skema warna untuk reka bentuk lantai sebahagian besarnya membentuk imej seluruh bilik. Bukan sahaja reka bentuk dalaman, tetapi juga persepsi psikologi tentang imejnya secara keseluruhannya bergantung kepada sama ada warna lantai campuran dengan skema warna keseluruhan bilik atau menonjol dengan aksen yang terang atau gelap. Pelbagai kedai moden bahan penamat untuk lantai sangat luas - pemilik dengan keutamaan estetik dan saiz dompet boleh mencari pilihan warna sendiri.

Warna semulajadi

Kayu aksen

Di dapur yang cerah

Warna cahaya di ruang tamu

Di dalam bilik kecil, pereka bentuk mengesyorkan menggunakan bahan berwarna terang untuk menyelesaikan permukaan untuk mengembangkan ruang secara visual. Tetapi peraturan ini berlaku untuk lantai ke tahap yang lebih rendah. Faktanya ialah untuk keadaan psikologi yang selesa di dalam bilik, warna lantainya harus sekurang-kurangnya dua warna lebih gelap daripada hiasan dinding. Ini akan membolehkan anda "merasakan tanah di bawah kaki anda."

Bilik dapur kecil

Bawah Gelap - Top Light

Kemasan kontras

Hampir setiap pemilik sebuah apartmen atau rumah tahu bahawa pelaksanaan siling berwarna putih, dinding 1-2 nada lebih gelap, dan lantai nada paling gelap, membolehkan anda membuat peningkatan visual dalam ketinggian bilik. Teknik reka bentuk seperti ini sering digunakan dalam reka bentuk premis dalam pangsapuri bersaiz kecil dan kecil di negara kita.

Laminate di pejabat

Aksen gelap - lantai

Ruang pengembangan visual

Laminate dengan imej papan lantai dengan permukaan yang dipakai dari semasa ke semasa sangat popular, berkaitan dengan gaya dalaman negara dan bergaya bergaya. Tudung dan tiruan cip membantu bukan sahaja mewujudkan arah gaya yang sahih tetapi juga membawa keaslian kepada reka bentuk bilik yang paling biasa.

Untuk gaya negara

Untuk gaya bergaya lusuh

Lantai tergelincir

Di beranda kaca

Sekiranya palet warna sejuk digunakan untuk menghias dan mengeksplorasi perabot asas di dalam bilik, maka corak kayu semula jadi yang hangat akan sentiasa membantu menaikkan tahap suhu warna di pedalaman.Memandangkan skala permukaan lantai, walaupun elemen reka bentuk sahaja - lantai, mungkin cukup untuk mewujudkan keseimbangan dalam persepsi warna imej bilik.

Reka bentuk salji putih

Warna hangat untuk lantai

Laminate Solar

Populariti menggunakan kelabu dan warna untuk menghiasi rumah moden telah mencapai warna lamina. Warna kelabu mulia boleh dibentangkan dalam cahaya, palet perak, dan dalam warna gelap, antrasit. Kelebihan menggunakan warna kelabu muda untuk reka bentuk lantai juga adalah bahawa habuk pada laminasi seperti itu hampir tidak dapat dilihat.

Laminate warna kelabu

Lantai kelabu

Semua warna kelabu

Pilihan warna asal

Dan akhirnya

Baru-baru ini, peraturan yang mengatakan bahawa saiz lantai atau jubin (bergantung kepada apa yang meniru lamina) harus lebih besar, lebih luas bilik itu sendiri, tidak lagi mempunyai berat badannya. Lantai dengan imej papan besar atau mati, jubin atau unsur-unsur lain yang membentuk lantai menjadi semakin popular. Warna ini digunakan tanpa mengira saiz dan tujuan bilik. Dan selalunya ia membolehkan anda meningkatkan jumlah ruang secara visual.

Panel Laminat Besar

Laminate untuk bilik yang luas

Corak lantai cantik

Perhatian kepada lantai

Laminate bukan sahaja boleh digunakan untuk membuat lantai. Untuk beberapa musim berturut-turut, penggunaan bahan ini untuk merekabentuk dinding aksen atau sebahagian daripadanya tidak hilang kaitannya. Pada masa yang sama, pewarnaan lamina untuk menamatkan dinding atau sebahagian bilik tidak perlu bersamaan dengan bahan untuk lantai - semuanya bergantung pada skema warna yang dipilih dari pedalaman, cara aksen dan prestasi gaya. Menggunakan laminat, anda boleh menghiasi fasad sistem penyimpanan, ruang di sekitar perapian elektrik, trim dan tempat tidur, membuat panel dan celemek untuk hiasan dinding.

Laminate flooring bukan sahaja

Pemisahan dengan lamina

Dalam gaya moden

Pendaftaran lantai dan fasad

Permukaan cahaya di mana-mana