Apron berjubin

Apron dapur ubin - sifat penting strategik

Anda boleh berhujah untuk masa yang lama tentang bahan apa yang terbaik untuk menghiasi apron dapur. Walau bagaimanapun, tidak ada yang meragui keperluan atribut ini, yang juga merupakan unsur reka bentuk yang sangat hebat.

Jubin ringan di dapur

Bagi jubin seramik, ia telah lama memegang kedudukan terkemuka di kalangan bahan hiasan yang lain. Dan kita boleh menganggap bahawa dalam masa terdekat tidak akan berubah. Dan ini bermakna apabila menghiasi apron dapur moden, sebarang idea kreatif, termasuk yang paling luar biasa, masih boleh diterima.

Dapur dengan jubin asal

Lima lemak kelebihan menggunakan jubin di zon memasak

  1. ketahanan dan kebolehpercayaan.
  2. kualiti kebersihan khas, estetika.
  3. rintangan terhadap pencemaran pelbagai jenis, rintangan air.
  4. keupayaan untuk menahan perubahan suhu yang ketara.
  5. nisbah optimum kualiti dan kos, ketersediaan untuk kebanyakan pemilik rumah.
Apron dapur berjubin

Satu-satunya kelemahan pilihan reka bentuk ini untuk kawasan kerja dapur adalah kesukaran meletakkan jubin. Pengilangan bebas apron seperti itu memerlukan kemahiran tertentu dari pemilik rumah, dan, di samping itu, akan mengambil banyak masa.

Kawasan kerja dapur

Apa yang mereka - dapur dapur jubin moden?

Apabila memilih jubin seramik, kini terdapat banyak pilihan. Seseorang suka jubin standard dengan permukaan licin. Pemilik rumah lain seperti jubin matte lebih.

Di samping itu, jenis lain yang menarik bahan penamat ini boleh didapati dijual:

  1. dengan lapisan bertekstur;
  2. dengan lukisan dan gambar;
  3. dengan meniru pelbagai bahan semula jadi.

Saiz apron dapur bergantung pada ciri reka bentuk dapur dan jenis jubin yang dipilih. Saiz standard jalur pelindung adalah 60-80 cm. Tambahan 10-15 cm akan membantu mengelakkan penampilan jurang hodoh di antara permukaan kerja meja dan kawasan penamat.

Tujuh pilihan reka bentuk ruang kerja

1. Apron dapur dibentangkan dalam bentuk persegi atau segi empat tepat dan menempati ruang yang agak kecil. Kaedah pemasangan ini nampaknya terlalu mudah dan membosankan kepada banyak pemilik rumah. Ini tidak sepenuhnya benar, kerana bahan biasa boleh "sesuai" ke dalam dapur dalaman, menjadikannya lebih ekspresif dan berkesan.

Jubin hijau di dapur

Dalam kes ini, jubin akan kelihatan hebat dalam beberapa kes:

  • jika jubin dipadankan dengan nada dinding, perabot dan aksesori dapur;
  • jika perbezaan seramik dengan permukaan utama dapur.
Corak berjubin di dapur

2. Hiasan berjubin menempati seluruh bahagian bebas dinding di atas kawasan kerja (dapur, tenggelam dan permukaan meja). Pilihan ini, tentu saja, adalah yang paling praktikal, kerana ia membolehkan anda untuk membersihkan kawasan dapur yang paling sering digunakan. Untuk meletakkan dinding dengan teratur, sapalah mereka setiap hari dengan kain lembap, dan sekali seminggu melakukan pembersihan yang lebih teliti menggunakan deterjen khas. Pada masa yang sama, apron dapur akan sentiasa kelihatan sempurna.

3. Reka bentuk dinding menyerupai kerja keras standard. Untuk ini, jubin warna-warna yang paling luar biasa boleh digunakan - dari warna kekuningan standard hingga warna-warna terang dan menantang. Saiz jubin seramik dalam kes ini boleh sangat berbeza.

Teknik yang sangat berkesan ialah penggunaan bahan yang sama untuk menyelesaikan permukaan kerja meja yang bersebelahan dengan kawasan apron dapur. Pilihan reka bentuk ini menjadikan kawasan pedalaman selesai dan sangat bergaya.

4. Apabila menghiasi dinding, jubin besar beberapa jenis digunakan.. Pilihan gabungan ini memungkinkan untuk menggunakan beberapa warna di pedalaman. Teknik ini, pertama, akan memulihkan ruang dapur yang agak membosankan. Kedua, kaedah seperti ini akan meningkatkan kesan warna-warna warna yang sudah ada di dapur, menekankan semua aspek yang paling bermanfaat dalam reka bentuk ruang.

Jubin kontras

5. Jubin seramik diletakkan dalam bentuk mosaik dengan pelbagai saiz dan bentuk. Dari bahan ini, anda boleh meletakkan semua jenis panel hiasan dengan imej buah-buahan yang lazat dan peralatan dapur lama.

Jubin mosaik di dapur

Dengan kaedah hiasan dinding ini, jubin pelbagai jenis dan bentuk sering digunakan. Pilihan ini agak memakan masa, bagaimanapun, tidak memerlukan penjajaran sempurna permukaan dinding dan membolehkan anda menggunakan semua bahan yang dibeli tanpa residu.

6. Jubin yang dipasang meniru sarang lebah. Kaedah hiasan ini membolehkan anda membuat pedalaman lebih asli dan eksotik. Untuk pilihan reka bentuk ini untuk apron dapur, paling kerap, jubin warna yang sama dipilih.

7. Peletakan jubin dibuat secara menyerong atau dalam bentuk jalur menegak. Sistem sedemikian untuk mereka bentuk apron dapur akan membolehkan anda menyesuaikan ruang secara visual: bahkan mengeluarkan perkadaran atau meningkatkan kawasan tersebut.

Apapun gaya dapur anda dihiasi, kesan reka bentuk yang diperolehi sentiasa dapat dipertingkatkan dengan bantuan jubin seramik yang dipilih dengan betul. Apron dapur bukan hanya jenis pelindung, tetapi juga cara yang baik untuk menghiasi ruang.

Jangan ketinggalan peluang unik ini untuk menjadikan kehidupan anda lebih cerah dan lebih selesa. Cuba, buat, dan anda akan melihat bagaimana kehidupan anda akan berubah!