Zonasi bilik kanak-kanak

Zonasi bilik kanak-kanak

Kemudahan seperti kanak-kanak di mana kanak-kanak itu tidur, bermain atau melakukan kerja rumah harus sangat selesa dan selesa. Tiada apa-apa yang perlu dibekalkan dan pada masa yang sama segala-galanya sepatutnya mudah dan mudah. Semua ini sangat penting dan penting, yang bermaksud bahawa perabot, permaidani, lukisan, lampu atau hiasan kecil diletakkan di dalam tapak semaian untuk memastikan keselesaan maksimum dan keselesaan bilik.

Mainkan kawasan di bilik kanak-kanak

Titik yang sangat penting dalam pengedaran kawasan kanak-kanak adalah kekurangan sudut tajam. yang boleh mencederakan kanak-kanak semasa permainan luarnya di dalam bilik. Oleh itu, sangat penting untuk merancang susunan perabot supaya ruang atau ruang bermain sesedikit mungkin ditutup dengan perabot. Ini boleh menjadi pusat bilik, dan setengah bilik dengan dinding percuma, di mana anda boleh meletakkan peralatan sukan untuk kanak-kanak lebih tua dari 2-3 tahun. Jika tempat untuk permainan kanak-kanak terletak berhampiran dinding, maka ia boleh dibezakan dengan kertas dinding foto atau kertas dinding lain.

Nah, jika anak anda masih hancur, dan dia masih belum berusia 3 tahun. Kemudian untuknya, kawasan permainan mungkin tempat duduk kosong di dalam bilik di mana kotak, peralatan elektrik atau barang-barang lain yang tidak selamat untuk kanak-kanak kecil tidak akan dapat diakses olehnya. Di samping itu, kawasan ruang semacam itu tidak boleh diperuntukkan secara eksklusif hanya untuk anak itu sendiri, seseorang juga tidak boleh lupa tentang ibu bapa yang menjaga bayi bermain. Di kawasan seperti ini, anda boleh meletakkan tikar permainan secara percuma untuk kanak-kanak atau hanya tikar dengan mainan kanak-kanak.

Kawasan Rehat Anak

Sebagai peraturan, kawasan berehat kanak-kanak adalah, hanya meletakkan, tempat tidurnya. Ia dianggap sebagai pilihan terbaik untuk meletakkan bahagian ini di dalam bilik sama ada di tengah atau berhampiran tingkap dan di sudut jauh, tetapi akan sentiasa ada buaian berhampiran dinding, dan hampir tidak pernah di tengah-tengah bilik. Kecuali, tentu saja, anak anda tinggal di istana dan kawasan biliknya lebih kurang sama dengan kawasan ruang tamu.

Ia sangat mudah untuk menekankan, memisahkan atau memberi aksen di bahagian bilik kanak-kanak ini. Cara sedemikian boleh jadi semua jenis konfigurasi untuk catwalks, boudoirs dalam bentuk langsir yang bergaya dan juga skrin dengan gambar wira wayang yang popular atau watak-watak kartun yang terkenal. Semua ini boleh dipilih mengikut skema warna sedemikian rupa sehingga ia harmoni dengan kertas dinding, warna lantai dan siling. Jika bilik itu sangat sempit, atau kecil, kemudian gunakan perabot kombinasi: di bahagian bawah meja, almari pakaian atau kawasan permainan, dan di bahagian atas adalah katil.

Kawasan Pembelajaran Kanak-Kanak

Anda juga perlu memikirkan tempat di mana anak anda, bermula dari umur 3 atau 5 tahun, perlu melakukan beberapa kraf, menarik, bermain dengan teka-teki, pereka desktop, dan kemudian melakukan pelajaran sekolah. Tempat sedemikian, jika terdapat sebuah bilik kecil, akan terletak sempurna dengan tingkap, atau di bawah tingkat atas katil kedua, yang terletak, sebagai contoh, di atas di atas kabinet. Perkara yang paling penting untuk tempat ini ialah pencahayaan. Di tingkap adalah pilihan ideal, kerana akses ke siang hari agak terbuka. Tetapi, jika pilihan ini tidak sesuai untuk apa-apa sebab, maka anda harus menjaga lampu meja yang baik untuk meja anak anda.

Sekiranya anda mempertimbangkan dan merancang semua aspek ini dengan teliti, maka anak anda akan selamat dan selesa di dalam biliknya. Rakan-rakannya, yang akan bermain dengannya, akan berjalan bebas dan menjadi nakal, kerana semua kanak-kanak perlu. Juga kerja rumah dalam pencahayaan yang baik, anak anda akan sentiasa sangat selesa dan tidak berbahaya.