Art Nouveau Country House

Art Nouveau Country House

Pilihan reka bentuk gaya rumah negara sentiasa penuh dengan banyak soalan dan nuansa. Sejak abad ke-21 boleh dipanggil abad pragmatisme, tepatnya mereka yang berbeza dalam praktikal dan rasionalisme yang menjadi gaya pilihan dalam seni bina, pedalaman, landskap. Salah satu gaya ini telah menjadi moden. Rumah negara yang dihiasi selaras dengan keunikan Art Nouveau menarik dengan kesederhanaan dan kekangan dalam reka bentuk dan skema warna.

Ciri-ciri umum gaya modenis adalah seperti berikut:

  • menggabungkan bidang seni yang berbeza dalam satu gaya, iaitu. dalam kemodenan anda boleh mencari bentuk dan teknik lama dan baru dalam reka bentuk;
  • struktur yang meriah, cantik, anggun;
  • penggunaan bahan-bahan yang luar biasa untuk hiasan dalaman;
  • bentuk luar biasa dengan makna simbolik dan kiasan;
  • pesawat secara besar-besaran secara geometrik dan garis yang ketat;
  • prinsip persamaan bentuk dan kandungan.

Anda boleh mempertimbangkan penerapan prinsip-prinsip Art Nouveau pada contoh reka bentuk satu rumah persendirian. Di tengah-tengah kawasan pinggir bandar ada rumah, reka bentuk seni bina sangat demokratik. Tiada butiran tambahan dan hiasan. Segala-galanya sangat mudah dan berfungsi: bentuk seni bina kecil, warna-warna bersih dan segar, warna yang berbeza dibenarkan:

Trek seni Art Nouveau

Art Nouveau dalam reka bentuk landskap mematuhi trend minimalis. Dalam reka bentuk tapak dalam gaya Art Nouveau, pertama sekali, kesesuaian bentuk dengan kandungan dinyatakan. Garis besar katil bunga, kolam dan laluan adalah lancar, tanpa selekoh tajam. Katil bunga boleh dalam bentuk bukan tradisional:

Ciri utama yang membezakan reka bentuk landskap sebuah rumah negara ialah penggunaan bentuk yang berbeza dan warna dan tumbuh-tumbuhan ekspresif. Tidak sepatutnya banyak daripada mereka; tidak perlu untuk memerhatikan simetri dalam susunan mereka. Ruang dipisahkan dengan laluan dan rumput yang rapi dipotong:

Trend klasik Art Nouveau landskap menekankan keaslian semulajadi di kawasan tanaman dan menjadikan kerja manusia hampir tidak kelihatan:

Oleh itu, bahagian luar rumah dalam gaya Art Nouveau dibezakan dengan penampilan yang bersahaja, tetapi pada masa yang sama kelihatan laconic yang dihormati.

Nama gaya Art Nouveau hanya diterima di Rusia. Di negara lain, ia dikenali sebagai Art Nouveau, Liberty, Tiffany, Art Nouveau. Kekeliruan ini dalam nama-nama yang sangat sering membawa kepada fakta bahawa dalam modenisme negara kita dianggap sebagai minimalism moden klasik, menghalang reka bentuk Eropah. Pembina, arkitek dan pereka terus berdebat mengenai subjek ini, mempertahankan pandangan mata yang berbeza. Ada kemungkinan bahawa masing-masing mempunyai hak untuk wujud. Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan kemungkinan menghias kawasan pedalaman dengan tepat dalam aspek yang diterima umum dan difahami.

Oleh kerana kemodenan sangat pragmatik, ia akan menjadi optimum di pangsapuri studio dan bilik gabungan. Sebagai contoh, lorong digabungkan dengan dewan. Tugas utama di sini adalah untuk mengekalkan ruang bebas dan cahaya yang maksimum. Untuk melakukan ini, lantai ringan diperbuat daripada kayu padu, tingkap dan pintu panorama digunakan. Tangga dibezakan dengan anugerah bentuk dan tidak mengecilkan pedalaman:

Ruang tamu juga boleh dihubungkan secara fungsional ke dewan. Perhatikan garis lurus perabot, cat tidak agresif, komitmen terhadap warna dan bahan semula jadi:

Salah satu ciri gaya Art Nouveau adalah objek seni di pedalaman. Ini boleh menjadi kanvas oleh tuan-tuan terkenal abad lalu dan karya bergaya oleh artis-artis kontemporari. Mereka hidup bersama dengan aman, tanpa menimbulkan ketidakharmonian:

Perabot kayu semulajadi dengan unsur-unsur yang diukir dan benar-benar mudah, tanpa embel-embel digunakan sebagai aksesori.Sebagai contoh, rak buku bentuk ketat menekankan keanggunan kerusi berlengan dengan sokongan dan belakang kaki melengkung, dengan meliputi kulit:

Menentukan bahagian dalam bilik tidur dalam gaya moden, anda boleh mengehadkan diri anda dengan kata-kata: kelembutan, kelancaran, kecanggihan. Perabot adalah terhad kepada satu set standard, tetapi fungsinya adalah berbeza: tidak sepatutnya tiada keperluan di dalam bilik tidur:

Nada meredam dalam palet kelabu abu-abu diencerkan dengan aksen yang lebih terang. Biasanya ia berwarna kuning, kemerah-merahan, warna kehijauan:

Dapur

Fungsi dan ergonomi teknologi tinggi, digabungkan dengan pelbagai bahan dan warna - ini adalah dapur gaya moden:

Kerusi dengan kerusi hitam di dapur moden

Aksen asal terhadap latar belakang yang terang: bentuk yang luar biasa dari candelier berteknologi tinggi dan kerusi turquoise cerah menekankan arah artistik gaya:

Dua kerusi biru di dapur moden

Perabot sentiasa diatur dengan mengambil kira kemudahan dan fungsi. Bentuk sudut adalah pilihan yang paling sesuai untuk dapur moden:

Perabot penjuru di dapur moden

Bahan penapisan digunakan teknologi moden dalam kombinasi dengan bahan semula jadi. Ia boleh menjadi cermin atau permukaan berkilat di kawasan kerja dan kayu di ruang makan. Kesejukan kelabu cemerlang diimbangi oleh kehangatan warna kayu asli:

Vas logam dengan bunga di dapur Art Nouveau

Bilik mandi Art Nouveau mengkhianati rasa kebersihan, disajikan dalam bentuk geometri mudah:

Tidak ada keperluan khusus untuk skema warna bilik mandi di Art Nouveau. Warna terang dan warna pastel pucat boleh diterima di sini. Memandangkan dalam contoh kami reka bentuk keseluruhan rumah, termasuk landskap, biasanya dikekalkan dalam warna diredam, palet warna bilik mandi dan tandas tidak menonjol dari keseluruhan warna rumah itu:

Bahagian dalam bilik mandi tidak dibebani dengan corak, perhiasan dan aksesori aksen. Satu atau dua hiasan tidak mencukupi sudah cukup - dan bilik mandi kelihatan asli dan segar:

Kesimpulannya, perlu diperhatikan bahawa gaya moden adalah fenomena yang sentiasa berubah, seperti dunia moden terus berusaha untuk kepelbagaian dan kecemerlangan. Menetapkan sempadan, kriteria dan kemungkinan gaya yang jelas hari ini hanya tidak realistik. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mematuhi trend umum dan persepsi anda terhadap gaya ini. Perkara utama adalah mematuhi peraturan gaya supaya pedalaman moden tidak memberikan kesan kebodohan dan keseragaman.