Veranda melekat pada rumah - pemandangan dari jalan

Veranda dilampirkan ke rumah - mencipta pedalaman yang selesa

Selalunya, pemilik berfikir tentang pembinaan beranda bersebelahan dengan rumah-rumah jenis perkotaan atau rumah tangga pinggir bandar peribadi selepas pembinaan bangunan utama dan juga penciptaan hiasan dalaman. Nampaknya tanpa beranda, bangunan itu kelihatan belum selesai, dan ruang luas yang luas, di mana seluruh keluarga boleh berkumpul untuk perhimpunan malam oleh perapian di musim sejuk atau perbualan dengan minuman ringan pada musim panas, tidak akan berlebihan. Cerah, luas dan begitu selesa - beranda boleh menjadi sentuhan akhir dan sangat terang dalam gambar anda mewujudkan rumah anda sendiri.

Veranda melekat pada rumah

Jika beranda telah dirancang pada peringkat awal pembinaan, maka tidak akan ada masalah dalam pembinaannya - identiti bahan-bahan binaan yang digunakan dan gaya pelaksanaan umum akan membolehkan mewujudkan ensemble tunggal dan harmoni. Tetapi walaupun menambahkan beranda ke bangunan yang sedia ada, tidak perlu ada masalah dalam mendapatkan struktur seimbang. Jika kita bercakap tentang beranda musim panas untuk pesta teh malam keluarga, maka struktur seperti ini boleh didirikan secara bebas (di hadapan beberapa kemahiran bangunan). Tetapi untuk pembinaan beranda di luar musim jenis tertutup, ia perlu untuk menghubungi pakar.

Teras yang luas

Imej cahaya

Bolehkah penampilan beranda merosakkan keseluruhan imej bangunan itu? Sudah tentu, sebilangan peristiwa sedemikian adalah mungkin, tetapi hanya jika reka bentuk beranda pada asasnya berbeza dari gaya pelaksanaan rumah persendirian anda. Untuk mengelakkan situasi sedemikian, perlu membuat projek terperinci, merancang bahan binaan, kaedah hiasan fasad. Dan jangan lupa untuk menghalalkan pembinaan BTI.

Ruang tamu Veranda dengan perapian

Kayu, logam dan kaca

Terdapat beberapa pilihan untuk lokasi struktur masa depan beranda berhubung dengan mata kardinal:

  • timur - dengan pengaturan ini di pagi hari di beranda ia akan cerah dan ringan untuk sarapan yang menyenangkan, dan pada tengah hari anda boleh bersembunyi dari matahari yang terik;
  • selatan - jika anda bercadang untuk membuat taman musim sejuk (rumah hijau) di beranda, maka pengaturan seperti ini akan menjadi pilihan ideal;
  • Barat - anda boleh menonton pesanan itu, duduk di kerusi yang selesa di beranda anda sendiri;
  • Utara - hanya sesuai untuk lintang selatan negara kita.

Bahagian dalam sebuah beranda kecil

Serambi kecil yang selesa

Saiz beranda bergantung pada parameter struktur utama. Walau bagaimanapun, pakar tidak mengesyorkan bangunan premis bersebelahan dengan rumah dengan panjang lebih daripada 7-7.5 m dan lebar 3-3.5 m.Untuk rumah anda menjadi struktur yang padat dan berkhidmat kepada keluarga anda selama bertahun-tahun tanpa memutarbelitkan dinding dan lantai yang beralih, anda perlu membuat yang mendalam asas. Sebaiknya kedalaman asas beranda sebanding dengan asas rumah itu sendiri.

Perapian di beranda

Pemandangan kolam renang

Reka bentuk lantai terang

Pilihan terbaik untuk mencipta bumbung beranda ialah reka bentuk yang lembut yang membolehkan anda tidak memikirkan pengumpulan kelembapan (salji), yang bermaksud ia akan bertahan lebih lama. Sudah tentu, pembinaan beranda melibatkan penggunaan permukaan kaca yang sangat besar - ia boleh menjadi tingkap panorama atau dinding gelangsar kaca, menjadikannya mudah untuk mengubah beranda menjadi teres musim panas dengan bumbung.

Sloping Veranda

Dinding dan bumbung kaca

Bilik yang cerah dengan perabot cerah

Veranda - pemandangan dari jalan

Reka bentuk asal - pelaksanaan beranda

Ciri utama struktur beranda adalah kehadiran sejumlah besar tingkap. Bilik terang kelihatan lebih besar daripada saiznya, ia luas dan selesa pada masa yang sama. Menggunakan bumbung kaca, adalah mungkin untuk mencipta ruang yang hampir telus, dibanjiri dengan cahaya matahari. Di dalam bilik sedemikian sepanjang hari boleh dibelanjakan tanpa penggunaan lampu tiruan.

Bumbung kaca berkubah

Kelimpahan permukaan kaca

Rasa bersifat

Reka bentuk asal

Apabila mereka bentuk beranda, anda boleh menggunakan keinginan yang paling berani yang tidak dapat dicapai dalam pembinaan bangunan utama.Struktur kaca, garis halus, kombinasi bangunan dan kemasan yang tidak dijangka, skema warna asal - hanya anggaran kewangan untuk pembinaan dapat menjadi rem pada pencapaian anda.

Prestasi yang luar biasa

Struktur kayu asal

Khemah kaca

Jika anda tidak kekurangan ruang untuk membina beranda dan ingin mendapatkan bukan hanya luas, tetapi juga bilik asal, buat bumbung berkubah yang meniru reka bentuk khemah. Bumbung sedemikian boleh dibuat dari kaca - dalam apa jua keadaan, strukturnya kelihatan megah, megah dan mewujudkan suasana khas untuk pedalaman.

Atap hipped asal

Veranda Interior - Kaleidoskop Idea

Selesai

Secara sukarela, bagi kebanyakan kita, beranda dikaitkan dengan struktur kayu. Dan ini tidak menghairankan, kerana ia adalah dari kayu paling kerap bahawa beranda musim panas dibina. Selepas itu, pokok itu mula digabungkan dengan kaca untuk mendapatkan ruang luar musim tertutup. Itulah sebabnya kayu sebagai bahan bangunan dan penamat digunakan dengan sangat luas dalam projek reka bentuk moden. Kelimpahan permukaan kaca membolehkan anda hampir memadamkan sempadan antara hiasan dalaman beranda dan landskap luaran. Sebaliknya, penamat kayu membawa kehangatan semula jadi ke atmosfera bilik.

Pohon ada di mana-mana

Jumlah penggunaan kayu

Satu lagi cara untuk tidak berlepas dari tradisi menggunakan kayu sebagai dekorasi beranda dan untuk mencipta pada masa yang sama imej yang terang dan harmoni dari bilik itu adalah untuk melukis permukaan dalam warna-warna terang. Panel yang disusun, papan pelapis atau kereta api yang dicat putih akan menjadi peluang yang baik untuk mencipta imej ruang yang cerah dan terang.

Cahaya dan cahaya kelihatan

Salji putih selesai

Imej terang beranda

Pada latar salji putih

Jika kita bercakap tentang reka bentuk lantai, maka pendapat pereka mengenai dalaman beranda berbeza-beza. Ada yang menganjurkan penggunaan bahan-bahan penamat yang berterusan, yang digunakan di semua bilik lain di dalam rumah. Lain menawarkan alternatif yang lebih praktikal. Jika anda mempunyai anak-anak yang masuk ke teras dari taman di kasut kotor atau haiwan yang melakukan hal yang sama, maka lamina di teras tidak dapat bertahan lama dari mencuci tanpa akhir. Pilihan yang lebih praktik akan dihadapi dengan jubin porselin atau penggunaan batu semula jadi. Di samping itu, jika anjung anda dilengkapi dengan perapian, maka menyelesaikan ruang di sekelilingnya dengan batu yang digunakan untuk lantai akan membantu mewujudkan imej yang sangat harmoni dan holistik bilik.

Selesai batu

Jubin batu sebagai aksen

Menghadapi lantai dengan jubin batu

Batu dan kayu

Gaya Provence

Jubin seramik sebagai penutup lantai beranda adalah pilihan terbaik bagi mereka yang mempunyai bilik dengan akses ke halaman belakang. Sangat mudah untuk menjaga salutan granit, ia mempunyai kekuatan tinggi, rintangan haus dan cara tahan lama lantai. Belum lagi fakta bahawa pilihan lantai ubin sangat luas - anda boleh mendapatkan tiruan yang luar biasa dari kayu, batu atau bahan lain yang anda suka.

Tile Honeycomb untuk Lantai Veranda

Jubin porselin untuk lantai

Catur untuk lantai

Membekalkan

Apabila memilih perabot untuk beranda, anda boleh pergi dua cara, pilihan pertama ialah memasang kerusi biasa dan sofa untuk ruang tamu, cara kedua adalah membeli perabot taman, tetapi dengan keselesaan yang tinggi. Sebagai contoh, perabot rotan rotan (semula jadi atau tiruan) tidak mudah membawa nota kehormatan percutian negara ke ruang beranda, dan boleh menjadi tumpuan di kawasan pedalaman. Kerusi yang lembut dan bantal hiasan yang banyak akan menjadikan penginapan anda di kawasan beranda beranda selesa, menyenangkan dan selesa.

Perabot rotan untuk beranda

Perabot rotan

Beranda beranda selesa

Perabot taman di beranda

Perabot rotan asal

Perabot elegan

Apabila sebuah landskap yang indah tersebar di atas tingkap panorama yang besar di beranda, apabila kelihatannya sifat itu wujud di dalam bilik, atmosfera sesuai. Di mana, tidak kira bagaimana alam semula jadi menaiki ayunan? Susunlah ayunan-ayunan yang tergantung di beranda dan jangan hanya tempat yang selesa untuk berehat dengan pemandangan alam semulajadi, tetapi juga ruang dalaman yang asli, yang boleh menjadi kebanggaan seluruh rumah

Duduk sofa swing

Malah di ruang kecil beranda, anda boleh mengatur sudut yang selesa untuk bersantai dengan pemandangan yang sangat baik.Sofa yang padat, kerusi jenis taman ringan, meja kecil atau mini-ottoman dan kawasan bersantai disediakan. Bagi para tetamu, ia akan dapat menggunakan kerusi lipat dengan belakang. Tiada kemudahan yang kurang dapat dicapai dengan menggunakan jadual gelangsar, yang dalam keadaan biasa menempati ruang yang boleh digunakan minimum beranda.

Dalaman yang berwarna-warni

Dalam nada biru

Beranda kecil tetapi mewah

Anda boleh menggunakan pelbagai teknik untuk menghiasi ruang beranda. Sekiranya anda tidak dapat menyedari apa-apa idea di dalam bilik utama rumah anda, maka ketika menghias beranda, sudah tiba masanya untuk memberi diri anda bebas. Lampu sudu rotan untuk lantai atau lampu meja, bantal hiasan buatan tangan, meja kopi yang diperbuat daripada palet pembinaan, penutup kain tirai atau langsir tudung - semua yang anda tidak berani digunakan di pedalaman utama boleh menjadi sebahagian organik reka bentuk beranda. Tetapi dalam kes ini, peraturan "lebih baik kurang, tetapi lebih baik" akan beroperasi tanpa pengecualian. Malah beranda luas dan cerah boleh dipenuhi dengan banyak elemen hiasan.

Hiasan klasik

Di dalam bilik yang terang dengan banyak permukaan kaca, anda mungkin memerlukan langsir untuk tingkap. Ia semua bergantung kepada lokasi beranda berhubung dengan mata kardinal dan masa paling popular anda dan keluarga anda melawat ruang ini. Mana-mana jenis tirai boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk mewujudkan kemungkinan cahaya matahari meredam dan suasana bilik yang lebih selesa.

Hiasan tingkap

 

Dalam kes beranda dilengkapi dengan bumbung kaca, ia juga mungkin menggunakan tirai (kain yang paling sering) untuk melindungi bilik dari cahaya matahari. Tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku, adalah mungkin untuk mengetepikan produk standard, pada dasarnya meratakan permukaan kaca itu memerlukan jahitan individu dan kehadiran pemegang kain khas bahawa bumbung kaca dilengkapi.

Blind Fabrik

Tingkap tirai dan bumbung

Dalam beberapa kes, tulen salji putih tulen menjadi reka bentuk tingkap panorama yang berkesan. Ini adalah versi universal tirai yang harmoni sesuai dengan hampir semua gaya hiasan dalaman.

Tulle salji putih untuk beranda

Ruang tamu

Salah satu pilihan yang paling popular untuk mengatur beranda adalah untuk mereka bentuk ruang tamu dengan ruang tempat duduk. Kerusi berlengan lembut yang selesa, sofa yang luas, meja kopi atau puak puak di antara mereka - perabot tradisional untuk ruang tamu digunakan untuk mengaturkan kawasan bersantai di beranda. Untuk menambah TV kepada komposisi ini terpulang kepada anda. Tetapi susunan perapian yang sedia ada sangat sesuai untuk mewujudkan suasana yang selesa dan selesa di beranda. Berhampiran perapian yang membakar, anda boleh mengumpul seluruh keluarga pada petang pada waktu malam, membincangkan hari yang lalu. Di sini anda boleh menerima tetamu pada hujung minggu dan cuti.

Ruang tamu dengan warna putih dan biru

Ruang tamu di beranda

Di ruang tamu yang terletak di beranda, anda boleh memperuntukkan ruang untuk mengatur pejabat kecil. Lagipun, terdapat banyak cahaya di sini - cukup untuk memasang meja kecil berhampiran salah satu tingkap, mengambil kerusi yang akan digabungkan dengan seluruh perabot bilik dan melengkapkan kawasan kerja dengan sumber cahaya tiruan tempatan untuk bekerja pada waktu malam.

Ruang tamu dan belajar di beranda

Ruang tamu ruang makan salji putih

Bilik makan

Makan di dalam bilik yang menawarkan pemandangan landskap tempatan yang sangat baik adalah keseronokan istimewa. Di samping itu, di banyak rumah persendirian, para pemilik lebih suka menggunakan ruang dapur semata-mata untuk menganjurkan kawasan memasak. Dalam kes ini, kehadiran bilik berasingan yang boleh digunakan untuk makan keluarga dan pesta makan malam dengan tetamu tidak hanya menjadi segmen fungsi yang penting, tetapi juga kebanggaan pemilikan rumah.

Ruang makan di beranda

Di dalam ruang makan salji putih

Ruang makan di belakang kaca

Seperti di dalam premis bangunan utama rumah persendirian, di beranda anda boleh menemui gabungan ruang tamu dan ruang makan. Walaupun di dalam bilik kecil, terima kasih kepada penggunaan pelan terbuka, adalah mungkin untuk meletakkan segmen secara efisien dengan fungsi yang berbeza dan pada masa yang sama mengekalkan rasa lapang dan kebebasan.Sebagai peraturan, dalam keadaan sedemikian, pengezonan sangat sewenang-wenangnya, hanya disebabkan oleh pemberian setiap segmen, kadang-kadang dengan bantuan lampu dan karpet.

Bilik makan gabungan

Ruang makan dengan perabot cerah

Bilik makan dengan meja makan asal

Apa yang boleh menjadi lebih selesa, lebih selesa dan lebih menyenangkan daripada peluang untuk duduk di perapian di beranda, mengagumi pemandangan sekitar dan tarian api di perapian? Hanya prospek makan dalam bulatan tujuh atau rakan-rakan. Ruang makan dan ruang tamu, yang terletak di beranda dilengkapi dengan perapian, adalah kebanggaan pemilikan rumah pinggir bandar.

Perapian di beranda dengan ruang tamu dan ruang makan

Perapian di beranda

Beranda luas dengan lounge dan ruang makan

Taman musim sejuk

Adalah sukar untuk membayangkan mana-mana tempat lain di rumah persendirian, kecuali untuk beranda, di mana seseorang boleh meletakkan pada masa yang sama sebilangan besar tumbuh-tumbuhan dalaman. Malah beranda yang terletak di sebelah utara bangunan boleh menjadi taman musim sejuk yang indah (dengan pilihan tanaman yang tepat). Nah, dengan lokasi selatan bangunan tidak akan ada bimbang sama sekali. Banyaknya cahaya matahari, kemungkinan pengudaraan yang tepat pada masanya dan bahkan tetap praktikal di jalan akan memberi kesan yang baik terhadap perkembangan hewan tumbuhan anda.

Konservatori di beranda

Rumah hijau rumah

Rumput hijau mewah

Tumbuh-tumbuhan di bawah kaca

Tumbuh-tumbuhan dalaman di beranda kaca

Green Veranda

Bilik permainan

Segmen fungsional yang tidak dapat mencari tempat di dalam bilik bangunan utama boleh dibawa keluar ke zon beranda. Di beranda anda boleh melengkapkan bilik muzik, bengkel, pemerhatian mini. Dengan menyediakan kolam renang atau meja tenis, anda boleh menyusun aktiviti yang berguna untuk seluruh keluarga dan tetamu. Sudah tentu, tiada siapa yang membatalkan kehadiran kawasan rekreasi - kerusi-kerusi dan sofa yang selesa, meja yang disertakan, hanya perlu di dalam premis beranda untuk berehat yang baik.

Veranda dan Balai Cerap

Veranda sebagai dek pemerhatian

Veranda dengan meja permainan