Penggantian dan pemasangan pendawaian elektrik di apartmen

Penggantian dan pemasangan pendawaian elektrik di apartmen

Bagaimana untuk menggantikan pendawaian di apartmen. Apa yang diperlukan untuk ini. Apakah batasan dan mungkin untuk melakukan pemasangan sendiri. Anda akan mendapati jawapan kepada soalan-soalan ini dalam artikel ini.
Sekiranya pembaikan utama dengan pembangunan semula dirancang, anda perlu memikirkan sebahagian daripada kerja seperti menggantikan dan memasang pendawaian elektrik di apartmen. Anda boleh melakukan ini dengan tangan anda sendiri jika anda tahu secara langsung kata-kata seperti siasatan, seksyen dawai, pemutus litar, pencari voltan, penggiling dan puncher, dan anda juga mengingati makmal fizik sekolah mengenai topik memasang litar elektrik.

Apakah pendawaian di apartmen. Ini adalah kabel yang pergi ke meter, dari meter ke pemutus litar (plag), dan kemudian ke kotak pengedaran, suis, suis dan mentol.

Gambar rajah pendawaian di apartmen

Untuk memahami apa penggantian dan pemasangan semua pendawaian, kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa hampir selalu wayar masuk di dalam dinding, masing-masing, untuk pemasangan dan pembongkarannya, perlu mengorek dinding. Masalahnya adalah bising dan berdebu, dan kerumitan kerja-kerja ini bergantung terutamanya pada bahan - lempengan konkrit atau batu bata. Tugas ini akan sangat mudah jika anda plaster dinding dengan plasterboard. Dalam kes ini, wayar hanya boleh diturunkan di dinding, dan kemudian melakukan hiasan.

Faktor penting kedua adalah tujuan kerja. Sekiranya pemasangan ini dilakukan, ia dilakukan mengikut pelan yang diluluskan untuk pendawaian kabel-kabel di dalam bilik, dan jika ia adalah pengganti, maka semuanya bergantung kepada sama ada perubahan akan dibuat ke lokasi soket dan suis yang sedia ada. Jika semuanya tetap seperti itu, anda boleh bekerja dengan segera, dan jika beberapa perubahan dirancang, maka anda perlu menyelaraskan tindakan anda dengan pihak berkuasa yang sesuai. Dengan cara ini, anda tidak boleh melakukannya tanpa mereka, kerana sekurang-kurangnya meter harus dihubungkan secara eksklusif oleh wakil yang diberi kuasa oleh pihak berkuasa pengawalseliaan.

Kami tidak akan tergesa-gesa untuk mendapatkan izin untuk memindahkan kedai-kedai, dan sebagainya, terutamanya kerana, terus terang, pengarang artikel tidak pernah bertemu dengan orang-orang yang melakukan ini (walaupun saya benar-benar ingin mempercayai bahawa semuanya akan dilakukan dengan cepat atau lambat). Kami akan segera mempertimbangkan pilihan yang paling sukar, yang merangkumi semua jenis kerja yang mungkin - penggantian lengkap pendawaian di apartmen, dengan perubahan di lokasi aksesori elektrik.

Penting! Hampir semua masalah yang berlaku dalam litar elektrik berlaku pada sendi wayar (berpusing, pematerian, dan sebagainya). Oleh itu, jika pendawaian sudah lapuk, ia tidak digalakkan untuk menggantikan sebahagiannya. Selain itu, di rumah-rumah yang dibina walaupun semasa Kesatuan Soviet, pendawaian sering dibuat daripada dawai aluminium, yang dianggap tidak praktikal dalam penggunaan dalaman hari ini.

Ia tidak baik apabila kedua-dua wayar aluminium dan tembaga digunakan serentak. Ini disebabkan oleh reaksi yang berlaku di persimpangan kedua-dua logam ini, yang akhirnya menjadi lebih teruk dan menghancurkan sebatian itu. Oleh itu, kaedah ini hanya boleh digunakan sebagai kes melampau dan untuk masa yang singkat ... Dalam artikel itu bagaimana untuk membuat sambungan wayar kami akan memberitahu anda bagaimana, jika perlu, untuk membuat sambungan sedemikian dengan betul, tetapi dalam apa jua keadaan, dan ini akan disahkan oleh mana-mana juruelektrik, pendawaian tembaga sepenuhnya adalah pilihan isi rumah yang terbaik.
Jadi - untuk kerja itu.

1. Kami membuat perancangan untuk nombor dan lokasi peralatan elektrik

Ini adalah perkara pertama yang perlu dilakukan. Tidak perlu bersikap sederhana dan perlu membayangkan sepenuhnya apa peralatan elektrik yang akan anda gunakan sekarang atau dalam beberapa tahun.Pertama, perlu untuk pengiraan permulaan salib-salib wayar, dan kedua, jika selepas beberapa tahun anda mendapatkan mesin basuh pinggan mangkuk atau ketuhar, ini tidak akan menjadi kesempatan untuk menghidupkan semula tembok dan mengekalkan salur yang berasingan, yang sangat wajar untuk ini peralatan. Berikut adalah senarai peralatan rumah yang paling biasa dan intensif

  1. microwave
  2. peti sejuk
  3. komputer (apabila semua komponen bekerja pada masa yang sama, terutamanya pada model permainan, penggunaan masih agak tinggi),
  4. lantai elektrik yang dipanaskan,
  5. mesin basuh pinggan mangkuk
  6. mesin basuh
  7. pemanas air
  8. pendingin hawa
  9. dapur elektrik
  10. ketuhar.

2. Kami memakai pelan apartmen lukisan pendawaian masa depan

Ini diperlukan untuk beberapa sebab sekaligus. Pertama sekali, ia akan membantu mengelakkan perbelanjaan yang tidak perlu pada komponen. Kedua, anda akan mempunyai pelan kerja yang jelas. Ketiga, jika dalam beberapa tahun anda akan menjadi penggerudian dinding, maka, sebagai menunjukkan amalan, lukisan ini akan menjadi bantuan yang baik, yang akan membantu untuk mengelakkan litar pintas.

3. Mempunyai pelan yang jelas, kami membeli aksesori elektrik, wayar dan kabel


Penting! Apabila mengira panjang wayar, sentiasa menambah jumlah tertentu dalam simpanan. Ini akan mempermudah pemasangan, dan juga akan membantu penggantian cawangan dan suis yang mungkin (apabila menggantikan cawangan, sebahagian daripada dawai biasanya digigit). Plus, pastikan untuk mempertimbangkan ralat pengukuran yang tidak dapat dielakkan.

Ia juga bernilai mengingat hakikat bahawa penggunaan tenaga di pangsapuri telah meningkat beberapa kali. Sebelum ini, wayar sering diletakkan oleh pendawaian tunggal untuk semua peralatan elektrik dan kurang sering membahagikan pendawaian ke pencahayaan dan soket. Kini, apabila ketuhar dengan kuasa sehingga 10 kW telah dijumpai, ia menjadi dinasihatkan untuk meletakkan garis berasingan untuknya (kami ingat bahawa titik lemah pendawaian adalah titik sambungan, jadi untuk peralatan intensif tenaga adalah dinasihatkan untuk meminimumkannya, dan dengan idealnya menghapuskannya.)

Seterusnya, perhatikan lokasi meter. Ia boleh sama ada di dalam apartmen atau pada pendaratan. Walau apa pun, pertimbangkan kabel yang masuk ke meter, dan kemudian ke panel pengedaran di dalam apartmen, dari mana semua peranti akan dikuasakan.
Lebih banyak contoh terperinci pengiraan pendawaian dan mesin lihat di sini.

Bahagian silang wayar dipilih bergantung kepada beban yang akan disambungkan kepada mereka. Untuk garis lampu, wayar dengan seksyen salib 1.5 mm² cukup mencukupi, dan untuk cawangan - 2.5 mm². Nilai lebih tepat dipilih secara individu untuk setiap peranti atau kumpulan mereka.
Jika wayar akan diletakkan di bawah papan gypsum, tanpa memecahkan dinding, pastikan untuk membeli lengan beralun yang akan melindungi wayar dari kerosakan mekanikal pada tepi tajam profil logam.

4. Langkah seterusnya adalah mematikan voltan dan mengeluarkan pendawaian lama


Sebelum langkah penting ini, berguna untuk menggunakan pencari untuk menandakan kontur litar sedia ada. Ini dilakukan supaya selepas memutuskan sambungan voltan, jangan lupa untuk mengalih keluar sebarang bahagian pendawaian. Ramai orang benar-benar melangkaui langkah ini, kerana mengikut peraturan kabel harus dibaringkan pada sudut yang betul, yang menjadikannya lebih mudah untuk mencari mereka. Pembongkaran itu sendiri dilakukan dengan cara yang berbeza - sama ada de-energize room by room, atau mereka mematikan semuanya sekaligus. Biarkan prosedur mengikut budi bicara para penghibur. Kami hanya ambil perhatian bahawa, dari sudut pandangan langkah-langkah keselamatan, pilihan yang betul adalah untuk mematikan semua pendawaian (automatik atau gabus di depan meter), buka litar (sentuhan pertama kabel setelah meter dibongkar). Sekiranya terdapat pemutus litar selepas kaunter, maka kami hanya memasang soket selepas mereka (anda perlu bekerja dengan sesuatu), jika tidak ada pemutus litar selepas kaunter, maka ia dipasang dan selepas itu soket.

5. Seterusnya, kami membuang pendawaian lama

Perintah yang betul adalah untuk memulakan kerja dari bilik-bilik yang jauh, secara beransur-ansur bergerak ke pendawaian utama. Strob lama dibuka, pendawaian lama dikeluarkan.Jika atas sebab tertentu tidak mungkin untuk mengeluarkan wayar lama, dan yang baru akan dilakukan melalui saluran lain, maka anda boleh meninggalkan yang lama di dinding, setelah menghidupkan dan menahan hujung mereka. Ini dilakukan untuk dua sebab. Pertama, ia adalah insurans semula sekiranya terdapat hubungan yang tidak dijangka dengan wayar semasa yang dibawa, dan kedua, ia adalah pagar dari apa yang disebut arus pick-up yang boleh dihantar tanpa dihubungi.

6. Sekarang kita meneruskan ke gating saluran di bawah wayar

Menurut pelan yang dicadangkan, tanda dinding dan membuat strob untuk kabel, soket dan suis. Kedalaman strob harus cukup untuk menenggelamkan wayar di dalamnya dan menutupnya dengan dempul. Strob ini akan paling mudah dilakukan jika terdapat lapisan plaster di dinding, sekurang-kurangnya 1.5 cm. Ia akan menjadi lebih sukar untuk menampung dinding bata, dan pilihan yang paling tidak selesa adalah dinding konkrit. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa ia sangat kuat dengan sendirinya, jalur pengukuh melintas di dalamnya, yang sangat merumitkan keseluruhan proses, kerana di rumah panel ia dilarang untuk memecahkan tetulang di dinding galas. Strob dibuat terutamanya dengan pukulan atau penggiling, di mana cakera bersalut berlian dipakai. Strob adalah lebih cepat dan lebih baik daripada peranti khas - chipper. Tetapi membelinya untuk satu kali kerja adalah mahal, jadi anda boleh mempertimbangkan menyewa penggemar dinding. Lebih banyak mengenai lihat butiran keratan dinding di sini.

Jika dinding akan dibuat dari drywall di apartmen, maka pertama anda perlu menetapkan profil di dinding, dan kemudian, selepas menandakan, melakukan wayar melalui mereka dalam lengan beralun.

7. Pengurusan kabel

Apabila strob siap, mereka meletakkan wayar, yang dipasang dengan dempul atau dempul. Seterusnya, kotak simpang dan kotak soket diletakkan di tempat yang dimaksudkan, wayar dimulakan. Mereka juga diperbaiki dengan dempul.

Dalam kes drywall, lubang pertama digerudi di bawahnya, di mana wayar keluar, dan soket dipasang.

8. Selaras seterusnya ialah panel pengedaran

Ia mengandungi pemutus litar (mesin automatik), dari mana kuasa dibekalkan kepada semua kumpulan soket dan suis yang bersambung. Sebagai peraturan, pencahayaan "hang" pada satu mesin, soket biasa, di mana beban besar tidak dijangka, pada yang lain, dan untuk setiap perkakas intensif tenaga, seperti oven, garis berasingan dikekalkan dengan mesin berasingan. Bilik mandi, dengan cara itu, juga dikuasakan secara berasingan.

Secara keseluruhannya, kita mempunyai satu mesin utama yang paling kuat, serta beberapa mesin yang lebih kecil untuk setiap kumpulan. Satu rehat untuk kotak itu putus di dinding, pengikat dibuat, maka wayar dimasukkan ke dalamnya dan disambungkan ke mesin. Selepas itu, perisai dipasang di tempat.

9. Sambungkan wayar dan kabel

Jika sambungan tidak dibuat semasa pemasangan, maka sekarang adalah masa untuk ini. Menurut skim yang disediakan, kami menyambungkan semua baris dan periksa mereka dengan siasatan.

Penting! Apabila garisan didail, tiada apa yang perlu disambungkan ke wayar. Mentol pijar yang paling biasa menjalankan arus dari penguji dan akan menunjukkan litar pintas dalam litar.

10. Peringkat kerja yang terakhir ialah pemasangan / sambungan meter

Sekiranya bergerak kaunter lama tidak dirancang, maka ini adalah pilihan yang paling mudah. Dalam kes ini, kerja akan dikurangkan untuk menyambungkan kabel dari meter ke papan suis. Pilihan yang paling sukar adalah memindahkan meter dari pintu masuk ke apartmen. Sudah pasti, anda perlu memilih sama ada untuk meletakkan kabel baru, menggunakan yang lama yang padat, dan anda mungkin perlu meningkatkannya.

Sambungan terakhir harus dibuat secara eksklusif oleh juruelektrik yang berkelayakan untuk perkhidmatan yang sama, kerana terdapat meterai pada meter, pelanggaran yang penuh dengan denda yang agak besar.