Bayi untuk bilik yang baru lahir

Pilih buaian di dalam bilik untuk bayi baru lahir

Menunggu bayi awak merancang pembaikan bilik untuknya atau menonjolkan sudut di ruang bersama? Terlepas dari kemungkinan ruang hidup anda, lambat laun anda akan menghadapi dilema memilih tempat tidur bayi untuk bayi yang baru lahir. Hanya pada pandangan pertama, nampaknya ini adalah perniagaan mudah - anda memilih model yang anda suka di kedai, mengetahui tentang keselamatan bahan-bahan yang dibuat dan dibeli. Malah, apabila membeli sebidang perabot penting seperti tempat tidur, anda perlu mengambil kira beberapa nuansa. Memilih katil untuk diri sendiri, anda mungkin menghabiskan banyak masa, kerana tidur adalah salah satu komponen terpenting dalam kehidupan kita. Kesejahteraan kami pada waktu siang bergantung pada bagaimana dengan tenang dan mendalam kami tidur pada waktu malam. Dan tidur anda akan bergantung kepada kualiti tidur anak anda. Apa yang lebih baik untuk bayi daripada ibu bapa yang bahagia (kerana mengantuk) yang tersenyum apabila dia bangun?

Katil bayi

Seringkali, ibu bapa muda memilih tempat tidur berdasarkan penampilannya - cantik, comel, sesuai untuk bilik atau kawasan untuk bayi, dan ini sudah cukup. Tetapi katil bayi untuk bayi juga mesti kuat, stabil, selamat, mudah digunakan dan dijaga. Ini adalah kali pertama bayi anda berat sedikit dan tidak tahu cara menggulung. Tetapi masa lalat dengan cepat dan sekarang dia sudah melompat di atas katil, mengayunkannya, mengambil risiko terbalik. Oleh itu, adalah perlu untuk mempertimbangkan katil bayi bukan sahaja sebagai tempat tidur, tetapi juga perabot untuk permainan dan keseronokan.

Bayi untuk bayi baru lahir

Anda tidak boleh mengetahui terlebih dahulu sama ada bayi anda akan tenang atau melompat aktif, jadi penting untuk menyediakan senario yang paling berisiko. Buaian ini juga harus bersedia untuk menahan tahap aktiviti kanak-kanak yang tinggi, kerana ini anda perlu menyemaknya untuk kualiti.

Bilik untuk lelaki

Bahan untuk pembuatan katil bayi

Pada masa ini, dijual anda boleh mencari katil bayi untuk bayi baru lahir dan bukan sahaja dari bahan berikut:

 • kayu semulajadi;
 • logam
 • aloi semimetal;
 • plastik meniru bahan semulajadi.

Katil logam

Kayu kayu dan logam adalah hypoallergenic; di antara produk plastik, anda perlu mencari mereka yang memenuhi piawaian kualiti antarabangsa. Sekiranya anda tidak dapat menentukan dengan mata bahan dari tempat tidur yang anda suka dibuat, tanyakan kepada perunding untuk menunjukkan sijil kebersihan. Tanpa dokumen tersebut, penjualan barangan kanak-kanak adalah dilarang.

Katil bayi

Apabila memilih katil yang diperbuat daripada kayu semula jadi, anda harus memberi perhatian kepada jenis kayu. Yang paling murah, sebagai peraturan, adalah katil bayi pain (ini disebabkan oleh fakta bahawa pokok itu lembut dan hasilnya adalah produk yang lebih rendah daripada analogi daripada baka lain dalam kekuatan). Di atas katil itu, bukan sahaja calar boleh kekal, tetapi juga kesan gigi kanak-kanak, lampiran perabot pain juga lemah. Sebagai contoh, katil birch akan menjadi lebih kuat, tetapi jika anda ingin mendapatkan kegemaran di antara bahan-bahan untuk membuat perabot kanak-kanak - ambil produk beech. Tidak akan ada kesan kerosakan di atas katil itu, dan ia akan dapat melayani lebih daripada satu kanak-kanak.

Bahan semula jadi untuk katil bayi

Kebolehpercayaan mekanisme memainkan peranan yang sama penting ketika memilih tempat tidur bayi. Perabot di mana semua bahagian penghubung diperbuat daripada plastik tidak akan bertahan lama. Terlepas dari apa bahan asas boks dibuat, lebih baik jika semua bahagian pengikat logam - bahagian tersebut akan bertahan lama tanpa ubah bentuk dari penggunaan kerap dan geseran yang tinggi, tekanan mekanikal.

Bahan mesra alam untuk perabot kanak-kanak

Beberapa cadangan praktikal apabila memilih katil bayi

Pemilihan tempat tidur dan permainan kanak-kanak mesti didapat secara bertanggungjawab.Kriteria apa yang harus diikuti apabila berdiri di kedai di hadapan seratus hampir sama, tetapi buaian yang berbeza untuk bayi baru lahir:

 1. bahagian bawah buaian katil akan berventilasi dengan baik;
 2. jarak antara rod tidak boleh melebihi 6-7 cm, jika tidak, kanak-kanak mungkin terjebak di antara mereka;
 3. dalam buaian yang baik, bahagian bawah adalah laras (lebih baik memilih model dengan dua atau tiga pilihan untuk menurunkan bahagian bawah), mula-mula bayi anda akan belajar duduk, dan kemudian dia akan bangun di dalam katilnya dan lebih baik jika ketinggian bahagian bawah berubah bersama dengan tahap aktiviti bayi;
 4. dari sudut pandangan operasi, katil bayi pada roda sangat selesa, mereka boleh dipindahkan ke bilik lain, dipindahkan ke tempat pembersihan basah permukaan dan bukan sahaja;
 5. jika ada bahagian sampah di katil bayi. Lebih mudah bagi anda untuk mengambil dan menyusun kanak-kanak itu;
 6. penggunaan cat atau varnis untuk rawatan permukaan, adalah penting untuk mempertimbangkan dan mengesahkan maklumat ini dalam perakuan atau memilih model yang diproses tanpa agen kimia;
 7. jangan bergantung semata-mata pada kos model buaian, yang paling mahal tidak selalu bermakna yang terbaik, di kelas harga pertengahan anda boleh mencari pilihan yang memenuhi semua keperluan asas.

Katil di ruang tamu

Menurut kaedah reka bentuk dan kandungan fungsional, buaian boleh dibahagikan kepada beberapa jenis:

Katil (buaian)

Tempat tidur kecil untuk yang terkecil. Selalunya, buaian adalah bujur. Dari sudut pandangan psikologi, ia amat sukar bagi seorang kanak-kanak membiasakan diri dengan ruang yang besar, ini juga terpakai pada tempat tidur. Perut ibu sangat sempit dan bulan pertama bayi tidak mudah merasakan ruang. Untuk tidur, dia lebih baik membentuk sesuatu seperti sarang kecil dan selesa. Sudah tentu, katil itu hanya sesuai untuk bulan-bulan pertama kehidupan bayi, tetapi semuanya bergantung kepada kadar pertumbuhan bayi.

Katil bayi

Cradle on casters

Katil bayi

Ini adalah buaian berayun yang boleh dipasang dalam kedudukan mudah alih dan tenang. Terdapat model pada pelari atau mata air. Sekiranya kanak-kanak itu agak gelisah dan sering digegarkan, maka buaian di pelari adalah sesuai untuk kedua-dua bayi dan ibu bapa. Model dengan mata air boleh berkhidmat bukan sahaja untuk tidur, tetapi juga untuk hiburan, bayi yang aktif akan gembira dengan tempat seperti ini untuk tidur dan permainan.

Dermaga, dipagar dengan batang atau asas mesh, biasanya segi empat tepat. Katil bayi boleh direka untuk kanak-kanak yang berumur berbeza. Sijil model sedemikian mengatakan bahawa mereka sesuai dari kelahiran hingga 3-4 tahun, tetapi semuanya tentu saja bergantung pada ketinggian dan berat anak, semua orang berkembang dan bertumbuh secara berbeza. Selalunya katil standard menjadi sempit pada usia dua tahun.

Katil buaian dan standard

Bayi goyang

Model ini tidak jauh berbeza dari buaian standard, tetapi dilengkapi dengan mekanisme pendulum. Jika kaki tidak bergerak, buaian boleh berayun disebabkan pergerakan di sepanjang pelari atau dengan bantuan mata air. Sekiranya anda tidak berpeluang untuk membeli buaian untuk bayi, dan selepas beberapa bulan untuk membeli katil bayi, sebaiknya segera beli model dengan pendulum dan membentuk tempat tidur kecil untuk kanak-kanak pada bulan-bulan pertama.

Playpen

Pada mulanya, item model ini digunakan untuk permainan bayi yang sudah dewasa, namun ia mendapati anak-anak sering tidur di tempat yang mudah. Playpen sesuai untuk bilik yang luas. Model sedemikian akan berfungsi sebagai tempat tidur, permainan selamat dan gudang mainan mini.

Palet cahaya

Mana antara model buaian yang ditawarkan untuk jualan pada jualan yang luas adalah terpulang kepada anda untuk membuat keputusan. Atau mungkin anda membuat keputusan untuk membuat tempahan tempat untuk tidur untuk bayi anda mengikut lakaran peribadi? Walau apa pun, cubalah untuk dibimbing bukan hanya dengan penampilan model buaian, tetapi juga dengan kekuatannya, kualiti fungsian dan status keselamatan.

Tiada lagi

Tambahan dan Aksesori Fungsian untuk Buaian

Sebagai peraturan, buaian dijual tanpa mengisi dan anda sendiri perlu menjaga memilih tilam, tempat tidur dan penambahan penting lain.Jadi, apa lagi yang perlu dibeli:

Tilam

Adalah lebih baik untuk memilih pilihan dua sisi, di mana satu sisi sangat tegar (untuk bulan pertama kehidupan kanak-kanak), yang kedua kurang teguh dan sesuai untuk rangka bayi yang terbentuk sepenuhnya. Pada masa ini, terdapat banyak pilihan pengisian untuk tilam, tetapi dalam kes ini, lebih baik tidak bergantung pada rasa anda sendiri, tetapi untuk mengetahui pendapat ahli pediatrik mengenai isu ini;

Katil tilam

Sisi (bumper)

Alat yang lembut untuk melindungi kanak-kanak daripada memukul dinding buaian semasa proses belokan (terdapat banyak pilihan untuk dijual yang mudah dijaga, mencuci mesin taip);

Sisi untuk katil bayi

Kanopi

Walaupun tidak disyorkan untuk meletakkan katil dengan tingkap, di beberapa bilik cahaya matahari membanjiri seluruh bilik, yang lain tidak ada cara untuk memasang katil di mana-mana tempat lain. Dalam kes sedemikian, kanopi akan memenuhi bukan sahaja peranan hiasan, tetapi juga melindungi dari sinar matahari dan mata prying;

Kanopi

Pembibitan diraja selama dua

Kanopi asal

Kanopi boleh dilampirkan kepada pemegang yang dipasang pada papan kepala (pilihan yang paling umum), tetapi terdapat cara alternatif - membenamkan sistem pengikat di dinding atau siling. Sudah tentu, pengikat seperti ini akan meninggalkan jejak tersendiri apabila kanak-kanak tumbuh, dan anda membuat keputusan bahawa anda tidak lagi memerlukan kanopi. Dalam sebarang kes, tekstil kanopi dipilih dengan mudah untuk dijaga, mesin boleh dibasuh dan disetrika di rumah, kerana anda perlu melakukan ini dengan kerap.

Mobile

Mobile

Alat mekanikal untuk menggantung mainan yang akan berputar ke muzik yang lembut dan menyenangkan. Terdapat banyak model dalam pelbagai peranti - beberapa bermula pada musim bunga dan putaran selama beberapa minit, yang lain berjalan pada bateri dan boleh berputar untuk waktu yang lama sehingga anda mematikannya.

Mudah alih ke lampiran katil

Sesetengah telefon bimbit dilengkapi dengan latar belakang, keupayaan untuk merakam suara ibu dan memainkan lagu untuk kanak-kanak - terdapat banyak pilihan. Segala-galanya terhad hanya dengan keperluan dan keupayaan kewangan anda. Banyak peranti dan alat ini menjimatkan masa ibu bapa muda dan menjadikan kehidupan lebih mudah, menyumbang kepada perkembangan kanak-kanak yang selamat dan mengembangkan wawasan, kebolehan dan kemahirannya.

Mobile pereka

Pemasangan telefon bimbit juga boleh berbeza-beza - pada pemegang, yang dipasang pada bahagian belakang atau kerangka buaian, ke dinding atau siling. Di samping itu, anda boleh membuat sesuatu yang serupa dengan mudah alih (tetapi tanpa keupayaan putaran mekanikal) dan diri sendiri, menggunakan kertas, kain, gambar keluarga, barangan hiasan yang terang, barang kemas dan aksesori - beratnya terhad hanya oleh imaginasi anda.

Dengan laci

Buaian dengan laci di bahagian bawah agak praktikal, kerana anda boleh menyimpan banyak perkara yang perlu di tangan. Tetapi apabila memilih katil bayi, lebih baik untuk memilih tempat di mana kotak akan terletak cukup tinggi dari lantai supaya lebih mudah bagi anda untuk melakukan pembersihan basah.

Dengan laci dada

Salah satu tambahan yang paling penting (walaupun ini bukan aksesori, tetapi perabot lengkap) adalah dada laci dengan jadual yang berubah. Sistem storan yang luas akan membolehkan anda meletakkan semua lampin, benda dan seluar dalam bayi, dan meja yang mudah berubah (yang kemudiannya mudah dibuka dan muncul sebagai bahagian atas laci dada yang normal) akan menjadi alat mudah untuk menjalankan banyak prosedur yang penuh dengan kehidupan untuk makhluk kecil.

Cahaya malam

Lampu tambahan

Jangan lupa tentang sistem lampu tambahan berhampiran katil bayi. Anda tidak akan menghidupkan lampu tengah apabila menghampiri buaian pada waktu malam. Untuk pencahayaan lampu tempat tidur bayi, lampu dinding atau lampu malam meja kecil yang boleh diletakkan di dalam laci dada atau meja di tepi katil (jika anak berada di bilik tidur ibu bapa) akan berkhidmat. Di samping itu, beberapa model mudah alih memberikan keupayaan untuk menghidupkan lampu belakang tanpa bunyi dan putaran.

Kerusi goyang

Buaian salji

Anda akan memerlukan tempat untuk duduk, dipasang di dekat katil, lebih baik jika ia adalah kerusi yang lembut dan lembut. Dan kerusi goyang di mana ia akan menjadi lebih mudah untuk menghalang anak.Anda mungkin perlu menghabiskan banyak masa di dalamnya, jadi lebih baik untuk pra-menghadiri pembelian perabot ini.

Kontra Interior

Antara lain, anda mungkin memerlukan bakul atau peranti lain untuk melipat lampin yang digunakan dan apa-apa barangan penjagaan bayi yang lain.

Barang hiasan yang terang

Barang-barang hiasan, mainan, wallpaper, perhiasan atau imej artistik yang terang - segala sesuatu yang membantu menarik perhatian kanak-kanak, memfokuskan visinya, akan memainkan tambahan untuk perkembangan bayi anda dan. Sudah tentu, ia akan menghiasi biliknya, membawa kecerahan dan pelbagai warna palet.

Setakat ini, warna yang paling biasa untuk katil bayi adalah putih. Tidak menghairankan, kerana ini adalah teduh kesegaran dan kesucian, yang banyak bersekutu dengan permulaan kehidupan baru, upacara pembaptisan, malaikat, awan dan tanpa berat badan. Di samping itu, warna putih dapat dimakan secara organik ke dalam ruang dalaman mana pun, tidak kira sama ada tapak semaian atau bilik tidur ibu bapa bayi.

Tetapi terdapat banyak model buaian pelbagai warna yang dijual, anda hanya perlu memutuskan apa naungan perabot penting ini akan kelihatan berfaedah di bilik atau bilik tidur anak anda untuk orang dewasa.

Dalam kelabu

Contohnya, warna kelabu ini, berulang kali di pewarna pintu, sangat sesuai dengan kemasan cahaya bilik dengan dinding aksen.

Naungan semulajadi

Shades kayu

Warna kayu semulajadi tidak hanya kelihatan hebat di dalam bilik dengan elemen gaya negara, tetapi juga menunjukkan bahawa katil bayi tidak dilindungi oleh cat, dan ini adalah satu masalah untuk ibu bapa.

Pokok gelap

Kayu mulia

Buaian yang terbuat dari kayu semulajadi daripada biri-biri gelap bukan sahaja berfungsi sebagai tempat untuk tidur yang selamat untuk kesihatan bayi, tetapi juga akan membawa kemewahan dan kemuliaan bahan semula jadi ke pedalaman bilik.

Komposisi gabungan

Putih dengan merah jambu

Buaian dengan skema warna gabungan kelihatan tidak remeh dan menyumbang untuk memberikan keunikan kepada pedalaman secara keseluruhan dan tempat untuk bayi tidur khususnya.

Pic terang

Warna peach terang buaian akan menjadi kemuncak pedalaman dalam warna terang. Kanak-kanak suka semua yang cerah dan berwarna-warni, di samping itu, penglihatan mereka perlu memberi tumpuan kepada objek yang terang, kombinasi yang berbeza. Mengapa tidak membuat buaian subjek terang?

Buaian warna biru

Satu lagi contoh warna cerah buaian, yang dapat menyegarkan semula sebarang ruangan, membawa rasa perayaan dan semangat yang tinggi, kegembiraan hidup dan suasana positif.

Dan akhirnya, kami memberi perhatian kepada beberapa imej bilik untuk bayi baru lahir, yang direka bergantung pada jantina kanak-kanak. Di zaman teknologi maju kami, ibu bapa dapat mengetahui hubungan seks bayi sebelum ia muncul dan menyediakan bilik atau tempat untuk tidur lebih awal mengikut keinginan citarasa mereka sendiri, cadangan doktor dan ahli psikologi, berdasarkan saiz bilik, keupayaan kewangan dan jantina kanak-kanak.

Warna gelap di tapak semaian

Kanak-kanak untuk budak lelaki itu

Di bilik untuk kanak-kanak lelaki, anda sering boleh menemui kawasan pedalaman yang agak ketat. Hiasan, jika ada, tanpa pembaikan dan busur yang tidak perlu, tema yang berlaku di kawasan seperti peralatan (kereta, bot, roket, pesawat), haiwan dan watak kartun dan cerita dongeng.

Menunggu gadis itu

Hiasan yang berlimpah

Untuk puteri kecil

Busur dan bunga

Di bilik kanak-kanak perempuan, kita dapat melihat rusuhan semua warna merah jambu dan ungu, busur, renda, lipatan, hati dan banyak pilihan untuk menggunakan tema bunga dan terutama bunga. Tempat tidur dengan kanopi tulle, hiasan luas tidak hanya tekstil, tetapi juga perabot, lampu asli dan candelier dengan banyak unsur tergantung dan permukaan berkilat. Perkara utama - dalam mengejar daya tarikan luaran bilik, jangan lupa tentang komponen berfungsi asas, keselamatan dan kemudahan kanak-kanak yang tinggal di bilik ini.