Jenis cat untuk pembinaan mengikut komposisi

Jenis cat untuk pembinaan mengikut komposisi

Semua cat yang digunakan dalam pembinaan boleh dibahagikan dalam pelbagai cara: untuk penggunaan luaran dan dalaman, cat untuk kayu, konkrit atau logam, Kalis air dan nevodostoykie, tahan api dan terbakar. Dalam artikel ini, kita mengklasifikasikan semua jenis cat untuk pembinaan berdasarkan apa yang dimasukkan dalam cat.

Komposisi kimia cat:

  • emulsi air;
  • berdasarkan pelarut organik (PVC, CPCV);
  • mineral dan mineral organik (berkapur, silikat, simen);
  • minyak.
Cat berasaskan air untuk pembinaan

Cat berasaskan air - Ini adalah zarah terkecil yang tidak dibubarkan dalam air, tetapi digantung di dalamnya. Komposisi kimia cat tidak termasuk unsur toksik, jadi ia digunakan terutamanya dalam kerja dalaman. Rintangan air "emulsi air" bergantung kepada apa yang dimasukkan ke dalam cat: PVA (bukan kalis air) atau lateks dan akrilat (kalis air). Cat penyebaran air kering dengan cepat. Kehilangan sifat semasa pembekuan - harus disimpan di dalam bilik yang hangat.

Cat berasaskan pelarut organik

Perchlorovinyl dan cat perchlorovinyl simen dibuat berdasarkan derivatif selulosa. PVC cepat kering, memberikan warna tepu dan tahan kelembapan, tetapi kerana kandungan klorin yang tinggi, lapisan perchlorovinyl tebal boleh retak. Sapukan ketebalan kecil ke permukaan yang disediakan dengan teliti. Ia digunakan terutamanya untuk bata dan konkrit. Komposisi kimia TSPHV cat membolehkan anda untuk memohon cat pada permukaan yang panas dan lembap. Ia lebih menjimatkan daripada perchlorovinyl, dan apabila dikeringkan ia memberikan filem yang sangat kuat.

Cat silicate, kapur dan simen

Cat silikat adalah yang paling tahan cuaca, tetapi sangat mudah terbakar dan jenis toksik cat untuk pembinaan. Asas mereka adalah kaca cair. Kedua-dua komponen disambung dengan segera sebelum digunakan. Hayat perkhidmatan - lebih daripada 30 tahun. Cat semen air digunakan untuk kerja luar pada permukaan berliang: konkrit, plaster, bata - dan tidak digunakan untuk kayu dan logam. Komposisi kimia cat termasuk simen berpigmen dan oksida logam. Serbuk itu dicairkan dengan air, campuran yang dihasilkan mesti digunakan dalam masa empat jam. Cat kapur adalah pigmen yang dicairkan dengan susu kapur.

Cat minyak

Kekurangan utama cat minyak adalah kehidupan yang singkat. Oleh kerana pengembangan logam sempit atau kayu, untuk lukisan yang digunakan, retakan permukaan yang tidak elok. Walau bagaimanapun, cat minyak dengan tegas memegang kedudukannya di pasaran kerana kos rendah dan tidak ketoksikannya.