Jenis penghawa dingin

Apakah penghawa dingin

Pada musim panas, ketika matahari terbakar di jalanan dan kehebatan kota berdiri, seseorang ingin menyembunyikan tempat di tempat yang sejuk. Tetapi, malangnya, walaupun premis sering tidak memberi kita keselesaan. Penyaman udara adalah penyelesaian yang sempurna untuk mewujudkan iklim mikro yang anda inginkan dan merasa hebat dalam cuaca apa-apa.
Tetapi sebelum anda berlari untuk membeli, mari kita faham jenis mereka? Penghawa dingin dibahagikan kepada 3 jenis: domestik (RAC), semi-perindustrian (PAC) dan perindustrian (Kesatuan). Setiap daripada mereka termasuk subtipe tambahan, yang sekarang kita akan membiasakan diri dengan.

Jenis penghawa dingin rumah

Penghawa dingin domestik mempunyai kuasa paling sedikit (2-9 kW) dan mampu menyejukkan kawasan tidak melebihi 100 meter persegi. Ini adalah versi rumah berjaya besar, sebagai pengeluar sentiasa memberi tumpuan kepada ergonomik, rupa yang cantik, padat dan senyap.

Penghawa dingin domestik:

1. Monoblock. Terdiri daripada reka bentuk tunggal, mudah dipasang dan dibongkar. Mereka mempunyai harga yang sangat berpatutan. Terdapat:

 • Mobile Mereka dipasang di lantai, berhampiran tingkap, di mana hos kondensat khas dialihkan. Kelemahannya adalah mereka berisik. Tetapi ini hanyalah satu pilihan yang baik untuk apartmen sewa atau pondok sementara.
 • Tetingkap. Mereka biasa menjadi lebih popular sebelum ini, tetapi sekarang mereka jarang permintaan, terutamanya kerana mereka sukar untuk memasang, berisik, dan pada musim sejuk mereka membiarkan sejuk masuk ke dalam bilik. Tetapi penghawa dingin sedemikian adalah yang paling murah, jadi mereka boleh dipanggil penyelesaian yang baik untuk kotej musim panas atau bangunan luar musim panas berhampiran rumah.
 • Bumbung Dipasang ke siling, operasi ultra-senyap dan boleh dikatakan tidak kelihatan.

2. Split-system (split-system). Mereka terdiri daripada penghawa dingin sendiri dan kapasitor berasingan, yang dipasang di luar rumah. Sebagai peraturan - satu penghawa dingin dinding, dipasang di bawah siling dan mempunyai panel kawalan. Fungsi luas telah menjadikan mereka yang paling popular dan dicari di pasaran selama lebih dari setahun.

Jenis industri penghawa dingin

Kami akan secara ringkas mempertimbangkan penghawa dingin perindustrian, sebagai mereka hampir tidak pernah dipasang di rumah, tetapi untuk konsep umum yang perlu anda ketahui. Kuasa mereka adalah dari 15 hingga 5000 kW. Sebagai peraturan, mereka dipasang di sukan atau premis runcit besar dengan keluasan 300 meter persegi atau lebih.

penghawa perindustrian:

 • Multizone,
 • almari
 • bumbung,
 • pusat
 • unjuran.

Jenis semi-perindustrian penghawa dingin

Semi-industri yang mempunyai kapasiti 10-35 kW dan boleh dipasang di kedua-dua kotej besar atau pejabat, dan di pangsapuri persendirian dari 50 hingga 250 sq.m. kawasan.

Penghawa dingin perindustrian:

 • Kaset Digunakan di bilik besar dengan siling palsu. Mereka dipasang terus di atas siling, dan hanya bahagian bawahnya kelihatan, dilindungi oleh tirai bergerak untuk pengedaran udara.
 • Siling. Dilekatkan luaran di mana-mana siling (atau dinding). Operasi ini sama dengan kaset.
 • Lajur. Ini adalah "meja tepi katil" kecil (serupa dengan peti sejuk), sangat kuat, tetapi secara keseluruhannya. Penghawa dingin bertapis tidak kelihatan sangat baik dalam reka bentuk, tetapi kecekapan operasi sepenuhnya meliputi ini.