Tangga asal untuk pedalaman moden

Tangga ke tingkat dua - reka bentuk moden, selamat dan menarik

Sekiranya rumah peribadi anda atau pangsapuri pelbagai peringkat mengandungi lebih daripada satu tingkat, maka persoalan membina tangga akan timbul pada awal pembaikan. Apabila memilih reka bentuk dan bahan untuk pembuatan tangga, adalah penting untuk dibimbing bukan sahaja oleh keistimewaan gaya anda, tetapi juga untuk tidak melupakan keselamatan dan ergonomik. Kami mengetengahkan beberapa kriteria yang mana reka bentuk tangga dan bahan untuk pembuatannya dipilih:

 • Yang penting ialah lokasi tangga - pintu depan di tengah-tengah dewan, ruang tamu atau menengah di belakang rumah;
 • lokasi struktur masa depan relatif terhadap bilik, dimensi dan jumlah meter persegi yang diperuntukkan untuk pembinaan langsung tangga;
 • tahap keselamatan pembinaan akan bergantung kepada sama ada kanak-kanak kecil dan warga tua tinggal secara kekal di rumah - beberapa model tangga moden mungkin tidak selamat;
 • ketebalan dinding yang mana unsur-unsur struktur akan dipasang;
 • dalaman premis di mana struktur akan terletak.

Reka bentuk tangga mewah

Tangga gaya negara

Tangga di rumah atau apartmen peribadi bukan sahaja struktur yang membantu sampai ke peringkat atas, tetapi juga elemen penting dalam pedalaman, yang mempengaruhi penampilannya, lokasi perabot dan hiasan. Oleh itu, adalah perlu untuk menghampiri pemilihan model tangga dengan segala kesungguhan, dengan menimbang semua kelebihan dan kekurangan setiap model dan bahan pembuatannya.

Logam dan kayu - bahan untuk tangga

Tangga di kediaman moden

Pilihan tangga untuk rumah persendirian

Semua tangga boleh dibahagikan secara bersyarat ke arah berbaris dan lingkaran (lingkaran). Selalunya di kediaman moden, ia adalah struktur perambatan yang digunakan, yang seterusnya dibahagikan kepada subspesies berikut:

 • struktur di kosoura - terdiri daripada rasuk, yang secara individu melekat pada pangkalan (diperbuat daripada kayu, logam dan konkrit);
 • tangga di atas tali busur - langkah dilampirkan ke bahagian dalam balok. Struktur mempunyai struktur kompleks dan boleh dibuat dari pelbagai bahan;
 • struktur pada bolt - semua elemen struktur disambungkan oleh bolt (terdapat logam dan kayu).

Tangga kelabu

Reka bentuk asal

Mari kita perhatikan secara terperinci setiap pilihan untuk menaiki tangga.

Tangga Kosoura

Salah satu pilihan yang paling biasa untuk membina tangga di rumah persendirian adalah struktur kosoura. Antara kelebihan model seperti berikut:

 • tahap keselamatan yang tinggi;
 • penampilan yang tidak masuk akal yang sesuai dengan hampir semua gaya dalaman;
 • banyak variasi saiz dan hiasan;
 • boleh dibuat dengan penaik dan tanpa mereka.

Tangga pekeliling

Garisan licin

Kaedah melampirkan langkah-langkah dalam struktur tersebut akan bergantung kepada bilangan rasuk yang dilampirkan pada asas - dua atau satu. Kosoura pula boleh lurus, pecah atau skru.

Reka bentuk tradisional

Jenis tangga ini mungkin dalam pelbagai variasi pelaksanaan, anda boleh membuat reka bentuk yang benar-benar individu struktur berdasarkan model tradisional.

Tangga gaya Amerika

Penggunaan kaca atau pagar telus plastik dalam bentuk skrin membolehkan anda membuat imej yang lebih ringan dari tangga untuk dalaman moden. Satu-satunya kelemahan ialah kekurangan landasan dalam idea yang kita biasa, ketidakupayaan untuk bergantung pada lekapan. Tetapi dengan perarakan seperti ini, kelemahan ini tidak penting, kecuali ada orang tua yang mempunyai masalah pergerakan di rumah.

Dengan sisi kaca

Reka Bentuk String

Tangga pada tali busur mempunyai penampilan yang canggih yang akan sangat harmoni dengan gaya klasik pedalaman dan derivatif arah gaya ini. Langkah-langkah dalam struktur tersebut dilampirkan kepada rasuk sokongan dari bahagian dalam.Kerumitan reka bentuk dan penampilan yang sangat baik tidak menghalang bangunan daripada mempunyai tahap keselesaan, keselamatan dan keselesaan pergerakan yang sangat tinggi.

Versi klasik

Tangga pada rentetan

Struktur sedemikian boleh dibuat dari logam dan kayu, bertindak sebagai kombinasi dengan bahan lain.

Dalam versi kayu

Pembinaan besar-besaran

Struktur pada bolet

Sebagai peraturan, tangga di atas bumbung diperbuat daripada logam (ini disebabkan oleh keunikan menetapkan unsur-unsur struktur), tetapi mereka juga boleh mempunyai komposisi gabungan bahan-bahan pembuatan. Oleh sebab semua unsur disambung menggunakan pin dan bolt, strukturnya mempunyai penampilan yang ringkas dan ringkas tetapi sangat kuat dan tahan lama. Kemudahan boleh menyokong berat yang tinggi. Hakikatnya, rasuk sokongan dipasang ke siling, dinding atau lantai dengan batang logam.

Dalam warna gelap

Kelebihan utama reka bentuk ini ialah keupayaan untuk membongkar untuk pembaikan atau pembinaan semula. Langkah-langkah dalam tangga itu boleh dibuka atau ditutup, mempunyai bentuk dan saiz yang berbeza.

Tangga

Kerana hakikat bahawa tangga seperti itu tidak mempunyai asas, ruang di bawahnya boleh digunakan untuk kepentingan isi rumah, setelah mengatur tempat untuk bersantai, sudut bacaan dengan perpustakaan kecil.

Perpustakaan di bawah tangga

Kayu dan logam untuk tangga

Tangga spiral - dalaman eksklusif

Tangga spiral sangat popular di rumah-rumah persendirian, di mana ruang yang boleh digunakan sedikit untuk penataan struktur. Tangga spiral terdiri daripada darjah, pegangan tangan dan rak (asas). Ini mengejutkan, tetapi tangga lingkaran boleh bukan sahaja bulat, tetapi juga segi lapan, persegi. Di rumah-rumah di mana terdapat kanak-kanak kecil atau orang tua dengan masalah pergerakan, ia mungkin tidak bernilai menggunakan model asal, tetapi dalam kes lain, tangga spiral boleh menghiasi apa-apa bahagian dalam, apatah lagi aspek praktikal isu itu.

Tangga spiral

Reka bentuk lingkaran

Selalunya, reka bentuk tersebut mempunyai bingkai logam, tetapi terdapat juga pilihan yang dibuat sepenuhnya daripada kayu. Struktur gabungan kelihatan sangat mengagumkan, tidak kalah dengan struktur logam dalam kekuatan dan ketahanan.

Tangga yang padat

Reka bentuk yang luar biasa

Reka bentuk futuristik

Bahan untuk pembuatan tangga

Pada masa ini, pelbagai bahan digunakan untuk pembuatan tangga, kami menyerlahkan yang paling popular di antara mereka:

 • logam
 • pokok;
 • konkrit
 • kaca;
 • batu;
 • gabungan bahan.

Gabungan bahan

Tangga di latar belakang rak

Yang paling popular, sejak bertahun-tahun yang lalu, adalah tangga logam dan kayu, kerana keramahan alam sekitar, kekuatan, ketahanan dan kos struktur yang agak rendah. Tetapi bergantung kepada gaya dalaman bilik di mana tangga dipasang, pelbagai kombinasi bahan-bahan ini dengan kaca, batu semula jadi atau buatan dan juga plastik juga digunakan.

Kayu dan batu - gaya negara

Langkah-langkah yang diterangi

Selama bertahun-tahun, kayu, yang telah membentuk dirinya sebagai bahan yang kuat, tahan lama, tahan haus dan mesra alam, terus menjadi salah satu pilihan yang paling popular untuk bahan binaan untuk pembuatan tangga. Tangga seperti itu boleh terdiri daripada tiga jenis:

 • hutan

Tangga dengan skrin pelindung

Langkah Melekap Dinding

Kadangkala terdapat struktur yang menggabungkan dua pilihan untuk melampirkan darjah dalam struktur yang sama. Di sesetengah bilik, ciri reka bentuk ruang memerlukannya, di lain-lain ia hanya satu kaedah reka bentuk untuk membawa keaslian ke pedalaman.

Reka gabungan

Tangga kayu dengan pagar logam, dihiasi dengan hiasan besi tempa, kelihatan tradisional, mengesankan dan selamat. Struktur sedemikian akan secara organik sesuai dengan gaya dalaman yang banyak.

Dalam gaya tradisional

Reka bentuk mewah untuk rumah persendirian

Pagar palsu

Gabungan logam dan kayu menyediakan banyak variasi untuk reka bentuk tangga tahan lama dan boleh dipercayai yang secara organik sesuai dengan gaya dalaman moden, loteng atau gaya negara.

Tangga gaya loteng

Tangga batu tahan lama dan kuat, tetapi memerlukan asas mengagumkan kerana beratnya struktur utama. Selalunya, batu semulajadi hanya digunakan untuk pembuatan langkah-langkah dan penaik, tetapi dalam kes ini, berat strukturnya akan mengagumkan.Analog tiruan mempunyai keperluan yang lebih sedikit, tetapi kekuatan dan ketahanan bahan tersebut jauh lebih rendah daripada bahan mentah semula jadi. Tetapi penampilannya sukar untuk membezakan dari bahan semula jadi, dan batu buatan jauh lebih murah daripada semula jadi.

Langkah batu

Tangga batu

Tangga batu dengan pagar besi tempa kelihatan mewah. Ini menghairankan, tetapi imej klasik dari tangga akan menjadi relevan bukan sahaja dalam gaya dalaman tradisional, gaya moden dengan baik menerima integrasi struktur tersebut.

Tangga klasik di pedalaman moden

Tangga, langkah-langkah yang dibuat dari batu mentah, kelihatan hebat, tahan lama dan selamat. Rusticity seperti struktur ditambah oleh pagar asli yang diperbuat daripada cawangan fleksibel, yang pada pandangan pertama tidak melalui apa-apa pemprosesan.

Reka bentuk desa

Tangga konkrit adalah salah satu pilihan yang paling berpatutan. Mereka cukup kuat, selamat, tetapi malangnya tidak tahan lama seperti rakan-rakan mereka logam, batu atau kayu.

Tangga konkrit

Tangga yang menggunakan kaca untuk membuat langkah-langkah kelihatan sangat mudah, walaupun lapang. Untuk struktur seperti itu, kaca marah digunakan dengan cara yang istimewa, ciri-ciri kekuatannya meningkat. Bersama-sama dengan permukaan krom bingkai, tangga dengan langkah kaca secara berkesan akan melengkapi gaya dalaman moden, berteknologi tinggi, seni pop atau loteng.

Kaca dan krom untuk pembinaan tangga

Tangga dengan reka bentuk asal

Sesetengah model tangga adalah penerbangan imaginasi pereka. Struktur sedemikian dapat menaikkan bar keunikan dari pedalaman anda ke ketinggian langit, tetapi dalam mengejar gagasan reka bentuk yang luar biasa, penting untuk tidak melupakan keselamatan dan kemudahan penggunaan struktur.

Reka bentuk kreatif

Anda boleh memberi keunikan walaupun ke tangga yang paling tradisional, yang pada mulanya telah direka bentuk pagar atau ruang di bawah langkah-langkah. Sebagai contoh, menghadapi penaik dengan jubin seramik dengan perhiasan cerah membolehkan anda membawa masuk ke dalam bilik bukan sahaja keunikan, tetapi juga suasana positif, penampilan perayaan.

Seramik untuk hiasan bangsal

Tangga pelapis

Penamat yang terang timbul

Sebuah tangga dengan asas melengkung, yang bukan lingkaran, tetapi pada masa yang sama mempunyai bentuk licin, kelihatan lebih mengesankan. Langkah-langkah dilampirkan ke pusat asas, mempunyai bentuk melengkung. Sudah tentu, dengan reka bentuk tangga itu, sukar untuk dilakukan tanpa pagar. Pembinaan sedemikian tidak mengambil banyak ruang dan tidak memerlukan asas besar-besaran - sokongan.

Tangga luar biasa

Tangga dengan satu giliran perarakan yang paling sering digunakan di pangsapuri pelbagai peringkat untuk menyediakan akses ke tingkat atas, kadang-kadang struktur yang serupa juga terdapat di rumah-rumah persendirian. Jika di rumah anda tidak ada kanak-kanak kecil dan orang tua, maka anda boleh menghadkan diri anda dengan reka bentuk tanpa pagar.

Tangga skru tunggal

Dalam bilik-bilik yang dihiasi dalam gaya negara, anda sering dapat mencari unsur-unsur desa dalam reka bentuk tangga. Sebagai peraturan, rusticity menjejaskan unsur-unsur pagar, kadang-kadang sokongan.

Pelancongan Fancy

Unsur desa

Tangga di antara batang

Negara pedesaan

Pencahayaan tangga - elemen keselamatan dan hiasan

Menyerlahkan langkah-langkah atau ruang berhampiran tangga boleh menjadi bukan sahaja unsur keselamatan rumah anda, tetapi juga memberikan keaslian ke pedalaman, memberikan anda peluang untuk membuat versi berbeza dari suasana bergantung pada penggunaan jenis pencahayaan tertentu.

Pencahayaan tangga - ciri keselamatan

Tangga dengan pencahayaan individu

Pencahayaan langkah-langkahnya kelihatan hebat dan membolehkan anda bergerak dengan selamat di antara tingkat rumah di dalam gelap.

Lampu latar sebagai hiasan

Ruang di bawah tangga - penggunaan praktikal dan estetik

Sistem penyimpanan tidak banyak. Tesis ini biasa kepada semua pemilik rumah. Itulah sebabnya penggunaan ruang yang paling popular di bawah tangga adalah susunan pelbagai jenis kabinet, rak dan rak keseluruhan.

Sistem penyimpanan di bawah tangga

Dengan membina rak buku di bawah tangga dan meletakkan kerusi berlengan dan lampu lantai yang berdekatan, anda akan memberi ahli isi rumah dengan peluang untuk membaca buku dalam privasi dan berehat tanpa menggunakan ruang ruang yang berguna, yang selalunya tidak mencukupi untuk kawasan berfungsi sedemikian.

Rak buku di bawah tangga

Kadang-kadang di bawah tangga ada kemungkinan untuk menandakan tempat kerja atau bahkan kajian penuh dengan meja, kerusi berlengan dan sistem penyimpanan untuk buku dan pejabat.

Kabinet dalam ruang di bawah tangga

Sesetengah pemilik rumah lebih suka melengkapkan ruang di bawah tangga untuk kabinet wain. Selain latar belakang fungsional, sistem storan sedemikian kelihatan hebat dan moden, menjadi kemuncak pedalaman.

Kabinet wain di bawah tangga

Kadang-kadang anda dapat melihat penggunaan ruang di bawah tangga sebagai sistem penyimpanan untuk tangga, di kedua-dua belah pihak dibatasi oleh dinding. Tetapi dengan pembinaan laci seperti itu, adalah penting untuk diingat bahawa tidak perlu memuatkan bekas dengan kuat, keselamatan pergerakan di tangga akan sebahagiannya bergantung pada ini.

Laci di bawah langkah-langkah

Di sesetengah rumah (bergantung kepada ciri-ciri seni bina premis), ternyata rasional untuk menggunakan bukan sahaja ruang di bawah tangga, tetapi juga wilayah tangga antara perarakan. Tempat duduk lembut oleh tingkap akan membantu menganjurkan kawasan membaca atau perbualan.

Tempat istirahat antara perarakan