Reka bentuk tangga di sebuah rumah negara

Tangga untuk rumah negara - 1000 idea untuk setiap rasa

Di rumah negara, tangga adalah unsur struktur yang sangat penting. Yang bukan hanya membenarkan pemilik mendapatkan dari tingkat pertama ke tempat kedua, tetapi juga untuk melakukannya dengan keselesaan maksimum, keselamatan dan kemudahan. Itulah sebabnya mengapa begitu banyak faktor harus dipertimbangkan ketika merancang dan memasang tangga. Mengenai apa jenis tangga, apa bahan akan dibuat, bagaimana untuk menghiasnya, anda perlu berfikir pada peringkat reka bentuk pembinaan.

Tangga di rumah negara

Pasaran moden untuk pengeluaran dan pemasangan tangga menawarkan banyak pilihan - dalam pelbagai gaya dan pengubahsuaian. Tetapi di antara banyak model yang dipersembahkan, anda pasti dapat mencari pembinaan yang berkualiti tinggi dan tahan lama yang akan melayani anda dan keluarga anda selama bertahun-tahun, dengan setia.

Tangga kayu

Klasik

Pilih tangga untuk pembinaan dan reka bentuk

Kelebihan memilih reka bentuk dan ciri tangga di peringkat pembinaan rumah mempunyai beberapa ciri tersendiri. Sekiranya anda sebelum ini merancang dimensi, lokasi dan jenis pembinaan tangga, maka akan lebih mudah bagi anda untuk harmoni dan selamat memasukkannya ke bilik siap.

Dalam warna gelap

Dengan pagar logam

Sekiranya rumah negara cukup besar atau seni bina sangat rumit, dua tangga diperlukan, maka anda perlu memikirkan lokasi mereka terlebih dahulu dan mengedarkan peranan yang mungkin. Anda perlu membuat keputusan sama ada anda mahu tangga menjadi pusat tumpuan bilik atau mengambil sedikit ruang yang mungkin dan hanya menjalankan fungsi yang diberikan kepadanya dengan betul.

Keselamatan Pembinaan

Tangga kayu

Setelah dirancang terlebih dahulu bukan sahaja jenis reka bentuk tangga, tetapi juga hiasan, dekorasi, anda akan berpeluang memantau kos pelbagai jenis perkhidmatan dan pembinaan, bahan hiasan untuk menyelamatkan.

Putih dan Woody

Untuk gaya negara

Pertama, kami membuat keputusan tentang reka bentuk dan reka bentuk tangga. Model jenis marching klasik adalah salah satu yang paling popular, mudah untuk memasang dan mengendalikan pilihan. Tetapi model sedemikian menduduki banyak ruang yang berguna dan mungkin tidak sesuai untuk semua isi rumah. Sekiranya rumah pinggir bandar anda lebih banyak daripada sebuah rumah negara, maka lebih baik memilih tangga berayun dengan sudut tepat dan tangga yang melangkah. Tangga spiral dan melengkung juga mengambil sedikit ruang, tetapi pembuatannya lebih rumit dan mahal.

Untuk gaya klasik

Bagi reka bentuk tangga masa depan, dalam kes ini tidak ada batasan kemungkinan, segala-galanya terhad hanya dengan anggaran yang diperuntukkan untuk projek itu. Perkara utama ialah menentukan sama ada anda mahu reka bentuk tangga untuk menandingi gaya umum ruang dalaman atau menonjol, menjadi bukan hanya aksen ruang, tetapi juga titik fokusnya? Terserah kepada anda untuk menentukan sama ada langkah anda akan lurus, bulat atau tidak teratur dalam bentuk, pagar akan dibuat daripada bahan yang sama atau menjadi kombinasi asal bentuk dan saiz apa yang akan menjadi kereta api anda.

Panel dinding

Cuba berfikir tentang reka bentuk ruang di bawah tangga terlebih dahulu. Adakah anda mempunyai pantri kecil atau rak dengan rak terbuka di sana, atau mungkin anda merancang untuk menggunakan dinding di bawah tangga sebagai sudut bacaan?

Sebaliknya

Sistem penyimpanan di bawah tangga

Mini pantry di bawah tangga

Sudut ruang yang terhasil, dipagar oleh pangkalan tangga, boleh digunakan sebagai sistem penyimpanan terintegrasi satu atau satu lagi pengubahsuaian, atau anda boleh meletakkan tempat rehat di sana dalam bentuk kerusi dengan meja kecil. Dan jika anda menambah lantai atau lampu meja, maka di tempat yang selesa ini anda boleh membaca buku dengan selesa.

Sudut istirahat berhampiran tangga

Adalah lebih baik untuk menyelesaikan masalah pencahayaan pada peringkat perancangan. Sudah tentu, bilangan dan jenis lekapan bergantung pada saiz dan lokasi tangga.Sesetengah pemilik rumah mempunyai sconce dinding yang mencukupi dan candelier pusat, manakala yang lain merancang untuk menerangi langkah-langkah untuk keselamatan yang lebih besar dalam kegelapan.

Sepenuhnya diperbuat daripada kayu

Menyerlahkan langkah-langkah dengan jalur LED tidak hanya akan memastikan keselamatan pergerakan anda pada tangga pada waktu malam, tetapi juga berkesan menyerlahkan reka bentuk asal atau hiasan terang penumpang.

Lampu latar

Bagaimana untuk memilih arah gaya?

Gaya tangga bergantung pada reka bentuk bilik. Tetapi rumah negara adalah berbeza untuk semua orang, seseorang lebih suka gaya negara dan semua sifatnya, yang tidak boleh tetapi mempengaruhi pembuatan tangga. Bagi yang lain, adalah penting untuk tidak menyimpang daripada trend moden di luar bandar, dan ini tidak dapat memberi impak kepada pilihan bangunan dan bahan penamat. Dan ada sektor yang banyak pemilik rumah yang, dalam apa jua keadaan, memilih klasik yang abadi.

Klasik genre

Reka bentuk yang luar biasa

Untuk rumah-rumah negara, dan juga untuk isi rumah persendirian bandar, tangga tangga yang paling sering digunakan:

 • klasik - kesederhanaan dan kesederhanaan reka bentuk, kecanggihan dan kemuliaan hiasan (cetakan stuko, ukiran, elemen hiasan yang diperbuat daripada marmar atau batu semula jadi lain boleh digunakan untuk tangga seperti);
 • vintaj - tangga, tidak kira apa bahan itu terbuat dari, adalah buatan berumur;
 • hi-tech - bahan seperti batu, plastik, kaca dan logam digunakan. Tangga mempunyai pandangan teknologi dengan kecenderungan dalam perindustrian;
 • loteng - logam secara aktif digunakan, kadang-kadang gabungan dari aloi yang berlainan, gabungan unsur-unsur dicat dan keluli tahan karat;
 • Provence - tangga yang diperbuat daripada kayu dicat sepenuhnya atau sebahagiannya putih, karpet sering digunakan (jika lukisan itu retak, dan permaidani dengan scuffs hanya dialu-alukan, ia membuat sentuhan zaman dahulu).

Dalam versi salji putih

Pilih tangga berdasarkan bahan struktur

Perkara pertama yang datang ke fikiran untuk kebanyakan pemilik perumahan pinggir bandar, menghadapi pilihan bahan untuk pembinaan tangga - kayu. Malah, apa yang lebih organik dan logik daripada tangga yang diperbuat daripada bahan semula jadi di sebuah rumah di luar bandar? Tetapi ada banyak bahan binaan lain yang boleh, secara bebas dan gabungan antara satu sama lain, membentuk persaingan penuh untuk tangga kayu.

Kayu dan logam

Tangga kayu - pilihan yang paling popular untuk rumah negara

Di bandar atau rumah negara swasta, rumah negara dan rumah memburu, tangga yang diperbuat daripada kayu secara keseluruhan atau sebahagiannya paling sering digunakan. Kualiti seperti kebolehpercayaan, kekuatan, ketahanan, penampilan menarik dan keramahan alam sekitar menggalakkan sebilangan besar pemilik rumah untuk memilih bahan semulajadi ini.

Pohon ada di mana-mana

Kayu cerah

Reka bentuk tangga kayu, sebagai peraturan, termasuk:

 • pintu masuk;
 • satu atau lebih perarakan;
 • langkah dan risers (darjah adalah biasa dan berlari - diletakkan di atas lengkungan) struktur ini boleh menjadi bentuk geometri yang berbeza. Sebagai contoh, langkah-langkah yang berjalan boleh mempunyai cekung risau sepanjang arka;
 • bowstring atau kosour - elemen sisi menanggung beban dari tangga (dibahagikan dengan cara melampirkan langkah-langkah)
 • pagar atau pegangan tangan membantu untuk memastikan pergerakan seseorang selamat di tangga (mungkin tidak hadir);
 • menyokong - tiang atau buasir yang menyokong keseluruhan struktur (kerana perbezaan dalam ciri reka bentuk, sokongan mungkin tersembunyi).

Pedalaman terang

Dalam warna-warna terang

Yang paling selamat adalah tangga dua penerbangan. Sebagai peraturan, ketinggian lantai di sebuah rumah persendirian membolehkan anda secara ergonomik meletakkan dua penerbangan tangga. Lebar yang dianjurkan tangga kayu tidak boleh kurang daripada 0.8 m, kedalaman optimum langkah-langkah itu dianggap 0.3 m, dan ketinggian langkah adalah 0.15 m.

Gaya Negara

Tangga kayu dengan pagar yang diperbuat daripada ranting atau batang pokok tebal yang direka dengan baik mencipta pengalaman yang sangat unik.Lorong sedang berubah, menjadi lebih tertumpu pada gaya negara. Sekiranya anda menambah komposisi asal ini pelapisan dengan bantuan jubin seramik ruang di bawah tangga atau naik, maka imej itu benar-benar unik.

Batang pokok

Handrails asal

Tangga kayu dengan pagar besi tempa yang indah adalah pilihan yang mewah untuk rumah negara yang mengagumkan. Gaya dan bangsawan, kuasa dan rahmat - semuanya digabungkan secara harmoni dalam reka bentuk yang sama.

Reka bentuk yang anggun

Pagar logam

Tangga dengan langkah-langkah kayu, yang dipasang secara eksklusif di dinding, memberikan kesan struktur yang tergantung di udara. Sudah tentu, keputusan reka bentuk sedemikian boleh dilaksanakan hanya di peringkat pembinaan. Di dalam bilik yang siap untuk memasukkan reka bentuk yang sama tidak akan berjaya.

Kaedah pelekap yang luar biasa

Jika anda meletakkan permaidani di atas tangga, anda akan melindungi diri anda dan ahli keluarga anda dari kemungkinan tergelincir, yang bermaksud dari kemungkinan kejatuhan. Tetapi jangan lupa tentang bar penahan khas untuk permaidani. Sebagai peraturan, mereka diperbuat daripada logam yang cukup kuat.

Permaidani

Tangga kayu, dibuat dalam satu skema warna dengan kemasan utama, bilik kelihatan sangat organik dan seimbang. Pagar yang diukir anggun dan karpet yang padan melengkapkan rupa yang canggih.

Dalam warna pastel

Tangga kayu yang terletak di dinding menempati ruang terkecil mungkin. Tetapi penggunaan pembinaan tanpa pagar di kedua-dua belah pihak hanya mungkin di rumah-rumah di mana tidak ada kanak-kanak kecil atau orang tua.

Tiada pagar

Pusingan sudut peringkat pertama akan membantu untuk mengelakkan pertembungan dan kecederaan yang tidak menyenangkan. Terutamanya langkah berjaga-jaga ini berlaku kepada pemilik rumah di mana terdapat anak-anak kecil yang sangat suka berjalan-jalan dan menabrak semua sudut.

Kayu ringan

Sudut bulat

Di rumah peribadi asing, kami sering melihat reka bentuk tangga yang berbeza - langkah dengan naungan berkayu semulajadi, digabungkan dengan reka bentuk salji putih. Pagar dalam kes ini boleh sama sekali putih atau juga mengandungi gabungan dua warna. Skim warna ini membolehkan tangga kelihatan elegan, meriah, menaikkan tahap keseluruhan bilik.

Permainan kontras

Pembinaan kompleks

Warna putih dan kayu

Satu lagi skema warna yang menarik untuk reka bentuk tangga ialah gabungan dari pelbagai langkah berkayu dengan unsur hitam pendaratan dan sokongan struktur. Reka bentuk sedemikian boleh sesuai untuk trend gaya banyak di mana premis anda boleh dibuat.

Hitam dan kayu

Lokasi yang luar biasa

Tangga yang diperbuat dari kayu dengan beberapa rentang, yang rumit dalam reka bentuk, memungkinkan untuk melengkapkan kawasan kecil di ruang antara lantai yang boleh dilengkapi dengan budi bicara sendiri. Sesetengah pemilik rumah berjaya meletakkan kawasan kerja kecil kabinet mini pada dua meter persegi, yang mana anda memerlukan sedikit - konsol kecil untuk komputer riba dan kerusi yang selesa.

Tempat di antara lantai

Negara pedesaan

Tangga konkrit - kebaikan dan keburukan struktur

Jelasnya, tangga konkrit adalah pilihan praktikal, tahan lama dan tahan lama. Tangga konkrit tidak akan terhuyung-huyung, berderak dan merawat kesan kelembapan dengan tenang. Rintangan tinggi terhadap beban berat, keterlaluan suhu dan kemudahan penjagaan, telah mendapat penghormatan dari banyak pemilik rumah persendirian. Di samping itu, struktur konkrit membolehkan anda melaksanakan hampir semua idea reka bentuk, walaupun yang paling canggih.

Tangga konkrit

Dengan kos yang agak rendah untuk bahan binaan, anda boleh mendapatkan tangga tahan lama dan asli yang akan melayani lebih daripada satu generasi keluarga. Ini mungkin pilihan terbaik dari segi harga dan kualiti. Tetapi seperti biasa, dalam mana-mana unsur struktur, sebagai tambahan kepada kebaikan, terdapat juga keburukan. Struktur konkrit agak rumit dalam pelaksanaan dan pemasangan, dan sentiasa mengambil banyak ruang. Tetapi kelemahan kecil ini mudah diimbangi oleh prestasi tinggi dan rupa yang menarik.

Dengan penamat seramik

Tangga konkrit boleh dihadapi dengan jubin batu atau seramik, ditambah dengan langkah-langkah kayu, dan riser dibentangkan dengan seramik atau mosaik. Terdapat banyak pilihan untuk menghias struktur konkrit.Selalunya, pegangan tangan untuk tangga konkrit dipalsukan, tetapi anda boleh mempertimbangkan pilihan dengan unsur sokongan kayu.

Tangga logam atau cara menghias rumah negara dengan bantuan pusat tumpuan

Bagi pemilik rumah yang ingin memasang tangga spiral di rumah pinggir bandar atau negara mereka, mereka menawarkan logam sebagai bahan pembuatan utama. Ciri-ciri prestasi tangga logam adalah yang tertinggi di sektor mereka. Tangga tersebut adalah kuat, tahan lama, tahan beban yang sangat tinggi dan mempunyai keselamatan kebakaran tertinggi. Selalunya, elemen kayu atau kaca ditambahkan ke tangga logam.

Tangga spiral

Kelemahan tangga logam yang jelas adalah keperluan berterusan untuk mengemas kini salutan yang melindungi struktur daripada kakisan. Tetapi permukaan kayu juga perlu dirawat dan diresapi, pesawat konkrit juga perlu dipenuhi atau dilindungi dengan cara lain dari kelembapan dan tekanan mekanikal.

Bentuk yang luar biasa

Tangga logam lingkaran sentiasa menjadi pusat tarikan semua pandangan, tanpa mengira warna pelaksanaan dan bilangan elemen hiasan struktur itu sendiri.

Skru anggun

Tangga spiral dengan bingkai logam dicat hitam dan langkah-langkah yang diperbuat daripada kayu ringan, bukan sahaja akan melayani anda selama bertahun-tahun dan akan menjadi cara yang boleh dipercayai dan tahan lasak untuk bergerak di antara lantai, tetapi juga akan menambah sentuhan drama ke kawasan pedalaman yang bersebelahan.

Skru tangga