Arbor hijau

Lanskap di luar bandar: apa yang ia suka?

Perumahan di luar bandar adalah persekitaran khas yang dipenuhi dengan warna-warna kaya, sinar lembut matahari musim panas dan aroma alam semula jadi. Dunia ini adalah mustahil untuk membayangkan tanpa plot berhampiran rumah. Tetapi untuk sebab tertentu, ramai pemilik perumahan pinggir bandar tidak memperhatikan terperinci penting seperti susunan kawasan berdekatan, sementara ini meletakkan masalah ini untuk kemudian.

Landskap negara yang menakjubkan
Sudut cantik di negara ini

Mari kita cuba untuk mengetahui kawasan reka bentuk landskap yang kini paling relevan dan dalam permintaan. Dan jika anda sudah mengusahakan reka bentuk pondok musim panas anda, maka beberapa idea reka bentuk boleh digunakan sebagai idea utama.

Tumbuh-tumbuhan untuk rumah negara

Batasan negara

Perkara pertama yang menarik perhatian ketika melawat rumah negara adalah pagar wilayah. Dalam sesetengah kes, sempadan antara kotej musim panas boleh agak sewenang-wenangnya.

Langkah-langkah oval di negara ini

Walau bagaimanapun, paling kerap, di kotej negara anda boleh mencari pagar modal yang melaksanakan fungsi pelindung dan hiasan.

Landskap di negara ini

Pagar tersebut mempunyai rupa yang agak moden. Mereka bukan sahaja meningkatkan kesan landskap desa, tetapi juga berfungsi sebagai latar belakang asli untuk tumbuh-tumbuhan hiasan yang ditanam di sekitar perimeter kampung musim panas.

Tumbuh-tumbuhan yang menonjol di kampung musim panas

Rumput hijau yang mudah dan hebat

Pilihan yang paling berpatutan untuk landskap tapak berhampiran rumah negara adalah penggunaan penutup rumput dan pelbagai penanaman.

Perlindungan rumput di negara ini

Reka bentuk mudah, tetapi sangat berkesan ini mempunyai banyak kelebihan, kerana:

 • tidak memerlukan kos khas;
 • agak mudah dilaksanakan;
 • Sesuai untuk kawasan kecil.
Rumput terang

Di samping itu, anda tidak perlu mempunyai kemahiran khusus untuk menjaga rumput - sesiapa sahaja boleh melakukan ini. Untuk mengekalkan rupa kawasan rumput, ia mesti dipotong beberapa kali setahun.

Kawasan Perlindungan Padang

Mata untuk dipertimbangkan semasa memecahkan rumput

 1. Ia biasanya mengambil masa kira-kira dua tahun untuk membentuk rumput.
 2. Adalah disyorkan untuk memilih bijirin yang boleh tumbuh di satu tempat sekurang-kurangnya selama 10 tahun.
 3. Dalam iklim Rusia, lebih baik menggunakan pelbagai jenis fescue.
Perlindungan rumput di sebuah rumah negara

Landskap yang indah dengan penanaman lama

Pilihan reka bentuk ini, pertama sekali, harus menarik bagi pemilik tapak lama. Di wilayah dachas lama terdapat pokok-pokok tua dari bentuk aneh yang boleh digunakan dalam kualiti baru - sebagai elemen luar biasa reka bentuk landskap. Jangan tergesa-gesa untuk memusnahkan ladang tersebut: mungkin salah satu pokok lama akan menjadi elemen utama dalam komposisi yang anda buat

Laluan asal di negara ini

Batang besar dan mahkota yang ditumbuhi tumbuh-tumbuhan tersebut sering digunakan sebagai komponen ekspresif dalam reka bentuk kampung musim panas. Untuk mencapai kesan yang diingini, pokok lama harus diberi bentuk yang diingini dengan memotong pucuk yang berlebihan dan menggerakan cawangan kering.

Pokok hiasan

Apabila menggunakan pokok lama dalam reka bentuk landskap, pemilik rumah boleh:

 • untuk menghiasi laman web ini, tanpa menunggu momen apabila tumbuh-tumbuhan muda membesar;
 • mewujudkan kawasan teduh direka untuk percutian musim panas yang selesa;
 • menggabungkan jenis tumbuh-tumbuhan baru dengan penanaman terdahulu.
Taman bunga di negara ini

Selekoh jalan-jalan taman yang mewah

Di kampung ini sukar dilakukan tanpa elemen reka bentuk landskap ini. Kemunculan jalan kebun siap akan bergantung kepada beberapa faktor:
- dari pelepasan halaman dan komposisi tanah;
- dari gaya bangunan utama dan keutamaan pemilik rumah negara.

Trek yang aneh
Penting

laluan berjalan sepatutnya lancar - hanya berjalan kaki di atasnya akan menjadi selesa dan menyenangkan.

Rumah negara yang menarik

Pilihan paling mudah adalah jalan pukal. Pelbagai bahan boleh dipilih untuk memecahkan trek tersebut. Yang paling biasa digunakan:

 • batu kecil;
 • kerikil
 • serbuk batu;
 • pelbagai jenis pemeriksaan.
Taman bunga di halaman sebuah rumah negara
Penting

jalan taman seperti itu harus dipagar dengan sempadan, yang akan menguatkan tepi mereka dan memberikan kejelasan pembinaan.

Ketara lebih sukar untuk menghasilkan jalan yang telah diaspal. Mereka boleh dibuat daripada batu semula jadi dan buatan. Bahan boleh digabungkan untuk menghasilkan komposisi yang hebat.

Laluan berturap di negara ini

Kebanyakan permintaan:

 • granit dan batu tulis;
 • gabbro dan pavers;
 • batu kapur dan basalt;
 • batu runtuhan dan batu permata.
Jejak kaki Footpath
Penting

bahan untuk laluan berturap dipilih bergantung kepada tujuan mereka. Jalan-jalan utama memerlukan asas yang lebih keras, jalan-jalan sekunder boleh diletakkan dari batu yang lebih lembut.

Tapak rumah negara

Langkah-langkah dan pendakian yang menakjubkan

Sekiranya melegakan pondok musim panas membolehkan, maka anda mesti melaksanakan idea ini. Malah langkah yang paling tidak rumit akan membantu menganjurkan akses ke bahagian terpencil di kampung, dan menekankan faedah wilayah.

Langkah-langkah di negara ini

Dan jika ada kenaikan yang baik di tapak luar kota, maka anda mesti mengatur bahagian ini halaman dengan tangga penggulungan yang asli. Permukaannya biasanya dipangkas dengan batu besar.

Landskap desa

Ia berguna untuk membina sejenis pagar, menghiasnya dengan bahan halus dengan tepi kasar. Ia bukan sahaja mudah, tetapi juga sangat cantik.

Mendaki di negara ini

Katil bunga yang indah dan katil bunga

Rumput kosong tanpa bunga kelihatan cantik membosankan dan membosankan. Tumbuh-tumbuhan berbunga memberikan tapak yang lebih meriah dan mewujudkan sikap positif.

Bunga yang terang di bunga
Penting

apabila menanam tumbuh-tumbuhan, adalah perlu untuk menyediakan bahawa mereka digabungkan dengan satu sama lain dalam warna dan dalam ciri-ciri individu.

Jejak panjang di negara ini

Pertimbangan harus diberikan pada saat-saat seperti:
- kecerahan warna;
- ketumpatan penutup daun;
- Kekerapan berbunga setiap tumbuhan.

Landskap musim panas

Sekiranya pengaruh semua faktor diambil kira, maka taman bunga akan menggembirakan pemiliknya dengan warna-warna dan wangian yang ekspresif sepanjang musim panas.

Katil bunga di tengah-tengah halaman

Perlu diingatkan bahawa slaid alpine telah mendapat populariti tertentu dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Secara luar, struktur ini menyerupai tumpukan batu-batu yang dibuang secara fasibel dalam kombinasi dengan pelbagai tumbuhan.

Langkah berwarna-warni

Untuk mewujudkan bukit-bukit alpine, adalah lebih baik untuk memilih baka bersahaja. Bunga yang rendah dan jongkok, serta herba liar, adalah ideal

Halaman dalaman rumah agam

Tumbuhan ini berbeza dengan batu-batu dari pelbagai bentuk.

Lereng Rocky

Teres bergaya

Kini, anda tidak akan mengejutkan sesiapa sahaja dengan reka bentuk landskap ini. Kawasan rekreasi yang dikelilingi oleh lindung nilai, kisi hiasan yang indah dan tumbuh-tumbuhan berbunga sangat terikat dalam kehidupan seharian kita yang agak sukar untuk membayangkan kotej musim panas tanpa mereka.

Untuk melengkapkan "teres" memerlukan kawasan yang rata, terlindung dari angin. Kawasan ini sesuai untuk penginapan yang selesa. Sebagai peraturan, terdapat banyak pokok dan pokok renek. Di kawasan terbuka, anda boleh meletakkan barbeku untuk memasak barbeku dan barbeku.

Teres bukan hanya tempat untuk perhimpunan yang bising, tetapi juga sudut yang sesuai untuk malam romantis yang tenang.

Bangunan-bangunan ini kelihatan sangat elegan dan bergaya. Di samping itu, bangunan tersebut melaksanakan fungsi perlindungan - di dalamnya anda boleh menyembunyikan dari cuaca dan musim panas.

Perabot taman

Bergantung pada destinasi, gazebo boleh ditutup sepenuhnya atau separuh terbuka.

Gazebo di sebuah rumah negara

Tumbuh tumbuhan yang ditanam berhampiran dinding "rumah musim panas" kelihatan sangat menarik. Hijau menutupi gazebo dengan baik, mewujudkan perasaan hebat.

Arbor hijau

Selalunya, kolam renang, kolam mini dan air terjun terletak di kawasan rekreasi yang berhampiran. Di tapak di sebelah kolam tiruan, anda boleh meletakkan kerusi berjemur dan meja untuk perayaan.

Dalam beberapa kes, kolam digunakan sebagai hiasan. Berhampiran kolam terdapat banyak tumbuh-tumbuhan yang berbeza. Pencahayaan asal membolehkan anda mengagumi kolam bukan hanya pada siang hari, tetapi juga pada waktu malam.

Air buatan tiruan dan tumbuh-tumbuhan akuatik kelihatan sangat indah di kampung musim panas mereka. "Taman bunga di atas air" kelihatan sangat meriah, menarik kecerahannya dan luar biasa.

Teknik yang berjaya ini digunakan apabila membuat projek landskap agak kerap. Benar, pelaksanaan idea sedemikian memerlukan keadaan cuaca tertentu (kekurangan angin kencang).

Landskap terang sebuah rumah negara

Perkebunan menegak sering digunakan untuk menghiasi fasad rumah. Apabila menghiasi permukaan dinding, tumbuhan mendaki khas digunakan.

Dinding tumbuhan tumbuhan

Tumbuhan semak yang ditanam tebal dari spesies tertentu sangat sesuai untuk menghasilkan lindung nilai padat. Pagar ini tidak merosakkan pemandangan pondok musim panas dan mengisi udara dengan kesegaran.

Sudut comel di halaman

Terima kasih kepada pagar hijau, halaman ini mendapat perlindungan tambahan terhadap debu dan angin ribut. Jika perlu, pagar sedemikian boleh melakukan fungsi membahagikan - untuk memecahkan tapak ke zon tertentu.

Perabot taman di negara ini

Jika anda mahu, anda boleh membuat rutarius - komposisi kayu balak, cawangan, snags dan semua jenis tumbuh-tumbuhan.

Landskap dengan pokok-pokok tua

Rekreasi luar sepenuhnya tidak dapat difikirkan tanpa perabot negara yang selesa dan berfungsi.

Pilihan pegun yang paling mudah (bangku negara dan meja stabil).

Bagaimanapun, bangku, kerusi dan meja mudah alih sering digunakan.

Pelbagai aksesori akan membantu menjadikan landskap musim panas yang luar biasa:
- alat pencahayaan yang mudah;
- angka haiwan lucu dan watak-watak dongeng;
- Pengumpan burung buatan sendiri dan bermaksud tumbuhan.

Seperti yang anda dapat lihat, semua orang dapat membuat reka bentuk landskap unik mereka sendiri. Ia cukup untuk mempunyai imaginasi yang baik, bergantung pada kekuatan anda sendiri dan percaya kecantikan itu boleh dibuat dengan tangan anda sendiri. Kami berharap idea kami akan membantu anda dalam mewujudkan syurga pada plot peribadi biasa!