Laminated flooring

Sejak awal 90-an, parket berlapis, sebagai alternatif kepada penutup lantai lain, telah diperkenalkan oleh sebuah syarikat Sweden. Sebelum ini, bermula pada tahun 1923, jenis bahan ini digunakan untuk penghasilan countertop hiasan, meja dan barangan isi rumah yang lain. Selama bertahun-tahun, teknologi bertambah baik dan pada tahun 1977 idea itu datang kepada pengeluar untuk memulakan pengeluaran laminated flooring. Asas produk adalah kertas, ditekan di bawah tekanan tinggi menggunakan resin khas. Dengan perkembangan pengeluaran dan pengenalan perkembangan baru, lantai berlamina, yang dibuat sebagai alternatif kepada lapisan semulajadi, mula dihasilkan bukan sahaja dari kertas, tetapi juga dari sisa dari industri kayu. Selepas lantai lamina diperkenalkan di 850 kedai di Amerika Syarikat pada tahun 1994 sebagai lapisan baru, praktikal, mudah dipasang, dan murah, era baru bermula untuk bahan ini. Laminate lantai telah menindas pasaran pembinaan, bahan-bahan seperti karpet, lantai kayu semula jadi, jubin seramik, salutan vinil dan dalam masa yang agak singkat menjadi produk popular dan dicari.

Apakah lantai lamina moden

Parket berlapis bukan sejenis parket semulajadi - ia adalah bahan sintetik multilayer, yang merupakan gabungan serat kayu, melamin dan resin fenolik. Kertas berkualiti tinggi digunakan sebagai lapisan hiasan pelindung. Proses teknologi terdiri daripada tepu secara beransur-ansur zarah kayu dengan resin. Peringkat seterusnya pengeluaran adalah pembentukan lembaran yang berlalu di bawah tekanan tinggi dan pada suhu tinggi. Bahan utama salutan adalah zarah kayu, yang membentuk kira-kira 82% dan hanya 18% mempunyai komposisi khas resin plastik. Kekuatan dan rintangan haus produk akhir sebahagian besarnya bergantung kepada kualiti dan komposisi gam khas yang digunakan untuk menyambungkan lapisan siap dengan lapisan atas dan hiasan.

Sebagai peraturan, lantai laminated berkualiti tinggi oleh pengeluar terkenal terdiri daripada 4 lapisan, masing-masing mempunyai tujuan berfungsi sendiri:

  1. Lapisan melamine atas, stabil dalam bentuk filem nipis dan kuat, adalah pelindung dan mengandungi parafin, rosin dan antiseptik. Asas lapisan ini adalah resin sintetik dan pelbagai bahan tambahan. Sebagai tambahan bahan, zarah kristal aluminium atau korundum boleh bertindak, yang mengambil tempat kedua selepas berlian dalam kekerasan. Produk dengan penambahan zarah-zarah ini tergolong dalam kategori kos yang lebih tinggi, tetapi kualiti permukaan pelindung yang sangat baik membolehkan mereka dikelaskan sebagai pelapis dengan tahap rintangan haus yang tinggi. Pemprosesan tambahan permukaan yang stabil dengan sebatian khas membolehkan anda mencapai kekuatan yang tinggi, melindungi dari noda, calar, penyok, dan juga dari pudar apabila terdedah kepada sinaran ultraviolet atau sebatian kimia.
  2. Lapisan hiasan terdiri daripada sekeping kertas di mana gambar resolusi tinggi diterbitkan semula. Lapisan ini menjadikan lantai lamina indah, estetika dan memberikan keanggunan khusus. Gambar ini boleh diterbitkan semula lukisan, corak, pelbagai jenis kayu, batu semula jadi atau buatan. Reka bentuk dan struktur permukaan boleh dibatasi hanya oleh imaginasi. Trend fesyen seni bina moden bertujuan meniru bahan semula jadi. Pelapisan berlapis banyak sukar untuk membezakan penampilan dari jenis kayu, batu bata atau batu tertentu.Produk berkualiti tinggi pengeluar terkenal mempunyai ketahanan yang baik terhadap pudar, yang membolehkan anda bertahan lama tanpa mengubah corak hiasan lapisan ini.
  3. Asas (inti) adalah lapisan utama, iaitu plat yang diperoleh dengan tekanan di bawah tekanan tinggi. Terdiri daripada 80% serat kayu berkepadatan tinggi. Struktur kukuh plat berjaya menahan impak tempatan dan tidak membentuk penyok di atasnya dari tekanan kasut bertumit tinggi. Spesifikasi produk dan kualiti produk akhir sebahagian besarnya bergantung kepada kekuatan dan kestabilan plat. Apabila memilih salutan berlapis untuk bilik-bilik dengan lalu lintas yang tinggi, ia amat perlu untuk memberi tumpuan kepada kestabilan mekanikal dan peningkatan rintangan kelembapan lapisan utama.
  4. Lapisan penyeimbang (penstabilan) yang lebih rendah adalah substrat tahan lembapan yang mampu mengimbangi tekanan permukaan, memberikan kestabilan struktur dan meningkatkan ketegaran panel. Di samping itu, lapisan ini mempunyai ciri-ciri kalis bunyi dan melaksanakan fungsi penebat bunyi.

laminate flooring

Dalam produk beberapa pengeluar, iaitu lapisan tiga, lapisan penstabilan tidak disediakan, tetapi untuk pemasangan berkualiti, lebih baik untuk membeli bahan ini tambahan.

Laminate lantai mempunyai spektrum warna yang luas, dan dicirikan oleh pelbagai tekstur. Produk yang dikumpul menawarkan lukisan, corak dan tiruan bahan semula jadi yang dibangunkan oleh pereka profesional. Sesetengah pengeluar mengamalkan pengeluaran pesanan individu berdasarkan gambar asal pelanggan.

Ia kelihatan cantik dan lantai laminat dengan struktur yang berkilat atau timbul membolehkan membuat lebih banyak bahagian dalaman yang menarik. Tetapi perlu diingati bahawa gloss lebih cenderung kepada calar, dan sukar untuk mengeluarkan kotoran atau gris dari permukaan bertekstur jika ia masuk ke dalamnya. Di dalam bilik dengan sebilangan besar orang, adalah berfaedah untuk memasang lebih tahan lama dan produk tahan pakai dengan kemasan matte.

Laminate flooring adalah salutan yang sangat kuat dan tahan lasak dan, dengan penyelenggaraan dan operasi yang betul, anda boleh mengandalkan kehidupan perkhidmatan yang panjang tanpa sebarang masalah.